toshib 17.08.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam.Jestem na etapie murowania ścian piwnicy z bloczków B20. Ekipa muruje ściany na zaprawie cement + piach + plastryfikator.Panowie murarze zrobili sobie 2 tygodnie przerwy w tym czasie zauważyłem że zaprawa nie trzyma się bloczków - można ją wyskrobywać palcem z fug bez żadnego wysiłku - sypie się jak suchy piasek. Murowanie odbywało się w największych upałach - 35 stopni.Podejrzewam że bloczki mimo namaczania wypiły całą wodę - mam tego około 8 warstw x100 mb. wymurowanychJak sądzicie co robić z takim fantem ??? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.08.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Polej to mgiełką wodną. Bloczki były suche i nagrzane, a wilgoć z zaprawy (niedużo bo "plastuś") albo wlazła w bloczki albo w zetknięciu z ich ciepłotą wyparowała i dlatego się sypie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toshib 18.08.2015 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Dzięki za radę - namoczyłem spoiny i po wyschnięciu są dużo twardsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.08.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Jak się jeszcze będą kruszyć, powtórz imprezę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts