Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła pw do cwu i fotololtaika do 3 kw + PIEC na ekogroch w sezonie grzewczym

Wojtas347

Recommended Posts

Gość Arturo72
jak pompa ma chodzić całą dobę i jest dobrze dobrana to grzałki się włączą

grzałka jest w pompie więc farelki nie trzeba ustawiać

No faktycznie,nie doczytałem ;)

Standartowo w pompie jest grzałka 3kW ale można zamówić 6 i 9kW :)

• 2 months później...
Map78 a powiedz mi jak zima to wygląda ja niestety na terenie Podhala mieszkam i troche się obawiam jak parę dni będzie z - 20 albo więcej czym się ratować :/ znaczy czym dogrzewac dom gdyby pompa miała chodzić 24h/dobe

jeśli wybierzesz pompę ciepła do cwu, to spokojnie możesz ją połączyć w różne konfiguracje. wiadomo, że przy -20 trzeba będzie zastąpić ją czymś innym, ale czy takie temperatury zdarzają się az tak czesto? a jeśli się zdarzą lub w ogole temperatury, gdzie pompa pracuje mnie efektywnie (czyli -5 st.C), a w sumie jest granica jej pracy, to wybierasz sobie alternatywnie dogrzewanie przez kociol. tylko tu musisz wybrac sobie odpowiednia konfigruację, bo potrzebujesz do tego dodatkowej wezownicy, taka opcja jest w pompie np. vitocal. a nawiązując jeszcze do głównego tematu, to jeśli chcesz sobie zrobić już większe combo, dodajesz fotowoltaikę i zasila Ci pompę, ale to już jak chcesz być bardzo eko. ale nie musisz wybierać kotła, zawsze możesz dogrzewac grzałką elektryczną, ale to już drożej

• 2 weeks później...
jeśli wybierzesz pompę ciepła do cwu, to spokojnie możesz ją połączyć w różne konfiguracje. wiadomo, że przy -20 trzeba będzie zastąpić ją czymś innym, ale czy takie temperatury zdarzają się az tak czesto? a jeśli się zdarzą lub w ogole temperatury, gdzie pompa pracuje mnie efektywnie (czyli -5 st.C), a w sumie jest granica jej pracy, to wybierasz sobie alternatywnie dogrzewanie przez kociol. tylko tu musisz wybrac sobie odpowiednia konfigruację, bo potrzebujesz do tego dodatkowej wezownicy, taka opcja jest w pompie np. vitocal. a nawiązując jeszcze do głównego tematu, to jeśli chcesz sobie zrobić już większe combo, dodajesz fotowoltaikę i zasila Ci pompę, ale to już jak chcesz być bardzo eko. ale nie musisz wybierać kotła, zawsze możesz dogrzewac grzałką elektryczną, ale to już drożej

Witajcie, no właśnie dużo się o tym czyta na forach ostatnio - dogrzewaniu ciepłej wody pompą ciepła. Ciekawe rzeczy tu piszecie i rzeczywiście patrzyłam na tę pompę vitocal i tak się zastanawiam co z tą fotowoltaiką....Troche się interesuje tym tematem ale aż takich szczegółów trudno się doczytać na portalach....

To każdą pompę ciepła można tak do tej fotowoltaiki podłączyć czy ta jest akurat tak wyjątkowa?

Ta zwróćiła moją uwagę bo podlega pod program prosument - myślicie że ciekawa opcja?

To każdą pompę ciepła można tak do tej fotowoltaiki podłączyć czy ta jest akurat tak wyjątkowa?

Ta zwróćiła moją uwagę bo podlega pod program prosument - myślicie że ciekawa opcja?

Do fotowoltaiki możesz podłączyć pompę, która posiada oznaczenie sg-ready. Generalnie samo oznaczenie nie jest wyjątkowe, choc bardzo użyteczne :) ale nie wszystkie urządzenia je posiadają, raczej te nowsze, wiec trzeba to sprawdzac przed zakupem, zazwyczaj na stronie jest podane, bo producenci raczej takie walory podkreślają. Akurat tą znam, wiec podalam przyklad. SG ready oznacza, że możesz łatwo wpiąć całość do układu z fotowoltaiką i pompa może byc zasilana prądem, który wytworzysz w swojej instalacji.

Co do prosumenta - możliwe, że ciekawa opcja, ale ja osobiście sie nie wypowiem, bo duzo z tym zamieszania. Co inni sądzą?

z tego co można przeczytać na wątkach pompowych, to raczej kiepska pompa. do fotowoltaiki można podłączyć przez falownik każde urządzenie w domu, w tym dowolną pompę ciepła.

Nawet taką która nie ma tego SG Ready? Czy można to zrobić na tzw. partyzanta, czyli Polak wszystko potrafi? Bo nie wiem, czy patrzyć na takie rzeczy przy wyborze już konkretnej pompy ciepła?