Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie CWU, boiler czy pompa ?

ciupaq

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do wyboru źródła CWU i mam 2 opcje.

http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/ogrzewacze_wody/vizengo/

lub

http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/

Różnica z zakupie jakieś 4000zł

Obecne zużycie wody przez naszą rodzinę to 276l ciepłej (nie mieszanej) wody dziennie.

Czy jest ekonomiczne uzasadnienie kupowania pompy ? W zimie i tak będzie grzać grzałką.

Czy jest ekonomiczne uzasadnienie kupowania pompy ? W zimie i tak będzie grzać grzałką.

NIe, nie ma. Najtaniej inwestycyjnie jest zainstalowac wiekszy bojler i grzac wyłacznie w II taryfie (g12w), w Krakowie cena II tar to 26.6 gr.

Zadna pompa nie zwróci sie w porównaniu do bojlera i II taryfy

26gr + do tego jakieś opłaty za przesył? Nie wiem bo teraz cały czas jestem na jednej taryfie i mam ok 60gr według faktury. Jaki boiler byś polecił przy takim zużyciu? Zakładam, że będzie mniejsze (zmywarka i prysznic) ale wole nie ryzykować ze zbyt małym.

Jaki przesył? to jest koszt całkowity 1 kWh w II taryfie (g12w), oczywiscie ze dochodzą jeszcze opłaty abonamentowe, ale one sa przy kazdej taryfie.

Taryfa jest ogolnodostepna na stronie Tauronu, a jak akurat taryfami sie zajmuję zawodowo w Tauronie, to wiem o czym piszę. Jaka pojemnosc zasobnika?

sadze ze ok 250-300 l przy odpowiedniej temperaturze wody zaspokoi potrzeby cwu w II taryfie w 98-99%.

Jaki przesył? to jest koszt całkowity 1 kWh w II taryfie (g12w), oczywiscie ze dochodzą jeszcze opłaty abonamentowe, ale one sa przy kazdej taryfie.

Taryfa jest ogolnodostepna na stronie Tauronu, a jak akurat taryfami sie zajmuję zawodowo w Tauronie, to wiem o czym piszę. Jaka pojemnosc zasobnika?

Czy ta praca całkowicie Ci mózg wyprała, mnie jako klienta interesuje cena całkowita jaką płace, bo tyle znika z mojego konta. Rozdzielanie ceny na czynniki pierwsze to mydlenie oczu, na fakturze z taurona jest wiele pozycji i jak się to doda i podzieli przez kilowaty to u mnie wychodzi 0,61 za drugą taryfę.

Czy ta praca całkowicie Ci mózg wyprała, mnie jako klienta interesuje cena całkowita jaką płace, bo tyle znika z mojego konta. Rozdzielanie ceny na czynniki pierwsze to mydlenie oczu, na fakturze z taurona jest wiele pozycji i jak się to doda i podzieli przez kilowaty to u mnie wychodzi 0,61 za drugą taryfę.

Bzdura. Doczytaj jeszcze raz, dokładnie. Też mam Taurona z BB i wiem ile wynosi cena w G12. Nawet jak w mało wybredny sposób chcesz komuś wytknąć pomyłkę, upewnij sie ze nie robisz z siebie idioty

Dlaczego mnie obrazasz, co podałem błednie?. Moze kilka danych z faktury. Podaję koszt na podstawie obowiazującej taryfy. Gdzie sie mylę? Podaj faktyczną cene II taryfy w Tauronie okreg krakowski.

Edytowane przez asolt

Bzdura. Doczytaj jeszcze raz, dokładnie. Też mam Taurona z BB i wiem ile wynosi cena w G12. Nawet jak w mało wybredny sposób chcesz komuś wytknąć pomyłkę, upewnij sie ze nie robisz z siebie idioty

Podałem koszt II taryfy z g12w a nie z g12, jest miedzy nimi róznica niewielka na II tar, wieksza na I. Wiem ze faktura za energię jest skomplikowana i wiekszosc sobie nie radzi z jej zrozumieniem, dlatego co niektórzy odreagowują ten stres na forum.

Przepraszam asolt może troszkę za ostro do Ciebie, ale bronisz wrednego monopolisty więc nie bądź zdziwiony. Panowie powtarzam ta cała lista która jest na fakturze i tak kończy się Sumą jaką płacimy, i od tej sumy należy liczyć opłacalność jakiejkolwiek inwestycji. Edytowane przez kajmanxxl

Podałem koszt II taryfy z g12w a nie z g12, jest miedzy nimi róznica niewielka na II tar, wieksza na I. Wiem ze faktura za energię jest skomplikowana i wiekszosc sobie nie radzi z jej zrozumieniem, dlatego co niektórzy odreagowują ten stres na forum.

Powtórzę, Niemożliwe żebyś miał w G12W 0,60 PLN w taryfie nocnej. Mówie oczywiście o całkowitej cenie za kWh i o Tauronie.

Acha i Tauron już monopolistą nie jest to tak informacyjnie. Zmieniasz jak Ci nie pasuje cena

Przepraszam asolt może troszkę za ostro do Ciebie, ale bronisz wrednego monopolisty więc nie bądź zdziwiony. Panowie powtarzam ta cała lista która jest na fakturze i tak kończy się Sumą jaką płacimy, i od tej sumy należy liczyć opłacalność jakiejkolwiek inwestycji.

Nikogo nie bronię, powtarzam jeszcze raz taryfy są ogolnodostepne i kazdy moze sprawdzic. Jezeli masz niezgodnosci stawek z obowiazujacą taryfa zgłos reklamację i zostanie ona uwzgledniona, jezeli nie wiesz jak rozumiec zapisy na fakturze to ją tu daj na forum (bez danych osobowych) postaram sie objasnic niech ci którzy sie nie znają troche skorzystaja

Co do opłacalnosci to zawsze w audytach energetycznych jest wyszczegolniona cena za jednostkę energii i opłaty abonamentowe i tak trzeba to liczyc. Jezeli ktos liczy po całosci to robi to zle gdyz w szczegolnym przypadku gdy nie było zuzycia moze powiedziec ze cena 1 kWh wynosi nieskonczonosc (koszt abonamentu/ ilosc energii=0) i wychodzi absurd.

Edytowane przez asolt

Powtórzę, Niemożliwe żebyś miał w G12W 0,60 PLN w taryfie nocnej. Mówie oczywiście o całkowitej cenie za kWh i o Tauronie.

Acha i Tauron już monopolistą nie jest to tak informacyjnie. Zmieniasz jak Ci nie pasuje cena

Nie mam, mam 26.6 gr. Monopolista czesciowo jednak jest, nie mozna obecnie i najblizszej przyszłosci zmienic dystrybutora ze wzgledów czysto technicznym, jest to forma monopolu, sprzedaz to nie wszystko.

Nie mam, mam 26.6 gr. Monopolista czesciowo jednak jest, nie mozna obecnie i najblizszej przyszłosci zmienic dystrybutora ze wzgledów czysto technicznym, jest to forma monopolu, sprzedaz to nie wszystko.

Sorki, to do kajmanxxl było. Druga taryfa w G12W w tauronie to coś ok 0,30 PLN ze wszystkimi opłatami

Sorki, to do kajmanxxl było. Druga taryfa w G12W w tauronie to coś ok 0,30 PLN ze wszystkimi opłatami

Co to znaczy ze wszystkimi opłatami?, jak dzielimy opłaty na dwie taryfy, proporcjonalnie do zuzycia, czy do wartosci a moze jeszcze inaczej?

Opłaty stałe to opłaty stałe, koszt 1 kWh w poszczegolnych taryfach jest dokładnie okreslony i dodawanie ich do kosztu kWh w nie wiadomo jaki sposób jest bez sensu.