Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zapewnić niską wilgotność tarasu pod żywice poliuretanową?

zwojtek

Recommended Posts

Przymierzam się do pokrycia istniejącego (cieknącego) tarasu nad garażem nieogrzewanym. Obecnie jest tam papa a na niej lastryko cementowe.

Zdecydowałem się na system Silkafloor 400N. Wymogiem aby nałożyć warstwy żywicy jest wilgotność podłoża <4%.

I teraz pytanie do bardziej doświadczonych - jak uzyskać taką wilgotność? Obecnie nad tarasem zbudowałem prowizoryczne zadaszenie, więc bezpośrednie opady deszczu nie groźne. Mam tylko wątpliwość odnośnie wilgoci w powietrzu. Teraz są zimne noce, skrapla się rosa. Czy jest możliwe uzyskanie takiej wilgotności? Czy faktycznie musi być tak niska? Co grozi w przypadku niezachowania niskiej wilgotności? Czy są może jakieś sposoby lub urządzenia do osuszenia tarasu (20 m2) na wolnym powietrzu?

Pozdrawiam, Wojtek

1. Strop tarasu został wykonany bez pojęcia i kładąc samą żywicę na wierzchu możesz uzyskać spokój jedynie na chwilę .

2. Większość żywic wymaga bardzo suchego podłoża i nie chodzi tu o krople rosy na wierzchu , tylko o wilgoć wewnątrz warstw tarasu . Wilgoć znajdująca się wewnątrz rozwali każdą żywicę położoną na wierzchu . Do sprawdzenia wilgotności służy miernik , który posiada każdy profesjonalista i nie za "pięć złotych" . Co może być jak wilgotność będzie za duża ? - nic , narobisz się jak cymbał i dobrze będzie jak zżeluje , bo tylko narobisz się przy zrywaniu , bo jeśli nie , to upaprzesz się jak przysłowiowa świnia w materiale bazy i niestety kwasu jakim jest inicjator reakcji ( utwardzacz ) . Nie muszę Ci opisywać tutaj jak będzie wyglądało Twoje ubranie , narzędzia i ile godzin poświęcisz by doprowadzić powierzchnię do poprzedniego stanu i gwarantuję Ci , że zapłacisz każde pieniądze , aby ktoś zrobił to za Ciebie zanim dobrniesz do końca . Poza tym nic się nie stanie .

3 . Niestety jest niewiele dostępnych materiałów , które mogą Ci pomóc , ale tak naprawdę to z racji ich ceny , jak i niezbędnego do ich stosowania doświadczenia i wiedzy nie będę Ci ich polecał , bo nie tylko utopisz pieniądze , ale narobisz sobie strat w dodatkowym zrywaniu tego co po tym pozostanie .

4. Zastanów się jednak nad tym , co napisałem w punkcie 1 . Aby mieć całkowitą pewność i spokój powinieneś zwalić to lastrico i wszystko co tam masz do płyty konstrukcyjnej a następnie wykonać wszystko od początku , ale z pojęciem . Rozumiem , że to trudny wybór , ale w hydroizolacji rozwiązania są tylko dwa i nie ma odcieni szarości - albo wykonasz to dobrze i masz spokój , bo Ci nie leci , albo wykonasz źle i walczysz z tym do końca życia jak z wrzodem na d...... , a trudno z tym żyć i wysiedzieć jeszcze trudniej .

Wybór należy do Ciebie . Myślę , że najtrudniej będziesz miał ze znalezieniem właściwego wykonawcy , bo " wszyscy się na tym znają , tylko za grosz pojęcia nie mają"