pecet0 16.08.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 witam, Chciałbym zrobić instalację wodną u siebie w domu samemu, w celu redukcji częściowch kosztów. Kanalizację mam rozprowadzoną w chudym betonie - także ten temat pomijamy. Z ogrzewaniem wodnym sobie poradzę, układając styropian warstwowo i następnie na niego kilka pętli na rurkach PEX, tylko do próby ciśnieniowej wezwę pewnie hydraulika aby popatrzył przed zalaniem wylewki czy jest wszystko ok. Natomiast ogrzewanie podłogowe to jeden temat, a teraz sobie uświadomiłem że zanim to się zrobi to pewnie wcześniej będzie trzeba porozprowadać z kotłowni z kotła gazowego rury z ciepłą wodą do umywalek w WC i kuchni, jak i zimną wodę z kotłowni do tych pomieszczeń.Czy wymaga to jakiejś specjalnej wiedzy jak się za to zabrać? styropianu na chudym betonie pod wylewka będę miał 18 cm (czyli pewnie 3 warstwy po 6 cm). Rury z ciepłą i zimną wodą prowadzić między pierwszą a drugą warstwą styropianu? Czy jeśli rurki są między styropianem, to rura z ciepłą wodą powinna mieć jeszcze otulinę ocieplającą? Rurki ciepłej i zimnej wody mają taką samą średnicę? Jakiej średnicy zastosować te rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.08.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Ja robiłem rurami PP na chudziaku pod styropianem . rury dawałem w otulinach . średnice 25 i 20 ( 25 do wanny i prysznica przepływowego podgrzewacza wody ) ( 20 do bateri i wc ) Zgrzewarka za 105pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts