Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzam się do pokrycia istniejącego (cieknącego) tarasu nad garażem nieogrzewanym. Obecnie jest tam papa a na niej lastryko cementowe.

Zdecydowałem się na system Silkafloor 400N. Wymogiem aby nałożyć warstwy żywicy jest wilgotność podłoża <4%.

I teraz pytanie do bardziej doświadczonych - jak uzyskać taką wilgotność? Obecnie nad tarasem zbudowałem prowizoryczne zadaszenie, więc bezpośrednie opady deszczu nie groźne. Mam tylko wątpliwość odnośnie wilgoci w powietrzu. Teraz są zimne noce, skrapla się rosa. Czy jest możliwe uzyskanie takiej wilgotności? Czy faktycznie musi być tak niska? Co grozi w przypadku niezachowania niskiej wilgotności? Czy są może jakieś sposoby lub urządzenia do osuszenia tarasu (20 m2) na wolnym powietrzu?

Pozdrawiam, Wojtek

1. Strop tarasu został wykonany bez pojęcia i kładąc samą żywicę na wierzchu możesz uzyskać spokój jedynie na chwilę .

2. Większość żywic wymaga bardzo suchego podłoża i nie chodzi tu o krople rosy na wierzchu , tylko o wilgoć wewnątrz warstw tarasu . Wilgoć znajdująca się wewnątrz rozwali każdą żywicę położoną na wierzchu . Do sprawdzenia wilgotności służy miernik , który posiada każdy profesjonalista i nie za "pięć złotych" . Co może być jak wilgotność będzie za duża ? - nic , narobisz się jak cymbał i dobrze będzie jak zżeluje , bo tylko narobisz się przy zrywaniu , bo jeśli nie , to upaprzesz się jak przysłowiowa świnia w materiale bazy i niestety kwasu jakim jest inicjator reakcji ( utwardzacz ) . Nie muszę Ci opisywać tutaj jak będzie wyglądało Twoje ubranie , narzędzia i ile godzin poświęcisz by doprowadzić powierzchnię do poprzedniego stanu i gwarantuję Ci , że zapłacisz każde pieniądze , aby ktoś zrobił to za Ciebie zanim dobrniesz do końca . Poza tym nic się nie stanie .

3 . Niestety jest niewiele dostępnych materiałów , które mogą Ci pomóc , ale tak naprawdę to z racji ich ceny , jak i niezbędnego do ich stosowania doświadczenia i wiedzy nie będę Ci ich polecał , bo nie tylko utopisz pieniądze , ale narobisz sobie strat w dodatkowym zrywaniu tego co po tym pozostanie .

4. Zastanów się jednak nad tym , co napisałem w punkcie 1 . Aby mieć całkowitą pewność i spokój powinieneś zwalić to lastrico i wszystko co tam masz do płyty konstrukcyjnej a następnie wykonać wszystko od początku , ale z pojęciem . Rozumiem , że to trudny wybór , ale w hydroizolacji rozwiązania są tylko dwa i nie ma odcieni szarości - albo wykonasz to dobrze i masz spokój , bo Ci nie leci , albo wykonasz źle i walczysz z tym do końca życia jak z wrzodem na d...... , a trudno z tym żyć i wysiedzieć jeszcze trudniej .

Wybór należy do Ciebie . Myślę , że najtrudniej będziesz miał ze znalezieniem właściwego wykonawcy , bo " wszyscy się na tym znają , tylko za grosz pojęcia nie mają"