Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa "Magazynu" na mieszkania - Potrzebna POMOC

Recommended Posts

Witam, wszystkich forumowiczów :)

Jestem tutaj kompletnie nowy, dopiero co zakończyłem rejestrację więc najpierw się przedstawię :)

Mam na imię Krzysztof (26), jestem z okolicy Poznania i od 3 lat pracuję w branży budowlanej. O zarejestrowaniu się na Waszym forum zadecydował fakt, że jestem w małej kropce tzn, mam trochę gotówki którą chciałbym dobrze zainwestować w nieruchomość i wpadłem na pewien pomysł tylko nie wiem czy jest on w ogolę wykonalny od strony prawnej a więc do sedna,

Na swojej działce tj. ok 6000m2 mam budynek gospodarczy, całkiem spory PARTER + PODDASZE, na mocnych fundamentach, w całości murowany + dach obustronnie skośne z eternitem, media, posadzki są i tak wpadłem sobie na pomysł aby przerobić go na takiego ala bliźniaka czy też dom rodzinny z dwoma, może trzema mieszkaniami. Wiem że zakres robót byłbym na prawdę duży, (wymiana dachu, okien, ściany działowe, dobudowa wejść, jaskółek, remont poddasza itd..) ale czy ktoś miał może coś wspólnego z takim projektem? Zastanawiam się jak wygląda sprawa z pozwoleniem na taką przebudowę, kwestia samej działki i wszystko to z czym byłaby ta inwestycja związana. Mieszkania te raczej wolałbym wynajmować aczkolwiek sprzedaż też mogłaby wejść w grę.

Bardzo proszę wszystkich o sugestie, doświadczenia i o informację które mogą mi pomóc podjąć taką inwestycję. Dodam, że będzie to pierwsze moje takie przedsięwzięcie dlatego liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof

Punkt pierwszy to musisz wystąpić o zmianę sposobu użytkowania budynku, wypełniasz wnioski wypisujesz papiery i składasz w gminie. Jeżeli jest na ten teren plan zagospodarowania możesz sprawdzić jego zapisy sam. Jeżeli masz teren pod działalność czy produkcję raczej zgody na mieszkania nie uzyskasz.