kajtam 19.08.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Jestem na etapie zakupu domu w zabudowie szeregowej z lat 80. Budynek jest w stanie surowym zamkniętym z instalacjami : elektryczną, wodną , gazową oraz niedokończoną CO. Z tego co się zorientowałem budynek nie jest odebrany, nie ma do niego dziennika budowy. Jest projekt budowlany na którym jest napisane że jest wydane pozwolenie budowlane. Właściciel pewnie budował go metodą gospodarczą jak to często wtedy bywało. Co trzeba zrobić? Do kogo się udać, żeby prawnie wyprostować papiery? I żeby była mozliwość zakupu budynku wspomagając sie kredytem hipotecznym? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 20.08.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 No nieżle - zrobione to było 30 lat temu i kat leżało do dziś? Liczysz sie z tym że wszystkie instalacje są do wymiany?J bym tego nie brał nawet za cene samej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtam 21.08.2015 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Z instalacjami to nie jest jakiś problem, prąd jest w miedzi, a reszte i tak myslałem wymienić, gdyż jest to niedokończony dom i chciałbym go przerobić pod siebie. Problemem jest dla mnie raczej dokumentacja, żeby się na żadną mine nie wpakować. Bo co trzeba zrobić gdy dom się okaże zaprzestaną budową??? Jak to wszystko prostować???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.08.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Może być i tak, że jest to "pozostałość" po jakiejś spółdzielni. W tamtych latach często takie "indywidualne" spółdzielnie zawiązywano i PnB było "wspólne" - bo taki sposób budowania był łatwiejszy.Być może, że dziennik budowy też był "wspólny".Popytaj sąsiadów - może któryś ma komplet dokumentów.Sporo informacji można znaleźć także w KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.08.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Ja bym zapytał jakiegoś miejscowego kierownika budowy. Oni się tym zajmują na bieżąco, więc będzie wiedział jak to ugryźć.Można też zapytać w wydziale budownictwa tamtejszego urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtam 23.08.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 W księdze wieczystej figuruje jako działka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.08.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 W księdze wieczystej figuruje jako działka budowlana. Ale w KW powinien być "historyczny" opis skąd ta działka się wzięła - np. nr.KW działki z przed podziału. W ten sposób można "dojść" kto, dlaczego i jak podzielił działkę, a przez to dojść do kwitów "budowlanych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts