Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadek ciśnienia w instalacji CO

Melmack

Recommended Posts

Witam,

Instalator wymienił instalacje (na miedzianą). Zakręcił grzejniki. Napompował instalacje powietrzem do 4 bar. Sprawdził luty psikaczem do sprawdzania nieszczelności - nic nie znalazł. Spuścił powietrze, nalał wody do ciśnienia 2 bar - organoleptycznie posprawdzał czy wszystkie spojenia są suche - były - osobiście też sprawdzałem. Po czym zalał posadzki, napuścił wody do 2 bar i pojechał na wakacje. Po kilku dniach jest 1,85 bar... Mam się przejmować czy jest na to jakieś racjonalne wytłumaczenie?

Poczytaj o próbach ciśnieniowych. Tam jest wszystko zawarte. Dopuszczalne spadki ciśnienia, rozszerzanie się instalacji itp.

Poczytałem. Jedni piszą że może coś tam spaść, inni, że nie. Może się wypowiedzieć jakiś człek który to zakłada na co dzień? Zanim płytki położe...

Poczytałem. Jedni piszą że może coś tam spaść, inni, że nie. Może się wypowiedzieć jakiś człek który to zakłada na co dzień? Zanim płytki położe...

Najprostsze wyjasnienie to ze zmieniła sie temperatura wody i dlatego zmieniło sie cisnienie. Mogłą byc instalacja zapowietrzona, mogło byc i jedno i drugie. Spadek o 0,15 bara to mały spadek, jezeli cisnienie sie utrzymuje na stałym poziomie nie ma powodu do obaw.

Najprostsze wyjasnienie to ze zmieniła sie temperatura wody i dlatego zmieniło sie cisnienie. Mogłą byc instalacja zapowietrzona, mogło byc i jedno i drugie. Spadek o 0,15 bara to mały spadek, jezeli cisnienie sie utrzymuje na stałym poziomie nie ma powodu do obaw.

No niestety nie utrzymuje się. Po 10 dniach spadło z 2 bar do 1,6 ...

• 1 month później...

Przepraszam, że odkopię trochę temat.

Instalacja CO z miedzi w bloku. układ nie ma kotła, bo ciepła woda jest z miejskiej sieci. Po napuszczeniu wody zimnej do ciśnienia równego 1 - 1.1 bara i zamknięciu dopływu wody notuje spadki po około 2 godzinach do 0,8 a nawet do 0,2 bara . Nigdzie nie widzę wycieków. Prawie cała instalacja jako że jest to stary blok biegnie na wierzchu. Jest co prawda półmetrowy odcinek rury umieszczonej pod płytkami w łazience ale na fugach nie widzę wilgoci.

Czy oprócz wycieku można ten spadek ciśnienia jakoś racjonalnie wytłumaczyć, czy mam pruć płytki w łazience i sprawdzić ten odcinek który jest pod płytkami.

• 3 years później...
Witam. Podłącze się i odgrzeje schabowego. Mieszkam w bloku 4-ry piętra a ja na samej górze ... Od miesiąca jest problem z ogrzewaniem ... Co 2-3 dni grzejniki zimne ... Ciśnienie spada albo się zapowietrzoną... Jak odpowietrzam to po chwili przestaje syczeć i na tym koniec ... Konserwator C.O. rozkłada ręce . Podobno wszędzie już sprawdził i wycieku brak ... Ostatnio dobił 3 bary 2-3 dni grzejniki zimne a w węźle 1 bar . Jeszcze wyjeżdża z tekstami że ta konserwacja mu się już słabo opłaca i przyjeżdża kiedy jemu pasuje a My się dogrzewamy elektrycznie . Jest to wspólnota mieszkaniowa i nie bardzo też wiem kogo postraszyć jakimś pismem . Pomoże ktoś ?