Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras zamknięty scianami 50mkw. zniszczone fugi ciekną.

buniczak

Recommended Posts

Witam. Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem na forach w internecie więc postanowiłem napisać do ludzi którzy się znają na branży. Problem mój dotyczy tarasu o wymiarach 5mx10m (spadek na 10 m to około 12cm. są przepusty wodne do rynny) Problem polega na tym, że ułożony jest gres o grubości około 2cm a fugi około 8mm i te fugi są poniszczone i przecieka przez nie woda i cieknie nie w miejscu gdzie jest zniszczona fuga tylko w miejscu połączenia budynku z tarasem (taras wraz z garażem był dobudowany do istniejącego domu) izolacja pod tarasem jest nienaruszona i nie cieknie. zastanawiałem się nad wymianą fug ale jest trudne w wykonaniu ze względu na ich szerokość i ilość i braku pewności, że fugi za pare lat nie bedą znów przeciekać. Słyszałem o produktach sika które można nakładać na istniejące "płytki" i powstanie coś w formie posadzki żywicznej. Proszę o pomoc i porade. Pozdrawiam

buniczak: pytanie tylko czy chcesz nakładać żywicę (czy cokolwiek innego na zniszczone fugi) dodatkowo wiedząc, że cieknie w miejscu łącznia dobudówki... Nie lepiej zrobić wszystko tak jak ma być? Jeśli jakiś fragment fugi się gdzieś odspoił to kładzenie na to cokolwiek to leczenie syfa pudrem nic nie da. Poza tym jeśli cieknie przy ścianie, a zakładam, .że woda nie cieknie po ścianie, to czy aby nie ma gdzieś spartolonego spadku?

buniczak : jest klika aspektów poruszonego przez Ciebie tematu :

1. Kładzenie płytek na tarasie w naszym klimacie to wielka pomyłka . Szok temperaturowy powoduje , że nawet dobrze położone płytki muszą odejść wcześniej czy później . Nawet w Niemczech klimat jest znacznie przyjaźniejszy by układać płytki na tarasie .

2. Zupełnie innym jest gdzie występuje przeciek , a gdzie on się uwidacznia . Mówisz o spadku , który widzisz na zewnątrz , ale nie mówisz nic o spadku jaki masz na płycie tarasu .

3. Nie ma dobrej izolacji na płycie tarasowej , jeśli była wykonana jeszcze parę lat temu , ponieważ dobra izolację na tarasie można uzyskać jedynie korzystając z żywic . Najgorsze w tym temacie jest to , że prawie żaden architekt nie ma pojęcia jak to zrobić naprawdę dobrze . Co innego jest dobrać materiał z prospektu i nie odpowiadać za wykonanie i nie zastanawiać się , że zaproponowany materiał nie ma żadnej gwarancji , albo gwarancję 12 miesięcy , a co innego jest wykonywać to na przyzwoitych materiałach z gwarancją i odpowiadać za to co się wykonało . Praktycznie żadna firma sprzedająca i produkująca na terenie polski nie gwarantuje większych gwarancji niż 12 miesięcy na swoje produkty i żaden uczciwy wykonawca nie powinien dać więc gwarancji większej na wykonanie niż rzeczone 12 miesięcy .

4. Woda wewnątrz płyty tarasowej pochodzi nie tylko z opadów atmosferycznych , ale jestem wręcz przekonany , że najwięcej zniszczeń pochodzi od kondensacji pary wodnej pochodzącej od kondygnacji znajdującej się poniżej tarasu i wykonanie , wyłącznie , nawet dobrej izolacji na wierzchu , może kompletnie nic nie pomóc poza wyrzuceniem pieniędzy .

5. W przypadku o którym piszesz musisz niestety się zdecydować na pracę wykonania płyty tarasu od podstaw , albo całe życie będziesz walczył z tym tarasem .

6. Należę do ludzi , którzy wiedzą co piszą , a nie piszą to co wiedzą , choć nie wszyscy przywiązują do tego wagę .Ponieważ zakres forum jest niewielki , jeśli masz ochotę poznać więcej szczegółów w tym temacie służę swoją osobą . Podaj cokolwiek mail , lub tel .