Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na Bani

Recommended Posts

Niechaj rozuiem, mój tata myśli tak samo jak Ty :) ma okna drewniane i nie toleruje plastiku :) opis projektu nie jest wiążący, można to wszystko zmieniać :) nawet w projekcie można mieć ceramikę jako materiał budowlany a na etapie prac zmienić na np. beton komórkowy :) z wpisem do dziennika chyba.

Aaaa mój mąż kiedys zarządził otwarte regały na książki... myślałam, że go zamorduję ;) bo nie sprzątał tego, a ja tak, bo kurz się wiecznie osadzał... nigdy więcej :D teraz mamy wiryny i jest super :)

Emila3000 szkło - w kuchni zamiast fliz.

Okna mojeg taty są akurat nie malowane lazurą, wyglądają dokładnie jak drewno i nawet ja widzę, że to musi być drewno ;) ale tych, które robią fabryki to nie rozróżniam ;) przyznaję się bez bicia :D

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ wczoraj zdecydowaliśmy się ostatecznie (ja wcześniej w sumie dopuszczałam tę opcję jak przez mgłę, za to Chłop podobno - nie kojarzę - bardzo nalegał - może podprogowo?) na pokrycie dachu blachą panelową / na rąbek / na click czyjaktonazywają, wrzucam inspiracje:

tutaj co prawda (chyba) nie jest blacha, tylko jakaś papa z listewkami (??), ale wygląda podobnie. Zestaw ciemna blacha na rąbek + biała nadbitka + czarne pionowe deski elewacyjne + szarawy taras :rolleyes: <3 a do tego białe okna bez szprosów - oł jeah!

ale u nas raczej nie będzie czarnych desek, tylko szarawe i takaż nadbitka, bo Chłop marudzi, ale jeszcze nad nim nie pracowałam ;)

http://www.backalleyjohn.com/wp-content/uploads/2014/03/Sweet-Scandinavian-House-with-Triangular-Roof-915x608.jpg

http://www.backalleyjohn.com/wp-content/uploads/2014/03/Details-Front-Village-Scandinavian-House-with-Triangular-Roof-915x607.jpg

źródło

tutaj kolory nie te, ale widać, że z drewnem + białymi prostymi oknami daje radę :)

627bab419dab25d896eb29d230a92f05.jpg

źródło

i do kominka na zadaszonym tarasie jak ładnie pasuje:

8f361b81e66dae808e72933bbae779f0.jpg

i do "tradycyjnego" drewna:

68efbbbd93e8e31d7573b2ab13bdf3f5.jpg

"blacha" + poddasze w ciemnych deskach + parter biały + białe okna

62e5fb56a0d38dd09b11ce5b0bafb3c4.jpg

źródło

Emila kurcze, już się zgodziłam na blachę :( ale może znajdę inną kartę przetargową :D

Iscro też nie byłam przekonana, bo kojarzyła mi się głównie z nowoczesnymi pasywnymi domami bez okapów, ale domy w sąsiedztwie + pinterest pokazały coś innego :)

z białym, bardziej klasycznie też daje radę, ale chyba zbyt eleganckie dla nas:D

1051eae683826bc5c3ce4ab5ac694f46.jpg

e0fa54a5eb7e09f314fac6fcd0d70be0.jpg

c5e81fa51ebc567216dd3aafc4bc3642.jpg

86993d25aab45a683e91db0d586ae4c0.jpg

d12f0d75a28a5cd8595276dc1ad8b7e8.jpg

ta WERANDA<3 prawda, że dałoby się taką zrobić nad zjazdem do garażu? I nie padałoby na podjazd ;)

Iscra taka blacha jest bardzo często na pięknych klasycznych zabytkowych domach, nawet na dworach można ją spotkać. Jakby mój dom budowała gdzieś w mieście, to też bym tą blachę rozważała.

a taka blacha układana po skosie w romby jest na kopułach kościołów na przykład :D

ahhhhhhhh piękne te inspiracje wszystkie

Emila3000 napisał:
Iscra taka blacha jest bardzo często na pięknych klasycznych zabytkowych domach, nawet na dworach można ją spotkać. Jakby mój dom budowała gdzieś w mieście, to też bym tą blachę rozważała.

a taka blacha układana po skosie w romby jest na kopułach kościołów na przykład :D

ahhhhhhhh piękne te inspiracje wszystkie

Wiem! Ale nic nie poradzę, że taka blacha mi się zupełnie nigdy nie podobała. No chyba, że miedziana :)

A w tych inspiracjach jest super :)

ooo to mnie zaskoczyłaś. ale to nie będzie ocynk zwykły, ale malowana?

w sumie moja blacha do obróbek też jakiś kosmos kosztowała, ale ma milion warstw gruntów i farb. ale nie wiem ile w porównaniu do blachodachówki- jessu jak dobrze, że jej nie będziesz kładła. Nie lubię rzeczy które udają coś czym nie są... :sick:

nie tyle malowana, co nawet z super hiper powłoką poliuretanową i gwarancją na 40lat :D

też nie lubię rzeczy "quasi", chyba, że są z przymrużeniem oka, ale wolałam blachodachówkę z super powłoką od bylejakiej dachówki cementowej z obróbkami blacharskimi. Na szczęście z panelową nie muszę iść na kompromisy, będzie jasne, że blacha to blacha, uff :)