Didosky 19.08.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Cześć wszystkim Jestem tutaj nowy i to jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość Mam pytanko do osób które są obeznane w tym temacie lub miały taki sam dylemat. Chodzi tutaj o adaptacje stodoły.Czytałem już o tym na rożnych forach także i tu ale chciałbym sie dowiedzieć co wyszło by korzystniej i taniej ? Adaptacja stodoły czy też budowa nowego domku ? Jeżeli chodzi o budowę nowego domu to posiadam juz działkę więc koszty będą nieco mniejsze. Jeżeli chodzi o stodołę to rodzice mają więc to też tylko kwestia przepisania. Ponadto stodoła ma juz nowy dach (dwuletni) tylko blaszany więc nie wiem czy mógłby zostac czy nie i nowe laty. Tutaj zamieszczam fotki: oczywiście chcę tylko sie urządzić na połowie stodoły tylko tam gdzie są już stropy. Jak myślicie adaptacja wyszła by taniej niż budowa nowego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 20.09.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 zdjęcia nie widać...Jeśli stodoła ma solidne fundamenty i stropy a ściany z dobrego materiału to adaptacja z pkt widzenia technicznego wyjdzie taniej. Wysokości do stropów są odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didosky 03.10.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Stropy i sciany są solidne , wysokości tak samo tylko wg mnie jedna belka by była do wymiany , reszta wydaje się być dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.10.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 ... powiem Ci, że jak na stodołę to ma wysmakowany, przepiękny detal architektoniczny, o który należałoby powalczyć. Bryła też jest zgrabna i od strony funkcjonalnej / użytkowej można obiekt dobrze przebudować. Kwestia podziałów przestrzeni / doświetlenia, oczywiście izolacji termicznej wszystkich zewnętrznych przegród budowlanych i instalacji. Warto powalczyć, o ile konstrukcja nośna nadaje się do adaptacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 12.10.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 niezła ta stodoła Skoro fundamenty są ok i wysokości w środku pozwolą na odpowiednią izolację posadzki i ewentualnego poddasza to według mnie warto ją "przerobić" na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.10.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Piękna stodoła, tylko jak to ocieplić, bo od zewnątrz szkoda, a od środka, to mało fajne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 jak to ocieplić, bo od zewnątrz szkoda, a od środka, to mało fajne... - da się od środka, są metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didosky 17.10.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 No możliwości jest dużo na wykorzystanie tej stodoły ale czy na pewno wyjdzie taniej jej aranżacja nic budowa nowego domku (działkę już mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.10.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 czy na pewno wyjdzie taniej ?- trudno odpowiedzieć na to pytanie wg mnie ( na podstawie własnego doświadczenia zawodowego wcześniej opracowywanych projektów przebudowy – rozbudowy – nadbudowy - … ) koszt adaptacji istniejącego, wiekowego budynku do nowych, mieszkalnych funkcji użytkowych, zależy od dwóch czynników :STANU TECHNICZNEGO OBIEKTU – w szczególności elementów nośnych jak ściany, stropy, dach, fundamenty … wraz z istniejącymi ( lub ich brakiem ) izolacji termicznych / wodochronnych przegród budowlanych. Stan techniczny określa Ekspertyza techniczna, która jest częścią Projektu Budowlanego Przebudowy obiektu.Jeśli stan techniczny jest DOBRY – warto zainwestować, jeśli ZŁY – należy liczyć się z wzmocnieniem konstrukcji, elementów nośnych … poza zmianami wynikającymi z adaptacji tych elementów do funkcji mieszkalnej.np. budynek może mieć bardzo dobre stropy, bez zarysowań, wad i przenoszące prawidłowo obciążenia użytkowe, lub odwrotnie, mogą być słabe – wymagające ingerencji konstrukcyjnej lub wymagające wymianie na nowe.INGERENCJI W ISTNIEJĄCY OBIEKT – wynikającej z rozwiązań projektowych w zakresie Architektury, Konstrukcji, Instalacji Sanitarnych, Elektrycznych. Dla istniejących budynków ( ich adaptacji do nowych funkcji ) należy również przyjąć, że niektóre rozwiązania projektowe są możliwe, inne nie – ponieważ dostosowujemy obiekt do już istniejących rozwiązań projektowych. Jest jeszcze kwestia samej działki budowlanej i jej otoczenia, Warunków Zabudowy, sąsiedztwa, dostępu do sieci i samej lokalizacji, co ma istotny wpływ dla podejmowanych decyzji.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.10.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 W wątku " nowoczesne stodoły - inspiracje " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje&p=6969789#post6969789 zamieściłem udaną przebudowę stodoły w Anglii - wart obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didosky 18.10.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dziękuje Łukasz za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.11.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat adaptacji budynku gospodarczego: Jest budynek gospodarczy, będzie dom mieszkalny. Ciekawa adaptacja: ratowanie wiekowego spichlerza, w którym planowany jest pensjonat nad jeziorem. Dom ratuje Szwajcar, który zakochał się w Mazurach. Posłuchajcie, co mówi... Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora- to telewizja poradnikowa o Was i dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.11.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 bardzo ciekawy film stodoła faktycznie ruina i tym samym skala prac budowlanych ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik22 23.11.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) wow, ale ciekawy film , dziękuję bardzo za link, takie filmy powinni pokazywać jako programy dokumentalne w tv polskiej : ) Jestem właśnie w biurze biuro rachunkowe Chwaszczyno z usługami księgowymi, w sensie z rachunkowością ale tak mnie ten film wciągnął że nie mogę teraz wstać ;p Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez szocik22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didosky 15.12.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 bardzo chciałbym zobaczyć efekt końcowy ale widać ze dla tego pana pieniądze nie grają roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IgorNowak 22.12.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Adaptacja takiego budynku jest kosztowna, ale jak zobaczymy efekt końcowy to zrozumiemy, że było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts