romcost 17.08.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam,Mam do ułożenia w domu panele, ale między pokojami mam różnicę wysokości ok. 3-4 cm. Czy dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie styropianu podłogowego np. 2 cm na niego płytę OSB 12mm, piankę i panele ? Wylewek nie chcę robić, płyt OSB aż tak grubych też mi się nie uśmiecha układać.... Czy styropian będzie się uginał i panele będą pękały ? czy takie rozwiązanie można zrobić ? I drugie pytanie jaka będzie minimalna grubość płyty OSB przy takim rozwiązaniu ? Mówię tu o pokoju, w którym będą ustawione meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 17.09.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam, styropian to element miękki. Szczególnie styropian podłogowy jest najbardziej miękkim ze styropianów stosowanych w budownictwie. Jest to zaleta jeśli chodzi o izolacyjność od dźwięków uderzeniowych, wada jeśli chodzi o punktowe obciążenia (np. nacisk od nóżki ciężkiego mebla szafy/kanapy). Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć jednoznacznie że wystarczy Ci 8 mm OSB, albo 12 mm albo 22 mm. To zależy od tego jakie obciążenia (jak duże i na jakiej powierzchni rozłożone) będziesz miał w tym pomieszczeniu. Wg mnie do normalnych (domowych) obciążeń w dzisiejszych czasach (nie mamy już ciężkich dębowych mebli), takie 12 mm powinno być ok. Problemu upatrywałbym raczej na łączeniach płyt, czy tutaj nie będzie występować klawiszowanie i większe ugniatanie styropianu pod spodem. Dlatego też polecałbym zastosowanie 2 warstw OSB układanych pod kątem 90 stopni do siebie, i skręcenie ich krótkimi wkrętami. PS. Pamiętaj o dylatacji obwiedniowej od ścian płyt OSB (np. taśmą Stywall S3-A), dzięki temu uzyskasz podłogę pływającą. PS2. Re: maciejak: nie sądzę żeby to miało jakiś związek z panelami. Oczywiście czym większe i czym grubsze, tym rozkładają obciążenie na większej powierzchni. PozdrawiamSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.09.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam, Mam do ułożenia w domu panele, ale między pokojami mam różnicę wysokości ok. 3-4 cm. Czy dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie styropianu podłogowego np. 2 cm na niego płytę OSB 12mm, piankę i panele ? Wylewek nie chcę robić, płyt OSB aż tak grubych też mi się nie uśmiecha układać.... Czy styropian będzie się uginał i panele będą pękały ? czy takie rozwiązanie można zrobić ? I drugie pytanie jaka będzie minimalna grubość płyty OSB przy takim rozwiązaniu ? Mówię tu o pokoju, w którym będą ustawione meble. Daj 2 cm EPS przynajmniej 100 + 2 x płyta OSB gr.8mm na przemian i wzajemnie skręcona ja pisał kol, Sebastian. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 19.09.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Dzień dobry, Pana rozwiązanie jest dość oryginalne, więc trudno mi ocenić, czy się sprawdzi? A czy styropian zamierza Pan układać na chudym betonie? PozdrawiamMarek TucholskiOnline Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.09.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam, styropian to element miękki. Szczególnie styropian podłogowy jest najbardziej miękkim ze styropianów stosowanych w budownictwie. Jest to zaleta jeśli chodzi o izolacyjność od dźwięków uderzeniowych, wada jeśli chodzi o punktowe obciążenia (np. nacisk od nóżki ciężkiego mebla szafy/kanapy). Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć jednoznacznie że wystarczy Ci 8 mm OSB, albo 12 mm albo 22 mm. To zależy od tego jakie obciążenia (jak duże i na jakiej powierzchni rozłożone) będziesz miał w tym pomieszczeniu. Wg mnie do normalnych (domowych) obciążeń w dzisiejszych czasach (nie mamy już ciężkich dębowych mebli), takie 12 mm powinno być ok. Problemu upatrywałbym raczej na łączeniach płyt, czy tutaj nie będzie występować klawiszowanie i większe ugniatanie styropianu pod spodem. Dlatego też polecałbym zastosowanie 2 warstw OSB układanych pod kątem 90 stopni do siebie, i skręcenie ich krótkimi wkrętami. PS. Pamiętaj o dylatacji obwiedniowej od ścian płyt OSB (np. taśmą Stywall S3-A), dzięki temu uzyskasz podłogę pływającą. PS2. Re: maciejak: nie sądzę żeby to miało jakiś związek z panelami. Oczywiście czym większe i czym grubsze, tym rozkładają obciążenie na większej powierzchni. Pozdrawiam Sebastian Przybylski Zastosowałbym dla wyrównania wysokości i poziomów perlite 3-5mm wysypaną na folię. Na to płytę OSB 16-20mm łączoną (klejoną) na pióro - wpust. Na płytę podkład pod panele i panele. Takie rozwiązania stosuję, gdy jest problem z wysokością, poziomem i czas nagli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts