MdeFoxe 19.08.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam serdecznie forumowiczów. Chciałbym podzielić się problemem jaki spotkał mnie z oknami Dako serii DPQ-82 i poradzić się osób z doświadczeniem. Okna posiadają okucia activePilot Select z zawiasami ukrytymi. Okna zostały założone w zeszłym roku. Ostatnio zauważyłem, że jest mały problem z zamykaniem okien. Po małych oględzinach okazało się, że "grzybek" od okucia okna zahacza o futrynę zdzierając okleinę. Dzieje się to tylko w środkowej części okna (na wysokości klamki). Wezwałem więc serwis do regulacji. Jednak po około tygodniu problem powrócił (okna z tego co wiem są maksymalnie "odciągnięte" na regulatorach). Sytuacja wygląda na jednym z okien następująco Gdzieś na forum natknąłem się na informację o tak zwanym "bananie". Czyli odkształceniu się okna. Przyłożyłem więc z ciekawości łatę do środkowej belki rozdzielającej i zauważyłem, że jest ona sporo odkształcona (sposób odkształcenia zaznaczyłem na czerwono) Przyłożona łata do okucia u góry okna ma tyle przerwy Drugie okno podobnie, jednak tam widać to już na uszczelce u góry i na dole jest przerwa a na środku okno o nią zahacza przy zamykaniu. Poradźcie proszę co z tym zrobić. Serwis wszystko wie, chcą dokonać następującej naprawy: przykleić ramę plastikową ramę do okna (by się nie odkształcała). Ponoć jest tam przerwa między szybą a ramą okna, by to mogło pracować. Jeśli dobrze zrozumiałem, ale taka mniej więcej jest idea. Czy jest to prawidłowe postępowanie w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.08.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Wklejenie szyby to często spotykana praktyka. Usztywnia to całe skrzydło i w twoim wypadku powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 19.08.2015 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Dziękuję Brass, trochę mnie uspokoiłeś. Firma wydaję się być w porządku ale zawsze wolę zapytać, bo różne pomysły mają "zawodowcy". Z ciekawości - czy przez to nie pogorszą się właściwości okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.08.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie, właściwości okna pozostaną takie same. Wzrośnie sztywność skrzydła. Jedyny minus to problemy przy ewentualnej wymianie tej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.08.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tyle, że z rysunku wynika, że krzywy jest słupek stały, obok którego jest szklenie stałe w ramie. A z wklejaniem szyb w fixach jeszcze się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 19.08.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tyle, że z rysunku wynika, że krzywy jest słupek stały, obok którego jest szklenie stałe w ramie. A z wklejaniem szyb w fixach jeszcze się nie spotkałem. Tak, krzywy jest słupek. Okna bez słupka są w miarę dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.08.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Może okazać się że nie taki diabeł straszny jak go malują Niech zdejmą listwy przyszybowe w fixie, możliwe że za mocno wyparty został słupek podkładkami (czasem się zdarza) Jeśli jednak nie, to tak jak wspomniał Brass. wkleić szybę i nie musi być wklejana po całości, wystarczy w połowie wysokości po lewej i prawej stronie szyby i najważniejsze, po wklejeniu, zapięciu ponownym listew przyszybowych miedzy skrzydło a fixa włożyć dystans transportowy, zamknąć skrzydło i otworzyć dopiero po 24 godzinach - będzie dobrze Punktowe czy nawet całościowe wklejanie szyb jest jedna ze stosowanych metod naprawy wszelkich wykrzywień (bananów) bez uszczerbku dla okna i jego walorów użytkowych. Ewentualna późniejsza wymiana szyby to także nie problem, jedna czynność po prostu więcej Malo tego, ortodoksyjni zwolennicy walki o każdą tysięczną strat cenią sobie wklejanie szyby bo zmienia ruch powietrza w przestrzeni między szybą a profilem, trochę to tam dociepla ale nie znam nikogo kto podałbym wartość "oszczędności" Poza tym banan jest równy połowie ukazanej szczeliny - źle przyłożona łata ale to niejako standard pomiarów przez Inwestorów banan nie jest jakiś makabrycznie duży, nie takie się prostowało Gdybym podszedł sam do zagadnienia całość prac wykonałbym na skrzydle nie na fixie gdyż dodatkowo podciągnałbym statykę skrzydła i zapewne to miał na myśli bwojtek Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 19.08.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Dystanse transportowe aktualnie są wstawione i okna są zamknięte. Czekam na serwis i zwrócę uwagę na to by dystanse tam się znalazły na 24h. Pomiar był taki jaki był Dam znać jak poszło i jak to wyglądało, dla przyszłych osób mających podobny problem. W chwili obecnej czekam na serwis (między 24 a 29 sierpnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 To sprawdź jeszcze poziomicą, jak wygląda skrzydło. Nie wykluczone że jest rozciągnięte w drugą stronę. Tak się zdarza - okna są ciężkie i monterzy nawet je niosąc potrafią "rozciągnąć" ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radu5 20.08.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 można zawsze rozeszklić i zobaczyć czy aby na pewno w tym miejscu co jest banan szyba przy słubku nie została zbyt mocno wyparta. Niestety to jest typowy problem okien w kolorach, u nas zarówno w decco jak i kbe problem odkształcania się okien jest spotykany zarówno w odkształceniach profili jak i ramek w szybach. Wychodzę z zasady im bardziej ciemny kolor (orzech, salamander, ciemna czekolada) tym prędzej o ww problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 23.08.2015 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 To sprawdź jeszcze poziomicą, jak wygląda skrzydło. Skrzydło wydaje się być ok. Dalej czekam na serwisantów a oni na klej/silikon od producenta okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 23.08.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Serwisanci mają pojęcie, więc po ich robocie powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts