Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z drzwiami 1m od granicy

darr

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie: czy istnieje możliwość zbudowania hali produkcyjnej (blaszak), której ściana z drzwiami będzie znajdowała się 1m od granicy z sąsiadem? Tzn jeśli sąsiad wyraziłby zgodę, to czy są jakiekolwiek przeciwwskazania prawne?

Nie ma takiej możliwości.

Teoretycznie w grę wchodzi tylko "przesunięcie" granicy.

Nie ma takiej możliwości.

Teoretycznie w grę wchodzi tylko "przesunięcie" granicy.

Przesunięcie granicy czyli jak rozumiem zakup części sąsiadującej działki.

Jaka jest w takim razie minimalna odległość od działki sąsiedniej (za zgodą sąsiadów) dla ściany z otworem drzwiowym?

Jeśli otwór drzwi są "nielegalne" to rozumiem, że właściciel nieruchomości może dostać grzywnę od nadzoru budowlanego i nakaz usunięcia drzwi?

Nie ma już "instytucji" - zgoda sąsiada.

Przepisy bezwzględnie wymagają 4m od granicy dla ściany z otworem okiennym lub (i) drzwiowym, oraz dodatkowo nie mniej niż 8m od budynku na sąsiedniej działce ze ściną z otworami, lub 7m jeśli budynek na sąsiedniej działce wspomnianych otworów nie posiada.

• 3 weeks później...
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań. Czytałem, że jest coś takiego jak "odstępstwo od zasady", czy jest to częsta praktyka, tzn. czy właściciel nieruchomości mógł takie coś uzyskać i tym samym uzyskać zgodę na drzwi 1m od granicy? Jeśli przepisy wyraźnie mówią o 4m, to rozumiem, że w takim stojącym budynku wspomniane drzwi są nielegalne, czy nadzór budowlany może nakazać właścicielowi ich usunięcie?