BlueMan 19.08.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Hej, Będę zaczynać budowę domu. Czy jeśli chcę od razu wybudować sobie kanał samochodowy w garażu to musze mieć pozwolenie biura projektowego i zmiany w projekcie?Kanał chcę sam wybudować z bloczków - to nie problem. Boję się tylko potem o odbiór budowlany - co on na taką "zmianę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.08.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 o wszystkich zmianach powinien wiedzieć projektant ! i sklasyfikować zmianę jako " istotną " lub " nieistotną " Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ale też co ciekawe : " 1a. Istotne odstąpienie od projektu budowlanego złożonego wraz ze zgłoszeniem budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, lub przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b, wobec którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę dotyczącej całego zamierzenia budowlanego. " ... jednym słowem nikomu nie życzę trybu " zgłoszeniowego " dla np. projektu domu jednorodzinnego, ponieważ tryb zgłoszeniowy zamyka możliwość zmian realizowanego budynku bez uzyskania Decyzji o PnB pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja bym robił i nie pytał. Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts