Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe do domu, problem z trasą rur ze skrzynki do domu

cartel1

Recommended Posts

Witam,

Mam wykonany projekt przyłącza gazowego który zakłada poprowadzenie linii gazowej w odległości 3 m równolegle od garażu aby wejść do budynku. Niestety podczas nabijania ławic okazało się iż występuje różnica wysokości gruntu między jednym końcem domu a drugim ok 40 cm. Efekt tego jest taki że garaż mam 0,5 m powyżej gruntu. W związku z powyższym należałoby wykonać nasyp na podjazd, najlepiej po bokach wykonując podmurówkę na fundamencie po obu stronach podjazdu, jednak na przeszkodzie stoi wytyczona linia gazowa która uniemożliwia mi wykonanie takiego podjazdu. Pytanie teraz czy koniecznie będę musiał zmieniać projekt przyłącza aby gaz wchodził bezpośrednio np. do garażu, a to wiąże się zdaje ze zmianą w pozwoleniu na budowę, czy może jest jakieś inne wyjście z sytuacji ?

Chodzi o 2 ostatnie kwestie które poruszyłeś Greengaz. Najprawdopodobniej będę musiał zmienić trasę gazu, a co za tym idzie lokalizację wejścia przewodu do domu, ponieważ podjazd dyskwalifikuje obecnie zaprojektowaną instalację. Pytanie czy wymaga to zmiany pozwolenia na budowę, ponieważ projekt gazu wchodzi w skład dokumentów wymaganych przez urząd budownictwa.