Damian F 18.08.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam. Mam pytanie czy takie rozwiązanie instalacji grzejników i podłogówki będzie działać? Schemat trochę mały, ale mam nadzieje że czytelny, połączyłem powrót z grzejników z zasilaniem podłogówki aby pompa wymusiła obieg przez grzejniki. Zawory kulowe do ewentualnej regulacji przepływu. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.08.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 kulowe do regulacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 19.08.2015 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Moim zdaniem to nie będzie działać. Jest tyle sprawdzonych schematów dla takich układów, dlaczego więc wymyślać koło od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 19.08.2015 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Zasilanie podłogówki powrotem z grzejników to karygodny bład.Tak robili kiedyś niedouczeni instalatorzy. Taki układ nie jest w żaden sposób sterowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.08.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Zasilanie podłogówki powrotem z grzejników to karygodny bład. Tak robili kiedyś niedouczeni instalatorzy. Taki układ nie jest w żaden sposób sterowalny. Nie obejrzałes rysunku kolega nie chce zasilać podlogowki powrotem z grzejnikow tylko zasilaniem a powrot jest polaczony z zasilaniem i czemu niby kulowe sie nie nadają nawet jak uszczelnienia na zaworze puszczą to co sie niby stanie zawory w tamtym miejscu i tak nigdy nie będą zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 19.08.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Moim zdaniem to nie będzie działać. Jest tyle sprawdzonych schematów dla takich układów, dlaczego więc wymyślać koło od nowa? Można jakiś inny schemat podrzucić, bo coś nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.08.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Można jakiś inny schemat podrzucić, bo coś nie mogę znaleźć. Kolego według Twojego schematu będzie działało do puki nie otworzy się zawór trojdrozny po odtworzeniu woda będzie krazyc tylko w podlogowce dołóż drugą pompę za buforem i będzie chulac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 19.08.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) A najlepiej tę pompę w gałęzi z zasilaniem grzejników. Pompa od podłogówki zostaje tam, gdzie jest. Jeszcze tylko zamknąć połączenie powrotu grzejników z zasilaniem na głucho albo nawet nie montować takiego połączenia i hulać będzie jak złoto.----Czy ja dobrze widzę, że zasilanie obwodów grzewczych będzie za pomocą wężownicy? Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 19.08.2015 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak w buforze mam wężownice do podłogówki i grzejników ponieważ chcę ten układ w systemie zamkniętym, oczywiście mam zrobione wyjścia z bufora w układzie otwartym, gdyby wężownica nie dała rady. Wnioskuje że będę musiał kupić drugą pompę do grzejników. Generalnie rzadko będę korzystać z grzejników, bo wszędzie mam podłogówkę, jedynie sporadycznie będą włączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 20.08.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Jeśli sporadycznie, to do czego one mają służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 20.08.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Służyć mają po to aby np. jesienią nie ogrzewać całej podłogi tylko włączyć na chwilę grzejnik, albo podgrzać sobie w garażu. Wnoiskuję że nie da się podłączyć tego na jednej pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.08.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Tylko na garaż i od czasu do czasu ? Kup najtańszego chińczyka (znaczy pompę). Wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts