kajmanxxl 26.08.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Nikogo nie bronię, powtarzam jeszcze raz taryfy są ogolnodostepne i kazdy moze sprawdzic. Jezeli masz niezgodnosci stawek z obowiazujacą taryfa zgłos reklamację i zostanie ona uwzgledniona, jezeli nie wiesz jak rozumiec zapisy na fakturze to ją tu daj na forum (bez danych osobowych) postaram sie objasnic niech ci którzy sie nie znają troche skorzystaja Co do opłacalnosci to zawsze w audytach energetycznych jest wyszczegolniona cena za jednostkę energii i opłaty abonamentowe i tak trzeba to liczyc. Jezeli ktos liczy po całosci to robi to zle gdyz w szczegolnym przypadku gdy nie było zuzycia moze powiedziec ze cena 1 kWh wynosi nieskonczonosc (koszt abonamentu/ ilosc energii=0) i wychodzi absurd. Oj widzę że intuicyjnie ostro Cię potraktowałem i miałem rację, jesteś na pensji w tauronie i bronisz swego opowieści o zmianie dostawcy prądu kiedy tauron jest właścicielem sieci zostaw małym dzieciom jako bajki na dobranoc. Odpowiedź na reklamację jaką składałem na błąd licznika też mogę tu zamieścić, konkretnie chodziło o błąd zegara spieszył o 18minut i przez to naliczał w pierwszej taryfie zamiast w drugiej, tauron nie widzi żadnego problemu, zgłoszenie że niema prądu też zaliczyłem i na początek usłyszałem ostrzeżenie że jeśli to za licznikiem to za wszystko zapłacę ja. Na podstawie działań tego monopolu można pisać książkę jak nie powinno traktować się klienta Dopisz sobie do niku tauron żeby wszyscy wiedzieli jak traktować Twoje wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 16.03.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Chciałem odświeżyć temat.Możecie polecić jakiś konkretny model bojlera do grzania CWU w 2 taryfie ? Taki 250-300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2022 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Po 6 latach odświeżam temat. Bojler elektryczny czy PC do cwu przy obecnych cenach energii elektrycznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2022 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Po 6 latach odświeżam temat. Bojler elektryczny czy PC do cwu przy obecnych cenach energii elektrycznej ? grzeję cwu od 18 lat prądem. przez 14 lat był bojler 100 l 1,5 kw i zużycie roczne > 3000 kWh przez 4 lata jest pc cwu 300 l roczne zużycie prądu >700 Kwh Zużycie dotyczy 2 osób, komfort przy pc jest nieporównywalnie większy, cwu nigdy się nie kończy. Koszt taniej pc cwu z zasobnikiem 200l to ok 5500 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dziękuję za informacje.Masz PC dedykowaną tylko do c.w.u. czy także do c.o. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2022 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dziękuję za informacje. Masz PC dedykowaną tylko do c.w.u. czy także do c.o. ? Tylko do cwu to sprężarka buderus pod marka "austriaemail" tutaj o tym pisałem https://forum.budujemydom.pl/topic/31508-austria-email-co-to-za-firma/ obecnie można znaleźć takie jak mi się wydaje najtańsze oferty: https://swatt.pl/pl/pompa-ciepla-atlantic-egeo-do-cwu-zintegrowana-z-zasobnikiem-270-l-2472?gclid=Cj0KCQiA3fiPBhCCARIsAFQ8QzUo2gMZJabh0wPblSJnX6ws_B-d7L0kieqMjzWoEoOSUrZvosrkaFQaAswiEALw_wcB https://swatt.pl/pl/52-pompy-ciepla-do-cwu-zintegrowane-z-zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2022 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Masz pompę Austria Email WPA 303https://www.austria-email.com/products/domestic-water-heat-pumps/wpa-303-eco-2/która działa od -7 st. C do +35 st. C i wg danych katalogowych rocznie zużywa ok. 1058 kWh.U Ciebie zużywa znacznie mniej bo ok. 670 kWh rocznie.COP=3,8 wg EN16147, A15W55, XL.Może pracuje na lepszych parametrach niż wg danych katalogowych? Zasilanie i wylot powierza masz poza pomieszczeniem w którym stoi pompa ciepła.Powietrze czerpiesz z zewnątrz i a wysyłasz do innego pomieszczenia czy powietrze czerpiesz np. z garażu a wyrzucasz na zewnątrz? Dobra pompa do cwu chyba powinna być dostosowana do pracy do -7 czy -10 st. C a nie tylko do +7 st. C jak większość pomp. Edytowane 5 Lutego 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Masz pompę Austria Email WPA 303 https://www.austria-email.com/products/domestic-water-heat-pumps/wpa-303-eco-2/ która działa od -7 st. C do +35 st. C i wg danych katalogowych rocznie zużywa ok. 1058 kWh. U Ciebie zużywa znacznie mniej bo ok. 670 kWh rocznie. COP=3,8 wg EN16147, A15W55, XL. Może pracuje na lepszych parametrach niż wg danych katalogowych? Zasilanie i wylot powierza masz poza pomieszczeniem w którym stoi pompa ciepła. Powietrze czerpiesz z zewnątrz i a wysyłasz do innego pomieszczenia czy powietrze czerpiesz np. z garażu a wyrzucasz na zewnątrz? Dobra pompa do cwu chyba powinna być dostosowana do pracy do -7 czy -10 st. C a nie tylko do +7 st. C jak większość pomp. Jest to możliwe, bo zestaw jest liczony na 6 osób a korzysta u mnie 2. Powietrze pobierane jest z garażu nieogrzewanego ale ocieplonego. Podłoga zawsze ma dodatnią temperature. powietrze miało około 0 jak na dworze było -10/-16 przez kilka dni. Woda jest ustawiona na 45 st mozna na samej pc do 55 ale to jest ukrop, Z grzałki nie korzystam jest odłączona. Skrajnych mrozów jest bardzo mało zawsze można skorzystac z grzałki tym bardziej ze mam taryfe g12w i pv Jeżeli ktoś buduje dom i chce XIX układów grzejnych z wodą a ogrzewa bezpośrednio powietrze to pc cwu jest super rozwiązaniem lub bojler i zamiast pc cwu 2 kWp na dachu dodatkowo. Edytowane 5 Lutego 2022 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dziękuję !Powietrze odprowadzasz na zewnątrz?Pompa w czasie pracy hałasuje? "Sound pressure level 47 dB(A)" Myślałem o Galmet Basic ale generalnie pracują od +7 st. C - dopytam u producenta.A może któraś z tych wskazanych przez Ciebie firmy Atlantic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dziękuję ! Powietrze odprowadzasz na zewnątrz? Pompa w czasie pracy hałasuje? "Sound pressure level 47 dB(A)" Myślałem o Galmet Basic ale generalnie pracują od +7 st. C - dopytam u producenta. A może któraś z tych wskazanych przez Ciebie firmy Atlantic. jak wyłączę wszystko to słychać ale malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts