Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła pw do cwu i fotololtaika do 3 kw + PIEC na ekogroch w sezonie grzewczym

Wojtas347

Recommended Posts

Witam jestem na etapie projektowania domu i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem jak myślicie sprawdzi się to czy nie bardzo jak myślicie?

Kompletna głupota. Za pompę do CWU i system na węgiel, zapłacisz więcej niż jakbyś od razu pomyślał o PC do wszystkiego. I PV możesz wtedy dorzucić.

Gość Arturo72

Dla mnie nawet potrójna glupota.

Pierwsza to ekosyf do całkiem nowiuskiego domu jak w PRL-u,druga to pompa ciepła do cwu na pół sezonu a trzecia to ta cała machineria będzie kosztowała kosmos gdzie jedna pompa ciepła do c.o+cwu kosztowalaby ułamek tego.

Gość Arturo72

No właśnie piszesz bzdurę i głupotę.

Nie musisz mieć domu z niskimi stratami energii czy rekuperatora zeby miec pompe ciepla a jest wręcz przeciwnie.

Im dom bardziej energozerny tym pompa ciepła jest bardziej zasadna ekonomicznie.

To co zamierzasz wpakować do domu będzie o wiele więcej kosztowało niż jedna pompa ciepła p-w do c.o+cwu za max.25tys.zl

A dom z niskimi stratami energii to najlepszy sposób na niskie rachunki za ogrzewanie i wyjdzie taniej niż to badziewie które chcesz montować.

Edytowane przez Arturo72

Tak tylko ze nie wiem czy finansowo sprostam zadaniu budowy domu z małym zużyciem Energi aby pompę zainstalować + rekuperacje gdyż koszt będzie około 70 tys większy w moim przypadku poniewasz wszystkie instalacje będę musiał zlecać dobrej ekipie

Co takiego??? :o

Poczytaj wątki o pompach ciepła a ręczę ci, że zmieścisz się w podobnej kwocie co z systemem na węgiel. Mi już się nie chce po raz setny tłumaczyć.

No właśnie piszesz bzdurę i głupotę.

Nie musisz mieć domu z niskimi stratami energii czy rekuperatora zeby miec pompe ciepla a jest wręcz przeciwnie.

Im dom bardziej energozerny tym pompa ciepła jest bardziej zasadna ekonomicznie.

.

Nie mozna generalizować, zasada ta dotyczy nowych lub budynków po termomodernizacji, nie wyobrazam sobie aby instalowac mocną pompe do budynku o bardzo duzych stratach i wielkim zapotrzebowaniu i starej instalacji grzewczej ( a takich jest zdecydowana wiekszosc)

Gość Arturo72
Nie mozna generalizować, zasada ta dotyczy nowych lub budynków po termomodernizacji, nie wyobrazam sobie aby instalowac mocną pompe do budynku o bardzo duzych stratach i wielkim zapotrzebowaniu i starej instalacji grzewczej ( a takich jest zdecydowana wiekszosc)

No to wiadomo i dochodzą w takim wypadku jeszcze grzejniki ścienne zamiast podlogowki,które po pompę nie teges są.

Gość Arturo72
A mam pytanie ma ktos poprostu pompę Pw w domu nie energooszczędnym czyli zwykłym budowanym tradycyjnie i jak coś ile płaci za ogrzewanie i obsługę pompy

Po pierwsze,nie wiem jaki metrażowy dom będziesz budował,po drugie,dzisiejsze normy zakładają,że nowobudowane domu z automatu stają się energooszczedne,po trzecie to jakie będziesz płacił rachunki za ogrzewanie zalezy od strat ciepła domu,przyjmij że dzisiaj nowobudowane domy,zwykłe,nie energooszczedne i budowane tradycyjnie mają zapotrzebowanie na ciepło ok.70kWh/m2/rok czyli dom ok.150m2 zuzyje na ogrzewanie 70kWh*150m2=10500kWh,czyli mając pompę p-w i grzejąc nim ten dom na ogrzewanie zużyjesz taką ilość energii czyli 10500kWh podzieloną przez COP,dla powietrznej 3 czyli 10500kWh/3=3500kWh czyli mając pompę ciepła p-w na ogrzewanie zużyjesz 3500kWh czyli grzejac w taryfie G12W przy ok.0,30zł/kWh da to ci ok.1000zł za sezon grzewczy za ogrzewanie.

Taki dom ma z reguły obciążenie cieplne ok.5-6kW przy najwiekszych mrozach czyli nawet nie ma takiego kotła na ekosyf na rynku do takiego domu a wybór pomp p-w o takich mocach jest spory i nie kosztowny.

I odpowiedz sobie na pytanie,gdzie tu jest miejsce i sens na ekosyf,kotłownię i komin i panele FV jak sezon grzewczy wyjdzie Ci 1000zł ?

To nie jest już PRL gdzie budowało się durszlaki i pakowało wungiel,dzisiaj musisz budować wg norm i z izolacją bo inaczej nie dostaniesz odbioru domu.

Ile Twój dom,budowany tradycyjnie zużyje energii na ogzrewanie dowiesz się robiąc audyt energetyczny domu czyli OZC

Edytowane przez Arturo72

Ok chyba już kminie dokładnie mam jeszcze jedno pytanie ozc robi się podczas projektowania czy dom musi być juz wybudowany lub plan zatwierdzony, aktualnie mój projekt jest wykonywany i gdybym znał zapotrzebowanie energetyczne to bym był Panem bo dobrał bym sobie ogrzewanie do potrzeb, a jak musze mieć zatwierdzony projekt żeby ozc zrobić to trochę nie bardzo bo projekt musi zawierać rodzaj ogrzewania domu.

Ps. Przepraszam jeśli to trochę pogmatwalem

Gość Arturo72
Ok chyba już kminie dokładnie mam jeszcze jedno pytanie ozc robi się podczas projektowania czy dom musi być juz wybudowany lub plan zatwierdzony, aktualnie mój projekt jest wykonywany i gdybym znał zapotrzebowanie energetyczne to bym był Panem bo dobrał bym sobie ogrzewanie do potrzeb, a jak musze mieć zatwierdzony projekt żeby ozc zrobić to trochę nie bardzo bo projekt musi zawierać rodzaj ogrzewania domu.

Ps. Przepraszam jeśli to trochę pogmatwalem

Spoko,wszystko jarzę ;)

Oczywiście możesz wykonać teraz OZC a nawet jest to wskazane i to jest właśnie to o czym mówisz,będziesz wiedział ile dom zużyje energii na ogrzewanie i własnie wtedy optymalnie dobierzesz do tego system grzewczy lub stwierdzisz,że tej energii zużyje za dużo i po przeliczeniu zrobisz zmianę w projekcie i ograniczysz zużycie :)

A może się okazać,że dom traci tak mało energii,że nawet ogrzewanie prądem wyjdzie korzystnie ;)

Edytowane przez Arturo72

A mam pytanie ma ktos poprostu pompę Pw w domu nie energooszczędnym czyli zwykłym budowanym tradycyjnie i jak coś ile płaci za ogrzewanie i obsługę pompy

Ja mam zwykły dom, bez rekuperacji, średnio zaizolowany i tylko pompę ciepła PW do ogrzewania, chłodzenia i CWU od dwóch lat. Moje rachunki i szczegóły o domu znajdziesz w stopce:)

Gość Arturo72
Znaczy? Jak farelki se ustawial, grzałka z papy? I czy ta grzałka dawała rade w największe mrozy

Nie musiała dawać rady bo nie było takiej konieczności ;)

Jak pompa dobrze jest dobrana pod obciązenie cieplne to grzałki do dogrzewania się nie włączą.

Najniższą temp.jaką miałem od 2 lat to było -18st.C a wtedy pompa u mnie pracowała na c.o+cwu tylko 7h na dobę,czyli jakby było -25st.C pracowałaby jedynie więcej godzin i tyle a w dalszym ciągu bez grzałki.