Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup budynku z lat 80

kajtam

Recommended Posts

Jestem na etapie zakupu domu w zabudowie szeregowej z lat 80. Budynek jest w stanie surowym zamkniętym z instalacjami : elektryczną, wodną , gazową oraz niedokończoną CO. Z tego co się zorientowałem budynek nie jest odebrany, nie ma do niego dziennika budowy. Jest projekt budowlany na którym jest napisane że jest wydane pozwolenie budowlane. Właściciel pewnie budował go metodą gospodarczą jak to często wtedy bywało. Co trzeba zrobić? Do kogo się udać, żeby prawnie wyprostować papiery? I żeby była mozliwość zakupu budynku wspomagając sie kredytem hipotecznym?

Mariusz

Z instalacjami to nie jest jakiś problem, prąd jest w miedzi, a reszte i tak myslałem wymienić, gdyż jest to niedokończony dom i chciałbym go przerobić pod siebie. Problemem jest dla mnie raczej dokumentacja, żeby się na żadną mine nie wpakować. Bo co trzeba zrobić gdy dom się okaże zaprzestaną budową??? Jak to wszystko prostować????

Może być i tak, że jest to "pozostałość" po jakiejś spółdzielni.

W tamtych latach często takie "indywidualne" spółdzielnie zawiązywano i PnB było "wspólne" - bo taki sposób budowania był łatwiejszy.

Być może, że dziennik budowy też był "wspólny".

Popytaj sąsiadów - może któryś ma komplet dokumentów.

Sporo informacji można znaleźć także w KW.

W księdze wieczystej figuruje jako działka budowlana.

Ale w KW powinien być "historyczny" opis skąd ta działka się wzięła - np. nr.KW działki z przed podziału.

W ten sposób można "dojść" kto, dlaczego i jak podzielił działkę, a przez to dojść do kwitów "budowlanych".