Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użytkowanie pistoletu do pianki

busiarz

Recommended Posts

Mam takie pytanie

Jak używam pianki poliuetanowej i zostanie powiedzmy połowe pojemnika to po skończonej pracy jedynie zakręcam zawór na pistolecie i posiawiam pistolet z pianką? Czy należy zdemontować tubę. Wyczyścic czyścikiem za każdym razem pistolet i osobno je przechowywać czy znów nakręcic tubę (po co?)

Może mi ktoś wyjaśnić . Instrukcja mówi 2 zdania przeczące.

OK ale instrukcja pistoletu mówi co innego jak nie opróżnię puszki nie trzeba czyścic wcale pistoletu tylko pozostawić go stojącego na puszcze kleju (przykręcony)

I piszę też że jak się odkręci nie zużytą puszkę to ten klej się zepsuje

Czyli za każdym razem czyścic mam pistolet mimo iż klej w puszcze jest ? A potem przechowuje oddzielnie pistolet i puszke kleju nie zużytego czy nie trzeba nic czyścic. Czy jedynie jak zuzyje całkiem klej no to wiadomo że trzeba oczyścic.

Ja swój soudala na klik zostawiam z zakręconym zaworkiem z założoną pianką, z miesiąc stał przez upały a na poddaszu miałem ze 40 stopni i nic się nie dzieje, nie wiem jak te zwykłe, wkręcane ale to chyba żadna różnica. Przed użyciem zrywam to co zaschło na końcówce pistoleta i działa bez zarzutu. Gdybym miał zostawić na pół roku to bym może już wyczyścił, chociaż od znajomego byłego montażysty okien słyszałem, że i pół roku tak trzymał i działał dalej, ale to tylko słyszałem a nie stwierdziłem organoleptycznie.

Pisze o piance nisko rozprężnej, jeżeli mowa o kleju poliuretanowym do styropianu lub innym preparacie to nie wiem jak się zachowuje.

Edytowane przez _olo_

Ja się pytam o klej EOS Tytan. Czyli można tak zostawiać? To ja głupi codziennie zdejmowałem wkręcaną tubę i czyściłem zawór tuby, pistoletu i pistolet cały czyli niepotrzebnie?

A to pokrętło to coś powoduje? Czy to jest jedynie blokada samego spustu? Bo jednak pisze że powyżej 5min trzeba zakręcać pokrętło czyli to jednak nie blokada spustu? Pisze też że po zakończeniu pracy umyć pistolet i dysze oraz zawór kleju oraz pistoletu.

Nie rozumiem też jak mam czyścic pistolet.

Wkręcam czyścik czekam 2 min na co i po co?

Przepuszczam czyścik potem zdejmuje pistolet i jeszcze prysnąć z 4 razy bo nadal się w nim ten czyścik znajduje. Można go zostawić czy opróżnić całkiem ten pistolet?

A z odkręconą już nie? Ta śruba chyba jedynie reguluje konsystencje oraz blokuje spust a nie ma nic związku z zasychaniem?

A jak jest mało w puszcze kleju to też? Też moge tak postawić? Jak długo można tak przechowywać?

Ja już czyścik zuzyłem jeden bo za każdym razem codziennie czyściłem nim caly pistolet i zawór kleju.

A takie pytanie. Jak czyścić tą dyszę co wylatuje klej? Za każdym razem jak coś kleje to czyścikiem psikać aby z dyszy ten klej odpadł czy nie trzeba nic czyścić. Bo jednak ta dysza już jest całą u paskudzona.

Mam kolegę który montuje okna i nigdy nie zakręca pistoletu . Pistolet a pistolet to też temat rzeka. A jak długo mi się zdarzało np 2 miesiące i było git . Czyścika nie używam ale uważam ze warto go mieć

Ja dosyć często używam pistoletu do pianki i preferuję piankę soudal niskorozprezna nigdy nie odkrecam pianki i nie zakrecam pokrętłem bo mi zginelo przed ponownym użyciem trzeba przeskrobac końcówkę z zaschnietej pianki ten pistolet mam już chyba dwa lata i kosztował jakieś 30zl