Melmack 17.08.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam, Instalator wymienił instalacje (na miedzianą). Zakręcił grzejniki. Napompował instalacje powietrzem do 4 bar. Sprawdził luty psikaczem do sprawdzania nieszczelności - nic nie znalazł. Spuścił powietrze, nalał wody do ciśnienia 2 bar - organoleptycznie posprawdzał czy wszystkie spojenia są suche - były - osobiście też sprawdzałem. Po czym zalał posadzki, napuścił wody do 2 bar i pojechał na wakacje. Po kilku dniach jest 1,85 bar... Mam się przejmować czy jest na to jakieś racjonalne wytłumaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.08.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 sprawdz wentyl naczynia przeponowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 17.08.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 sprawdz wentyl naczynia przeponowego Nie mam naczynia przeponowego. Układ docelowo będzie otwarty, ale jeszcze nie ma zbiornika wyrównawczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.08.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Poczytaj o próbach ciśnieniowych. Tam jest wszystko zawarte. Dopuszczalne spadki ciśnienia, rozszerzanie się instalacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 17.08.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Poczytaj o próbach ciśnieniowych. Tam jest wszystko zawarte. Dopuszczalne spadki ciśnienia, rozszerzanie się instalacji itp. Poczytałem. Jedni piszą że może coś tam spaść, inni, że nie. Może się wypowiedzieć jakiś człek który to zakłada na co dzień? Zanim płytki położe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.08.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Poczytałem. Jedni piszą że może coś tam spaść, inni, że nie. Może się wypowiedzieć jakiś człek który to zakłada na co dzień? Zanim płytki położe... Najprostsze wyjasnienie to ze zmieniła sie temperatura wody i dlatego zmieniło sie cisnienie. Mogłą byc instalacja zapowietrzona, mogło byc i jedno i drugie. Spadek o 0,15 bara to mały spadek, jezeli cisnienie sie utrzymuje na stałym poziomie nie ma powodu do obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 22.08.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Najprostsze wyjasnienie to ze zmieniła sie temperatura wody i dlatego zmieniło sie cisnienie. Mogłą byc instalacja zapowietrzona, mogło byc i jedno i drugie. Spadek o 0,15 bara to mały spadek, jezeli cisnienie sie utrzymuje na stałym poziomie nie ma powodu do obaw. No niestety nie utrzymuje się. Po 10 dniach spadło z 2 bar do 1,6 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 No niestety nie utrzymuje się. Po 10 dniach spadło z 2 bar do 1,6 ... Gdy instalacja pracowala i spadało to moze byc problem, instalacja prawdopodobnie sie była bo nie mogła byc odpowietrzona prawidłowo i byc moze dlatego jest spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zjawiszcze 21.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Przepraszam, że odkopię trochę temat. Instalacja CO z miedzi w bloku. układ nie ma kotła, bo ciepła woda jest z miejskiej sieci. Po napuszczeniu wody zimnej do ciśnienia równego 1 - 1.1 bara i zamknięciu dopływu wody notuje spadki po około 2 godzinach do 0,8 a nawet do 0,2 bara . Nigdzie nie widzę wycieków. Prawie cała instalacja jako że jest to stary blok biegnie na wierzchu. Jest co prawda półmetrowy odcinek rury umieszczonej pod płytkami w łazience ale na fugach nie widzę wilgoci. Czy oprócz wycieku można ten spadek ciśnienia jakoś racjonalnie wytłumaczyć, czy mam pruć płytki w łazience i sprawdzić ten odcinek który jest pod płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.10.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 z odpowietrznikow nie leci powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zjawiszcze 21.10.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Odpowietrzyłem wszystkie grzejniki z każdego leci tylko woda. Chyba spadek ciśnienia jest za duży żeby była to wina zapowietrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.10.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 naczynie przeponowe nie puszcza powietrza? membrana cała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zjawiszcze 21.10.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Instalacja nie jest wyposażona w naczynie przepompowe. W najwyższym punkcie instalacji zaraz za zaworami na zasilaniu i powrocie są tylko automatyczne odpowietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek1989cz 30.11.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Witam. Podłącze się i odgrzeje schabowego. Mieszkam w bloku 4-ry piętra a ja na samej górze ... Od miesiąca jest problem z ogrzewaniem ... Co 2-3 dni grzejniki zimne ... Ciśnienie spada albo się zapowietrzoną... Jak odpowietrzam to po chwili przestaje syczeć i na tym koniec ... Konserwator C.O. rozkłada ręce . Podobno wszędzie już sprawdził i wycieku brak ... Ostatnio dobił 3 bary 2-3 dni grzejniki zimne a w węźle 1 bar . Jeszcze wyjeżdża z tekstami że ta konserwacja mu się już słabo opłaca i przyjeżdża kiedy jemu pasuje a My się dogrzewamy elektrycznie . Jest to wspólnota mieszkaniowa i nie bardzo też wiem kogo postraszyć jakimś pismem . Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.12.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Może ktoś upuszcza wodę z obiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts