przywa 17.08.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witajcie, Jak wygląda sprawa z kuciem w stropie teriva, muszę schować rurę od kibelka fi10, max 9cm głębokości, na długości 3m od pionu. Nie będzie miało to wypływu na konstrukcję stropu jak wytnę w stropie 3m na długości i 10cm szerokości, aby schować ją w posadzce ? Jakie są Wasze doświadczenia z kuciem/wycinaniem w stropie ? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.08.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Nie będzie miało to wypływu na konstrukcję stropu jak wytnę w stropie 3m na długości i 10cm szerokości, aby schować ją w posadzce ? Może na początek zdecyduj się czy wycinasz dziurę w stropie czy chowasz rurę w posadzce. A tak odrazu to chcesz ciąć wzdłuż belek w poprzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 17.08.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 W stropie Teriva, jak i każdym innym gęstożebrowym, głównym elementem nośnym są belki (prefabrykowane w całości lub częściowo jak w Terivie (pas dolny prefabrykowany i otwarta kratowniczka do zabetonowania) i tzw. "nadbeton" czyli cały beton, który "zalewasz" na budowie. W żadnym razie nie wolno Ci naruszać belek NIGDZIE i "nadbetonu" na dłuższych odcinkach, czyli tego co planujesz! Jeżeli trasa rury, którą planujesz biegnie wzdłuż belek (i tylko w takim przypadku) to opcją jaką możesz rozważyć jest przejście przez strop na wylot (oczywiście nie przez belkę, a przez nadbeton i pustak) i następnie schowanie jej w bruździe zrobionej od spodu stropu w pustaku. W ten sposób nie naruszysz w istotny sposób wrażliwych konstrukcyjnie elementów (belki i nadbeton). I pamiętaj: 1. Te kucie to z wielkim wyczuciem!! - pustaki są kruche i jak zaczniesz walić młotem to zamiast bruzdy na rurę wykruszysz cały pustak! Sugeruję nacięcie bruzdy szlifierką kątową i dopiero późniejsze delikatne podkuwanie. Postaraj się też o jak najmniejszą bruzdę, tylko tyle ile potrzeba. 2. Bruzdę przed tynkowaniem osłoń siatką, najlepiej o drobnych oczkach, stalową tzw. siatką rabitza (jeżeli tynk gipsowy to koniecznie ocynkowaną. Mimo zastosowania siatki musisz się liczyć, że wzdłuż tej bruzdy zawsze na suficie będziesz miał widoczne rysy. Wiem, że w twoim przypadku to musztarda po obiedzie, ale jeżeli konieczni chciałeś coś schować w stropie powinieneś to zrobić tak:- jeżeli rura ma iść wzdłuż belek to po prostu dajemy obok siebie dwie belki w rozstawie takim żeby zachować otulinę zbrojenia (min. 2-3cm) po włożeniu rury,- jeżeli w poprzek belek to już jest więcej zabawy - trzeba rozsunąć pustaki i od strony przerwy (rury) je "zadeklować" czyli zaślepić zaprawą, żeby przy betonowaniu nie dostał się beton do wnętrza pustaków.- w obu przypadkach rurę przed zabetonowaniem warto owinąć np. taśmą do dylatowania wylewki podłogowej od ściany, żeby beto nie dotykał bezpośrednio tworzywa - da to rurze minimum możliwości pracy i zminimalizuje ryzyko pęknięcia. Oczywiście musisz być pewny, że wszystkie połączenia są szczelne, bo po zabetonowaniu stropu już nie będzie dostępu. A na zakończenie najlepsza rada - instalacji nie powinno się "chować" w elementach konstrukcyjnych jak fundamenty, stropy czy podciągi. Jak już to należy je przekroczyć po najkrótsze trasie i ukrywać w szachtach, lub co najwyżej pod wylewką podłogi, lub tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 18.08.2015 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Wojtek_Wisznia Mała, dzięki za odpowiedź.Trasa rury biegnie prostopadle do belek, lecz mi wystarcz wycięcie maksymalnie 9cm na długości 3m, czyli nadbeton + część pustaków.Jeżeli nie naruszę belek to bez obaw mogę zacząć wycinać szlifierką trasę ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 18.08.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Z tego co Wojtek_Wisznia Mała Ci pisał wynika, że w żadnym wypadku nie możesz nic wycinać jeżeli trasa rury biegnie prostopadle do belek. Nie wiem ile masz tego nadbetonu, ale pewnie mniej niż 9cm. Na długości 3m na pewno "napotkasz" zbrojenie od belek, które musiałbys przeciąć. Nie robisz żadnej wylewki nad stropem, żebyś mógł w niej schować tą rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 18.08.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Prostopadle do belek nie możesz niczego wycinać ani od góry ani od dołu!!! Nadbetonu masz 3-4 cm lub niewiele więcej a chcesz wyciąć na 9cm (czyli realnie miejscami będzie i 11-12cm). W takim przypadku nie masz szans wykonać tej bruzdy nie przecinając zbrojenia belek czy to dolnego czy górnego. Nie planujesz na stropie ocieplenia-wygłuszenia (chociaż 5cm) plus wylewka i już masz miejsce gdzie poprowadzić rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 18.08.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Wojtek planuję 5cm styropian i 6cm wylewka, ale jest to łazienka, także będzie tam ogrzewanie podłogowę, czyli 5cm ta rura może wystawać od górnej warstwy nadbeton czyli na wysokość styropianu, wyżej nie może. także wycinam tak naprawdę sam nadbeton, nie naruszając belek.W takim razie mogę się podjąć tego cięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 18.08.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 A powiedz jeszcze czy te 9cm o których piszesz uwzględnia już min. spadek rury (z tego co wiem - ale instalatorem nie jestem - to będzie 2cm na 1m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.08.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Odwarzny jestes że chcesz zrobić odpływ z WC długości 3 metrów - z tego co pamietam z wc do pionu ma byc max 1 metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 18.08.2015 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Odległość kibla od pionu ok 2,5m, a więc 3cm spadek na takiej długości wystarczy, czyli najbliżej pionu byłoby od góry patrząc 5cm w styropianie rura i 8cm od górnej warstwy nadbetonu w dół =13cm, a 10cm przy kibelku, także i tak dość dużo wycinania.Reasumując muszę wykuć max. 8cm wgłąb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Nie możesz skuwać wycinać nadbetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przywa 18.08.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Widziałem wiele budów, na których instalatorzy skuwali nadbeton jak i częściowo pustaki, aby ukryć rury kanalizacyjne pod posadzką, możliwe, że jest to niezgodne ze sztuką budowlaną, pytam tylko jakie są Wasze doświadczenia z wycinanie/wykuwaniem betonu na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Widziałem wiele budów, na których instalatorzy skuwali nadbeton jak i częściowo pustaki, aby ukryć rury kanalizacyjne pod posadzką, możliwe, że jest to niezgodne ze sztuką budowlaną, pytam tylko jakie są Wasze doświadczenia z wycinanie/wykuwaniem betonu na stropie. Ale chodzi o to zagraża bezpieczeństwu konstrukcji. To nie jest zwyczaj tylko wymóg. Wzdłuż belek możesz kuć. Nie możesz tej rury pościć pod stropem,? I sufit podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 18.08.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Wg mojej oceny masz za mało miejsca (grubości nad stropem) na to co planujesz i niestety nie powiem Ci nic innego. Nie podpieraj swojej decyzji tym co widziałeś na "innych" budowach bo takie obrazki, które można tam zobaczyć stawiają włosy na głowie świadomej osobie. Jeżeli upierasz się w lokalizacji pionu i muszli to zostaje Ci przejście pionowo przez strop i poprowadzenie rury w spadku już pod stropem i zakrycie jej zabudową np. z płyt GK. Jeżeli pomieszczenie pod spodem to pokój to dodatkowo wygłusz rurę wełną min. Na marginesie dodam, że również moim zdaniem masz zbyt dużą odległość od pionu - ryzykujesz zasysaniem wody z syfonu czemu towarzyszą odgłosy bulgotania, a w przypadku wyssania większej ilości wody przestaje działać zamknięcie wodne i wydostają się "zapachy" - nie wiem czy sam zawór napowietrzający wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 19.08.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 W moim przypadku sprawa wyglądała podobnie, jak opisał Wojtek - mam w jednym miejscu puszczone dwie belki stropowe, a między nimi rurę kanalizacyjną. Strop Porotherm, pustaki stropowe ceramiczne. Nadbetonu mam raptem 4cm, więc mógłbym sobie tam schować co najwyżej peszle od kabli elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 20.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Wojtek planuję 5cm styropian i 6cm wylewka, ale jest to łazienka, także będzie tam ogrzewanie podłogowę, czyli 5cm ta rura może wystawać od górnej warstwy nadbeton czyli na wysokość styropianu, wyżej nie może. także wycinam tak naprawdę sam nadbeton, nie naruszając belek. W takim razie mogę się podjąć tego cięcia ? A nie możesz w tym ogrzewaniu podłogowym tak poprowadzić rurki żeby omijały tą rurę kanalizacyjną? Zyskujesz 6cm, które w twoim wypadku są bardzo cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts