epterode 18.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam Panowie wytypowałem takie piece wszędzie podłogówka ok razem 130m2 w sumie góra dół. Anhydryt styro 25cm ściany 15cm.Rurki co 10cm ok 1100mb pętle po ok 60-80mb Muszę wybrać do środy i zamówić. Ktoś ma dany model to proszę opisać wady i zalety i czy warto dopłacać do Viessmanna 1. Viessmann Vitodens 222-F z zasobnikiem ładowanym przez wężownicę (130 l) moduluje 3,2-13 B2SA019 lub Viessmann Vitodensa 200-W. z zasobnikiem zew. to ten sam piec 2.JUNKERS Cerapur Smart ZSB 14-3C + CWU.120L+ FW120 sterownik lub -- to ponoć to samo GB072 Buderus Logamax Plus Gb072 14 KwRC 300--CWU100 L 3.Buderus Logamax PLUS GB162 15 kW + sterownik RC35 + 100L CWU 4.Kocioł IMMERGAS VICTRIX X 12 2L Dzięki Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.08.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Mam Immergasa u rodziców 2 lata już przepracował bezawaryjnie, są zadowoleni. 5 lat gwarancji jest jakby co. Nie widzę sensu przepłacania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.08.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 junkers i buderus to firmy boscha, pierwsza cena/jakosc druga bardziej premium (taki wizerunek firm), czesto sa te same czesci, buderus może być o kilka stówek droższy bo może się różnić np. bardziej rozbudowanym sterownikiem, może warto patrzeć jak wygląda serwis, bo to jest koniecznez oznaczeń wynika, że buderus gb 162 jest lepszy od gb072 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 22.12.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Jako użytkownik (od 5 lat) Immergas Victrix X24 v.2011, mogę powiedzieć, że w czwartym roku użytkowania, po burzy wymieniono płytę główną (na gwarancji) a poza tym nic się nie dzieje, wszelkie zawory i wentylatory działają bez zarzutu . W rodziców jest drugi - taki sam kocioł i też przez 5 lat działa całkowicie bezawaryjnie . Przeglądy do tej pory wykonywane co rok (wymogi gwaranta przez okres gwarancji) wystarczy poczytać trochę posty na tym forum, aby dowiedzieć się który z wymienionych sprawia większe problemy w użytkowaniu, który jest bardziej "przyjazny" jeśli chodzi o ingerencję w ustawienia dostosowujące kocioł do własnych preferencji itp itd Edytowane 22 Grudnia 2015 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.12.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2016 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 22.12.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Zapytaj Konsultanta marki Junkers, który udowodnił że umie cytować slogany reklamowe, ile kosztuje 5 letnia gwarancja i dlaczego każdy przegląd przedłużający gwarancję jest droższy niż standardowy przegląd bez przedłużenia gwarancji - jak nie będzie już taki wylewny to powiem, że na 3 rok 315, na 4 już 375 i na 5 aż 520, czyli w sumie 1210 zł. Przy okazji przedłużoną gwarancją możesz się cieszyć tylko jeżeli kupisz kocioł u autoryzowanego sprzedawcy - czytaj zwykle sporo drożej niż np. na allegro. Nie zmienia to faktu, że sam mam Cerapur Smarta i uważam, że jest całkiem przyzwoity i jak dotąd (po 5 latach) niezawodny mimo braku przeglądów, ale nie lubię marketingowego bełkotu z którego dla użytkownika nic nie wynika.Osobiście wybrałbym Immergasa bo ma najniższą moc minimalną (najlepiej się dopasuje do domu o małym zapotrzebowaniu na energię grzewczą), ale nie wiem ile kosztują przeglądy dla utrzymania gwarancji. Możesz też rozważyć spoza swojej listy Cerapur Compact Junkersa lub Termeta Gold (podobno bardzo tanie części) bo ich specyfikacje techniczne też wyglądają ciekawie.Najlepiej zaś wybierz najtańszy, o ile masz kilku serwisantów w pobliżu i policz czy bardziej się opłaca kupić mercedesa i za przeglądy/utrzymanie gwarancji zapłacić jak za zboże, czy najtańszy i wymieniać go nawet co 10 lat. Obecnie mam wrażenie, że kotły znanych marek różnią się wodotryskami, kosztem serwisu, kosztem części i sprawnością handlowców w nawijaniu makaronu na uszy, a w najmniejszym stopniu jakością. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Za roczny przegląd Immergasa (wymagany do 5-letniej gwarancji) zapłaciłem 180zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 23.12.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Osobiście wybrałbym Immergasa bo ma najniższą moc minimalną (najlepiej się dopasuje do domu o małym zapotrzebowaniu na energię grzewczą), ale nie wiem ile kosztują przeglądy dla utrzymania gwarancji. . koszt przeglądu: od 4 lat robi mi ta sama osoba/firma i za tą samą niezmienną kwotę 180 PLN. Pod koniec lutego mam ostatni, bo oficjalnie mija 5-ty rok, a tak na prawdę pierwsze uruchomienie było na początku grudnia. Za pierwsze uruchomienie kotła się nie płaci, za tą usługę, serwisantowi płaci firma IMMERGAS Edytowane 23 Grudnia 2015 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.12.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Kocioł posiada szereg zabezpieczeń, między innymi ochronę przeciwmrozową Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.Pozdrawiam, _______________________________________Konsultant marki Junkers Wlasnie ta ochrona mnie bardzo wkur... poniewaz ogrzewanie mam ustawione na auto od5rano do 20pm i w nocy jak temperatura spadnie ponizej 0 pompka napierdziela non stop bez potrzeby czy da się jakoś usunąć to zabezpieczenie a i dodam że piec mam zawieszony wewnątrz dobrze ocieplonego domu a nie na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.01.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 koszt przeglądu: od 4 lat robi mi ta sama osoba/firma i za tą samą niezmienną kwotę 180 PLN. Pod koniec lutego mam ostatni, bo oficjalnie mija 5-ty rok, a tak na prawdę pierwsze uruchomienie było na początku grudnia. Za pierwsze uruchomienie kotła się nie płaci, za tą usługę, serwisantowi płaci firma IMMERGAS Dzień dobry! Czy możesz kolego coś więcej napisać, jaki metraż, moc pieca, zużycie gazu, itp. Planuję piec immergas victrix 12 kW na metraż użytkowy 140, netto 171, do tego kominek z płaszczem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Za roczny przegląd Immergasa (wymagany do 5-letniej gwarancji) zapłaciłem 180zł.... Czy możesz kolego napisać coś o zużyciu gazu, bo planuję ten piec do metrażu użytkowego 140 a netto 171. Dom wg projektu E-143. Z piecem gazowym będzie współpracował kominek z płaszczem w układzie zamkniętym, całość podłogówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ale co Ci mogę napisać, jak zupełnie inny dom budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.01.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Ale co Ci mogę napisać, jak zupełnie inny dom budujesz ? Jakie masz sterowanie do pieca? Pogodowe czy pokojowe? Ile na twój metraż spala gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.01.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Dzień dobry! Czy możesz kolego coś więcej napisać, jaki metraż, moc pieca, zużycie gazu, itp. Planuję piec immergas victrix 12 kW na metraż użytkowy 140, netto 171, do tego kominek z płaszczem. Pozdrawiam. ja mam VICTRIXa - 24kW, ogrzewam 275m2 podłogi, więc zużycia gazu nie porównasz, poza tym każdy dom ma swoją charakterystykę w zależności z jakich materiałów jest zbudowany, z jaką starannością jest wykonany, gdzie jest usytuowany itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.01.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 ja mam VICTRIXa - 24kW, ogrzewam 275m2 podłogi, więc zużycia gazu nie porównasz, poza tym każdy dom ma swoją charakterystykę w zależności z jakich materiałów jest zbudowany, z jaką starannością jest wykonany, gdzie jest usytuowany itp. itd. Dzięki. Ale napisz kolego, czy jesteś zadowolony z włoskiego Immergasa, bo marketing i wciskanie na siłę przez instalatorów Viessmanna mnie już nudzi. A jakie sterowanie? (model sterownika). I jak myślisz czy 12 kw na mój metraż da radę? (okna 3 szyby Oknoplast, elewacja styro 20 cm, od gruntu 20, dach 30 cm wełny, cały dom łącznie ze stropem z ceramiki, podłogówka na całości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki. Ale napisz kolego, czy jesteś zadowolony z włoskiego Immergasa, bo marketing i wciskanie na siłę przez instalatorów Viessmanna mnie już nudzi. A jakie sterowanie? (model sterownika). I jak myślisz czy 12 kw na mój metraż da radę? (okna 3 szyby Oknoplast, elewacja styro 20 cm, od gruntu 20, dach 30 cm wełny, cały dom łącznie ze stropem z ceramiki, podłogówka na całości) Na mnie Niemieckie nazwy nie działają i nie robią żadnego wrażenia w żadnej dziedzinie (niestety, znak czasów powszechnej globalizacji produkcji komponentów.) Jestem zadowolony z IMMERGASa, właśnie kończy mi się gwarancja (5 rok), a nie było przez ten okres żadnych problemów, tylko miałem wymienioną płytę główną po burzy (wysypywał błąd kontroli zapłonu) i nie było problemu z uznaniem i naprawą na gwarancji. Podłogowym steruję dedykowanym CAR V2, a grzejniki TYBOX , temp.zasilania zarządza pogodówka, która jest od razu sprzedawana w zestawie ze sterownikiem CAR . Z tego co piszesz, to 12-stka powinna spokojnie wystarczyć. Ja mam zapotrzebowanie liczone na 16kW, a mam dom z betonu komórkowego 24 cm + styro białe 15cm (jak budowałem jeszcze grafitu nie było w sprzedaży), 10cm na chudziaku, strop systemowy LEIER i 6 cm styropianu, skosy i sufit na poddaszu 25cm wełny (15cm - 0,039 + 10cm - 0,037), okna 3 szybowe, podłogówka po całości i dodatkowo grzejniki gdzieniegdzie + kominek z płaszczem (użytkowany sporadycznie, powstał bo miała być pompa powietrzna, dziś bym kominka nie wstawiał, bo przy gazie drewno się nie kalkuluje jak nie masz dojścia do dobrych cen). Cały system spięty i sterowany zestawem sprzęgła i pomp- DIM v2 ABT. Sterownik możesz zastosować uniwersalny a cz.pogodową wykonać sam (wszystko do poszukania w temacie Immergas Victrix), ale nie wiem czy jest sens, bo zyskasz może 300PLN, a dedykowany CAR rozszerza funkcje kotła W tych kotłach możesz sam sobie wszystko zaprogramować pod swoje preferencje, bez wzywania serwisanta-wszystko podane jest w instrukcji obsługi Edytowane 7 Stycznia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Jakie masz sterowanie do pieca? Pogodowe czy pokojowe? Ile na twój metraż spala gazu? Mam podogówkę z termostatem pokojowym. Jeszcze w miesiącu 100m3 nie przekroczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.01.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Na mnie Niemieckie nazwy nie działają i nie robią żadnego wrażenia w żadnej dziedzinie (niestety, znak czasów powszechnej globalizacji produkcji komponentów.) Jestem zadowolony z IMMERGASa, właśnie kończy mi się gwarancja (5 rok), a nie było przez ten okres żadnych problemów, tylko miałem wymienioną płytę główną po burzy (wysypywał błąd kontroli zapłonu) i nie było problemu z uznaniem i naprawą na gwarancji. Podłogowym steruję dedykowanym CAR V2, a grzejniki TYBOX , temp.zasilania zarządza pogodówka, która jest od razu sprzedawana w zestawie ze sterownikiem CAR . Z tego co piszesz, to 12-stka powinna spokojnie wystarczyć. Ja mam zapotrzebowanie liczone na 16kW, a mam dom z betonu komórkowego 24 cm + styro białe 15cm (jak budowałem jeszcze grafitu nie było w sprzedaży), 10cm na chudziaku, strop systemowy LEIER i 6 cm styropianu, skosy i sufit na poddaszu 25cm wełny (15cm - 0,039 + 10cm - 0,037), okna 3 szybowe, podłogówka po całości i dodatkowo grzejniki gdzieniegdzie + kominek z płaszczem (użytkowany sporadycznie, powstał bo miała być pompa powietrzna, dziś bym kominka nie wstawiał, bo przy gazie drewno się nie kalkuluje jak nie masz dojścia do dobrych cen). Cały system spięty i sterowany zestawem sprzęgła i pomp- DIM v2 ABT. Sterownik możesz zastosować uniwersalny a cz.pogodową wykonać sam (wszystko do poszukania w temacie Immergas Victrix), ale nie wiem czy jest sens, bo zyskasz może 300PLN, a dedykowany CAR rozszerza funkcje kotła W tych kotłach możesz sam sobie wszystko zaprogramować pod swoje preferencje, bez wzywania serwisanta-wszystko podane jest w instrukcji obsługi Dziękuję kolego, bardzo mi pomogłeś. Mój dom ma zapotrzebowanie na energię 8,9 kw (w razie czego kominek z płaszczem w układzie z gazówką dopomoże). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 07.01.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Kocioł posiada szereg zabezpieczeń, między innymi ochronę przeciwmrozową Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, _______________________________________ Konsultant marki Junkers Wlasnie ta ochrona mnie bardzo wkur... poniewaz ogrzewanie mam ustawione na auto od5rano do 20pm i w nocy jak temperatura spadnie ponizej 0 pompka napierdziela non stop bez potrzeby czy da się jakoś usunąć to zabezpieczenie a i dodam że piec mam zawieszony wewnątrz dobrze ocieplonego domu a nie na zewnatrz. Witam, Temperatura zewnętrzną przy której uruchamiana jest pompa w celu ochrony instalacji przed zamarznięciem jest ustawiana w zastosowanym regulatorze. W dotychczas oferowanych regulatorach FW120, FW200 oraz FW500 można było obniżyć ten punkt, do temperatury -5oC. Funkcja ta opisana jest w instrukcjach jako „ Temperatura graniczna mrozu”. W nowych regulatorach próg ten zostało obniżony do temperatury -20oC Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 05.02.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam epterode możesz się pochwalić jaki ostatecznie piec wybrałeś? Zastanawiam się właśnie nad podobnym wyborem z tym, że mam 180m2 więc skłaniam się w kierunku trochę większego kotła np. VICTRIX 20 X TT 1E ( szkoda, że nie ma 16). Napisz co kupiłeś i jak się sprawdza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts