Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamień dekoracyjny - zbyt duże szczeliny pomiędzy cegełkami - pomocy

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem kamień dekoracyjny w Leroy Merlin "Sevilla". Znajomi mi go położyli, jednak nie do końca jestem zadowolony. Widać łączenia cegiełek (podobno tego nie da się uniknać), ale widać dość duże szczeliny pomiędzy cegiełkami. Da się to jakoś "Załatać", żeby tych szczelin nie było widać? Może silikon? akryl? Proszę doradzcie...

Nie wiem jak i kto to montował, ale to się nawet z zewnątrz nie licuje. Pytanie czy jeśli "załatasz" szpary to nie zaburzy to widoku i tym bardziej nie będzie oko na to leciało. Te cegiełki muszą być tak zrobione by były dopasowane na ścianie na tip - top a nie na tego - owego

Mniej widoczne są te szpary niż jakieś obce ciało w nich. Kolorystycznie trudno będzie dobrać, a po czasie wszystko będzie paskudnie wyglądać. Zostaw szczeliny! Nie jest tak źle...

No tak, ale mnie te szpary irytują. Czyli silikon i akryl odpada? A może ponowne założenie wchodzi w grę? Czy raczej jest to niemożliwe? Da się je zdjąć ii jeszcze raz założyć?

No tak, ale mnie te szpary irytują. Czyli silikon i akryl odpada? A może ponowne założenie wchodzi w grę? Czy raczej jest to niemożliwe? Da się je zdjąć ii jeszcze raz założyć?

A da się jakoś je przyslifować? Tzn na łączeniach źle są dopasowane (jesdna jest grubsza na zakończeniach, druga płytsza), może tą grubszą można jakoś zeszlifować? Pytam, bo nie chce na razie ryzykować

Zdrowy rozsądek sugeruje raczej jakąś fugę. Dobrać kolorystycznie, wybrać najmniej widoczne miejsce i spróbować. Poczekać na efekt aż wyschnie...Poczekać jeszcze ze dwa dni, popatrzyć czasem i jak pasuje, jazda! To najmniej pracochłonny i kosztowny zabieg.

A da się jakoś je przyslifować? Tzn na łączeniach źle są dopasowane (jesdna jest grubsza na zakończeniach, druga płytsza), może tą grubszą można jakoś zeszlifować? Pytam, bo nie chce na razie ryzykować

To jest normalne - tak samo jak jedna jest grubsza lub cieńsza na górze i dole w porównaniu z sąsiednimi. Tego nie układa sie tak że jest ciągłość faktury na kolejnych płytkach tak jak np na tapecie

A po fugowaniu proponuje to pomalować na jednolity kolor.

A poważniej sądzę ze efekt będzie gorszy niż obecnie. Trzebaby fugę wciskać tylko w szczeliny a nie tak jak się fuguje płytki po całości.

Tak też chciałem zrobić, tylko "załatać" te szczeliny. Tylko czym to zrobić? pędzelek, tuba czy może strzykawką? Kurcze, gdyby tylko tylko to dobrze zrobili...

Tak też chciałem zrobić, tylko "załatać" te szczeliny. Tylko czym to zrobić? pędzelek, tuba czy może strzykawką? Kurcze, gdyby tylko tylko to dobrze zrobili...

Chyba nie do końca zrozumiałeś moja wypowiedź, wg mnie nie zafugujesz tego aby tego wszystkiego nie upaprać.

Ja nie mówię, że jedna nie jest cieńsza a druga nie jest grubsza od drugiej, ale jak się układa to ma być ładne wrażenie, a nie jakby ktoś układał na tego - owego i nie przejmował się jak to wygląda. Im większe różnice w wymiarach poszczególnych cegiełek tym ciężej je znośnie ułożyć. Przecież jak układa się kamień naturalny, to oczywista rzecz że jeden jest nieco cieńszy drugi - grubszy, ale na zewnątrz nie musi to wyglądać tak by oczy nie bolały...