jarekkr 19.08.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Cześć, mam prośbę o poradę, co dalej robić, w nowym parkiecie zbyt wielkie jak dla mnie szpary. Dodam, że to nie jest mój pierwszy parkiet, w poprzednim domu miałem również jesion, ale szpary pojawiały się tylko w okresie grzewczym, i to w o wiele mniejszym stopniu. - parkiet jesionowy, gat. 1 select, położony 1,5 miesiąca temu, lakierowany 2 tygodnie temu - przed lakierowaniem i cyklinowaniem leżał przyklejony przez około 1 miesiąc Dane z protokołu przed kładzeniem, z dnia 23 czerwca 2015: - wylewki suche (dom stał zamknięty i niezamieszkany 6 lat), wg pomiaru wilgotność 1% - klepki wg pomiaru wilgotność 8% - temperatura powietrza 22C, wilgotność 55% Chemia: - grunt Artelit - 1 x podkład Artelit do drewna egzotycznego (wg wykonawcy lepszy do jesionu bo nie spowoduje zróżowienia drewna, faktycznie, różowe miejsca zniknęły) - 2 x Bona Traffic Oczywiście mam podpisane protokoły pomiarów, umowę etc. Dodam, że szpary pojawiają się z dnia na dzień coraz to nowe, dosłownie w oczach. Niektóre są tak szerokie, że czuć je pod stopą, może ze 3,5mm. Mam do Was pytanie: - czy niedawne upały i susza mogły spowodować aż takie spustoszenie (więcej szpar i wiele większe występują na poddaszu) - czy tak duże szpary mogą się cofnąć po złapaniu odpowiedniej wilgotności (poprzednio mniejsze mi się cofały, wiem, że drewno pracuje) - czy warto dyskutować z wykonawcą i szukać rzeczoznawcy? pozdrowienia Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.08.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Cześć, mam prośbę o poradę, co dalej robić, w nowym parkiecie zbyt wielkie jak dla mnie szpary. Dodam, że to nie jest mój pierwszy parkiet, w poprzednim domu miałem również jesion, ale szpary pojawiały się tylko w okresie grzewczym, i to w o wiele mniejszym stopniu. - parkiet jesionowy, gat. 1 select, położony 1,5 miesiąca temu, lakierowany 2 tygodnie temu - przed lakierowaniem i cyklinowaniem leżał przyklejony przez około 1 miesiąc Dane z protokołu przed kładzeniem, z dnia 23 czerwca 2015: - wylewki suche (dom stał zamknięty i niezamieszkany 6 lat), wg pomiaru wilgotność 1% - klepki wg pomiaru wilgotność 8% - temperatura powietrza 22C, wilgotność 55% Chemia: - grunt Artelit - 1 x podkład Artelit do drewna egzotycznego (wg wykonawcy lepszy do jesionu bo nie spowoduje zróżowienia drewna, faktycznie, różowe miejsca zniknęły) - 2 x Bona Traffic Oczywiście mam podpisane protokoły pomiarów, umowę etc. Dodam, że szpary pojawiają się z dnia na dzień coraz to nowe, dosłownie w oczach. Niektóre są tak szerokie, że czuć je pod stopą, może ze 3,5mm. Mam do Was pytanie: - czy niedawne upały i susza mogły spowodować aż takie spustoszenie (więcej szpar i wiele większe występują na poddaszu) - czy tak duże szpary mogą się cofnąć po złapaniu odpowiedniej wilgotności (poprzednio mniejsze mi się cofały, wiem, że drewno pracuje) - czy warto dyskutować z wykonawcą i szukać rzeczoznawcy? pozdrowienia Jarek [ATTACH=CONFIG]328017[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]328018[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]328020[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]328021[/ATTACH] Latem parkiety na ogół zwiększają swoją wilgotność i pęcznieją lub naprężają się. Tegoroczne lato jest inne i wilgotność drewna nieco spada, co przekłada się na szczeliny, w Twoim przypadku blokowe, co świadczy o nieodpowiednim dobraniu systemu klejowego do właściwości drewna jesionowego. Gdybyś zastosował system lakierowy jednej firmy, mógłbyś mieć pretensje do lakieru i jego wpływu na sklejanie boczne elementów. Zasadniczo podejście firmy wykonawczej jest zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami, brakuje fachowości z wyższej półki. Proponuję wykonać pomiary wilgotności powietrza i temperatury po czym sprawdzić czy zgadzają się one z zaleceniami producenta czy wykonawcy podłogi. Dobre relacje z wykonawcą nigdy nie zaszkodzą, a w wielu przypadkach mogą pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 19.08.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 wilgotność drewna nieco spada, co przekłada się na szczeliny, w Twoim przypadku blokowe, co świadczy o nieodpowiednim dobraniu systemu klejowego do właściwości drewna jesionowego. tak, zapomniałem wspomnieć, zastosowany klej to Artelit SB-870. No dobrze. Pytanie czy jest szansa, że te szczeliny znikną po tym jak drewno złapie trochę wilgoci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.08.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 tak, zapomniałem wspomnieć, zastosowany klej to Artelit SB-870. No dobrze. Pytanie czy jest szansa, że te szczeliny znikną po tym jak drewno złapie trochę wilgoci ? Powinny zniknąć , ale mogą się również pojawiać, wszystko zależy od elastyczności kleju, jej zmian w czasie i parametrów otoczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.08.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Powinny zniknąć , ale mogą się również pojawiać, wszystko zależy od elastyczności kleju, jej zmian w czasie i parametrów otoczenia. Pozdrawiam. podepne sie pod ten temat bo moj troche innego dotyczy, czy jesion I i II gatunek sa w roznym stopniu podatne na rozsychanie?? tu gdzie teraz mieszkam, na dole jest I gatunek i co roku szpary sie pojawiaja i znikaja, a na górze jest II gatunek i nic sie nie dzieje. czy to jest zwiazane z gatunkiem?? ten parkiet ma 10lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.08.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 podepne sie pod ten temat bo moj troche innego dotyczy, czy jesion I i II gatunek sa w roznym stopniu podatne na rozsychanie?? tu gdzie teraz mieszkam, na dole jest I gatunek i co roku szpary sie pojawiaja i znikaja, a na górze jest II gatunek i nic sie nie dzieje. czy to jest zwiazane z gatunkiem?? ten parkiet ma 10lat Tak jest to możliwe, ponieważ deszczułki jesionowe w I klasie zawierają większą ilość drewna z zewnętrznej części, która jest bardziej podatna na zmiany mikroklimatu otoczenia. Jednak należy wiedzieć że właściwa wilgotność, prawidłowe ułożenie oraz w miarę stabilny mikroklimat wnętrza daje pewność, iż ze względu na klasę deszczułek podłoga będzie leżała bez szczelin czy odkształceń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.08.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 to jeszcze jedno pytanie dot gatunkow, czy to prawda ze dwojka jest twardsza? własnie z tego wzgledu ze jest z wewnatrz drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.08.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 to jeszcze jedno pytanie dot gatunkow, czy to prawda ze dwojka jest twardsza? własnie z tego wzgledu ze jest z wewnatrz drzewa? W przypadku jesionu - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 19.08.2015 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Dobre relacje z wykonawcą nigdy nie zaszkodzą, a w wielu przypadkach mogą pomóc. Generalnie to przy takim koszcie (to 180 m2 parkietu), relacje z wykonawcą są dla mnie kwestią - z całym szacunkiem - drugorzędną. Pytanie czy jest to podstawa do reklamacji oraz jakie mam opcje, żeby cieszyć się piękną podłogą. pozdrowienia Jarek Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez jarekkr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.08.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 nie jestem znawca ale tez inwestorem który teraz gładł parkiet, ale na moje oko cos musiało byc nie tak z parkietem, tzn za mokry, bo jezeli mialby taka wilgotnosc jak w pomiarze to by tak sie nie rozsechł w takim tempie i w takim stopniu. widze to po tym parkiecie u rodzicow na ktory sie powolywalem, tez I gat i rozsycha sie w okresie grzewczym ale szpary sa moze na 1mm. jak na moje amatorskie oko to przeszlifowac, zaszpachlowac i jeszcze raz lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.08.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 To w końcu mierzono parkiet z wynikiem 8% czy nie? Weż pod uwagę, że fuga może zostać wyciśnięta po zmianie wilgotności i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.08.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 nie wiem co wtedy, jak pisalem nie jestem znawca i jedynie to mi orzyszlo do glowy. ale na chlopski rozum jezeli latem jest najbardziej rozciagniety od wilgotnosci to zima moze.tylko bardziej sie rezeschnac, takie moje luzne przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 19.08.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 mierzono mierzono, jest protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 19.08.2015 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 latem jest najbardziej rozciagniety od wilgotnosci problem właśnie w tym, że tego lata mało jest tej wilgotności niestety. Jutro uruchamiam Ventę LW45 w jednym z pomieszczeń, zobaczymy jak kilkanaście dni w wilgotności 60% wpłynie na klepki. Przed uruchomieniem zmierzę też obecną wilgotność w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.08.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 zgoda, jest sucho. ale w zimie przy ogrzewaniu grzejnikowym jest bardziej sucho, i widze na zywo jak sie zachowuje jesion I gat, szpary sa ledwie widoczne, maja moze po 1mm. a nie takie rozjechanie i to miesiac po montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.08.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) problem właśnie w tym, że tego lata mało jest tej wilgotności niestety. Jutro uruchamiam Ventę LW45 w jednym z pomieszczeń, zobaczymy jak kilkanaście dni w wilgotności 60% wpłynie na klepki. Przed uruchomieniem zmierzę też obecną wilgotność w pomieszczeniach. Jeżeli miałeś 8% przed i w trakcie układania, to przy szczelinach dochodzących do 3,5mm i szerokości desek 140mm jesion lity, musi mieć około 3%. Na zdjęciu jest jednak deska wielowarstwowa z obłogiem w trzech rzędach. Nie wydaje mi się aby było to 8% przed montażem. Sprawdź wilgotność drewna w kilku miejscach. Miejsca gdzie słońce nagrzewało powierzchnię powinny mieć duże szczeliny i b. niską wilgotność. jeżeli drewno miało wyższą wilgotnośc np. 11% lub więcej, to z zanikiem szpar będą kłopoty Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 20.08.2015 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Na zdjęciu jest jednak deska wielowarstwowa z obłogiem w trzech rzędach. Czy możesz proszę rozwinąć ten temat ? Nie znam się na tym, ale zamawiałem parkiet lity, wykonawca układał pojedyncze klepki. to z zanikiem szpar będą kłopoty Co mógłbym zrobić w tej sytuacji ? Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez jarekkr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.08.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 i co u ciebie w temacie slychac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 21.08.2015 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 i co u ciebie w temacie slychac? Nawilżacz pracuje na próbę w jednym pokoju na poddaszu, zobaczymy. Lepiej się śpi, w każdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.08.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Czy możesz proszę rozwinąć ten temat ? Nie znam się na tym, ale zamawiałem parkiet lity, wykonawca układał pojedyncze klepki. Co mógłbym zrobić w tej sytuacji ? faktycznie, te równolegle biegnące szczeliny stworzyły złudzenie tzw. "deski barlineckiej". Jest tak jak piszesz. Montaż zbyt wilgotnego drewna w sezonie letnim ma to do siebie, że parkiet nie osiągnie tej wilgotności wyjściowej aby szczeliny mogły się zamknąć. Dochodzi do tego jeszcze tzw. histereza, czyli zatrzymanie się powrotu drewna do stanu wyjściowego jego wilgotności o około 2%. Jaką miałeś wilgotność w pomieszczeniu przed nawilżaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts