Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za kominek?

sidney

Recommended Posts

W przypadku Twojego pytania konkretna odpowiedź właściwie nie jest możliwa.

Wykonanie kominka otwartego może kosztować zarówno 1000 zł jak i kilkadziesiat tysięcy zł. Zależy to min. od:

- materiału obudowy który chcesz zastosować (nic na ten temat nie napisałeś)

- żeliwa na palenisko, szybrów (nic na ten temat nie napisałeś)

- wielkości paleniska (nic na ten temat nie napisałeś)

- zakresu prac kominiarskich (nic na ten temat nie napisałeś)

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Terska Zanim odpiszesz coś głupiego przeczytaj co jest napisane . Największy koszt w budowie kominka to ponowana zapłata za poprawiania po takich fachowcach co "coś słyszeli o kominkach " i buduja w bardzo promocyjnych cenach. Paleniska otwarte wymagają sporych umiejetności i doswiadczenia , poprawianie po partaczach to w praktyce budowa od nowa. Wtedy koszt x 2 . " To jest fachowiec - nic nie wie nie widział.." Oj widziałem wiele kominków tak pobudowanych że tylko usiąść i płakać lub śmiać sie - co kto woli.... MISTRZ ZDUN Dariusz Bielawski

widzę,że trafiłem na kogoś kto robi kominki :D , to dobrze :lol: ,bo mam taki w projekcie w salonie,co prawda w tym roku nie planuję robić kominka, prędzej w następnym, ale mam do ciebie jeszcze jedno pytanie, będę robił wylewki i zastanawiam się ile miejsca zostawić pod ten kominek :-? salon 31,5 m2 w ształcie prostokata 4,1 na 7,7, kominek bedzie na samym środku sciany o długości 4,1. jakie pole zostawić pod ten kominek, jaka szerokośc i długość? wiem że trudno coś tak powiedziec ale może chociaż jakieś minimalne wymiary które nalezy zachować.

widzę,że trafiłem na kogoś kto robi kominki :D , to dobrze :lol: ,bo mam taki w projekcie w salonie,co prawda w tym roku nie planuję robić kominka, prędzej w następnym, ale mam do ciebie jeszcze jedno pytanie, będę robił wylewki i zastanawiam się ile miejsca zostawić pod ten kominek :-? salon 31,5 m2 w ształcie prostokata 4,1 na 7,7, kominek bedzie na samym środku sciany o długości 4,1. jakie pole zostawić pod ten kominek, jaka szerokośc i długość? wiem że trudno coś tak powiedziec ale może chociaż jakieś minimalne wymiary które nalezy zachować.

Pod normalny kominek z paleniskiem otwartym wystarcz ok 140 cm szerokości i ok 70-80 cm głebokości . Oczywiście wielkość kominka wynika z rozmiarów paleniska a te są związane z : wysokościa komina , wymiarami kanału dymowego ,kubatury pomieszczenia. W przypadku kominka tradycyjnego wymiar kanału dymowego limituje wielkość paleniska a gabaryty obudowy to zupełnie inna para kaloszy .