arecki55 19.08.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Cześć, jestem w trakcie wybierania pieca gazowego do ogrzewania domu i c.w.u.W projekcie budowlanym znalazłem informację, że zapotrzebowanie domu na:- energię pierwotną: 136 kWh/m2/rok- energię końcową: 147 kWh/m2/rok Rano dość długo czytałem to forum i różne artykuły w necie o zapotrzebowaniu na energię i dla domów obecnie budowanych wynosi ona ok. 100-120 kWh. Czy od tej mojej Ek trzeba coś jeszcze odjąć czy po prostu dom ma tak słabą izolację? Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez arecki55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoszno 20.08.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Mam podobny problem - energia koncowa w moim przypadku to 146 kwh. Niby spełnia to rozporządzenie WT 2008 - tak przynajmniej mam napisane w projekcie. Kazdy przykładowy kalkulator w necie podaje, że budynki zbudowane po 2000 roku mają zapotrzebowanie na ok. 100 kwh. Skąd te liczby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts