Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia roslinno stawowa jak to ugryźć?

TigruJerr

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Razem z partnerką rozpoczęliśmy budowę domku jednorodzinnego, parterowego z poddaszem nieużytkowym. Prace mozolnie posuwają się na przód, ale teraz jest okres, kiedy musimy przyspieszyć, aby zdążyć przed zimą. Z powodu braku doświadczenia, kilka razy wtopiliśmy niebagatelne sumy, więc postanowiłem, że spróbuję sam wykonać część prac, oraz sam zdobędę potrzebne mi informacje. Postanowienie to przyprowadziło mnie na forum muratordom i jestem pewnien, że znają się tutaj pomocni ludzie, którzy mają za sobą elementy budowy, o które będę pytał. Tak więc zaczynamy :-)

1. Sprawa dość priorytetowa. Chodzi o przydomową oczyszczalnie. Chcieliśmy na początku wybudować oczyszczalnie biologiczną, ale z tego co się orientuję, to w przepisach jest o 25m odległości od studni, co już chyba skreśla ten pomysł. Ostatnio usłyszeliśmy o oczyszczalniach roślinno stawowych, a że na naszej działce będzie dość duże oczko wodne, to czemu z tego nie skorzystać. Pytanie w tej kwestii pojawia się następujące, czy mogę stworzyć projekt takiej oczyszczalni własnoręcznie? Nie jestem projektantem, ale rysunek techniczny znam. Czy jednak musi być to zrobione przez fachowca? Kolejne pytanie to koszty. Ile mniej więcej wyniosą nas koszty dla 3 osobowej rodziny? Dodam, że mam znajomego pracującego w pompach, więc koszt pompy będzie niższy. I chyba najważniejsze pytanie to jak się sprawuje oczyszczalnia w zimę i jak w ogóle działa gdy oczko zamarznie.

Bardzo prosimy o rady i z góry dziękujemy.

Tomek i Ewelina