Gość Arturo72 23.08.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 jak pompa ma chodzić całą dobę i jest dobrze dobrana to grzałki się włączą grzałka jest w pompie więc farelki nie trzeba ustawiać No faktycznie,nie doczytałem Standartowo w pompie jest grzałka 3kW ale można zamówić 6 i 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 12.11.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Map78 a powiedz mi jak zima to wygląda ja niestety na terenie Podhala mieszkam i troche się obawiam jak parę dni będzie z - 20 albo więcej czym się ratować :/ znaczy czym dogrzewac dom gdyby pompa miała chodzić 24h/dobe jeśli wybierzesz pompę ciepła do cwu, to spokojnie możesz ją połączyć w różne konfiguracje. wiadomo, że przy -20 trzeba będzie zastąpić ją czymś innym, ale czy takie temperatury zdarzają się az tak czesto? a jeśli się zdarzą lub w ogole temperatury, gdzie pompa pracuje mnie efektywnie (czyli -5 st.C), a w sumie jest granica jej pracy, to wybierasz sobie alternatywnie dogrzewanie przez kociol. tylko tu musisz wybrac sobie odpowiednia konfigruację, bo potrzebujesz do tego dodatkowej wezownicy, taka opcja jest w pompie np. vitocal. a nawiązując jeszcze do głównego tematu, to jeśli chcesz sobie zrobić już większe combo, dodajesz fotowoltaikę i zasila Ci pompę, ale to już jak chcesz być bardzo eko. ale nie musisz wybierać kotła, zawsze możesz dogrzewac grzałką elektryczną, ale to już drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 23.11.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 jeśli wybierzesz pompę ciepła do cwu, to spokojnie możesz ją połączyć w różne konfiguracje. wiadomo, że przy -20 trzeba będzie zastąpić ją czymś innym, ale czy takie temperatury zdarzają się az tak czesto? a jeśli się zdarzą lub w ogole temperatury, gdzie pompa pracuje mnie efektywnie (czyli -5 st.C), a w sumie jest granica jej pracy, to wybierasz sobie alternatywnie dogrzewanie przez kociol. tylko tu musisz wybrac sobie odpowiednia konfigruację, bo potrzebujesz do tego dodatkowej wezownicy, taka opcja jest w pompie np. vitocal. a nawiązując jeszcze do głównego tematu, to jeśli chcesz sobie zrobić już większe combo, dodajesz fotowoltaikę i zasila Ci pompę, ale to już jak chcesz być bardzo eko. ale nie musisz wybierać kotła, zawsze możesz dogrzewac grzałką elektryczną, ale to już drożej Witajcie, no właśnie dużo się o tym czyta na forach ostatnio - dogrzewaniu ciepłej wody pompą ciepła. Ciekawe rzeczy tu piszecie i rzeczywiście patrzyłam na tę pompę vitocal i tak się zastanawiam co z tą fotowoltaiką....Troche się interesuje tym tematem ale aż takich szczegółów trudno się doczytać na portalach.... To każdą pompę ciepła można tak do tej fotowoltaiki podłączyć czy ta jest akurat tak wyjątkowa? Ta zwróćiła moją uwagę bo podlega pod program prosument - myślicie że ciekawa opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 23.11.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 To każdą pompę ciepła można tak do tej fotowoltaiki podłączyć czy ta jest akurat tak wyjątkowa? Ta zwróćiła moją uwagę bo podlega pod program prosument - myślicie że ciekawa opcja? Do fotowoltaiki możesz podłączyć pompę, która posiada oznaczenie sg-ready. Generalnie samo oznaczenie nie jest wyjątkowe, choc bardzo użyteczne ale nie wszystkie urządzenia je posiadają, raczej te nowsze, wiec trzeba to sprawdzac przed zakupem, zazwyczaj na stronie jest podane, bo producenci raczej takie walory podkreślają. Akurat tą znam, wiec podalam przyklad. SG ready oznacza, że możesz łatwo wpiąć całość do układu z fotowoltaiką i pompa może byc zasilana prądem, który wytworzysz w swojej instalacji. Co do prosumenta - możliwe, że ciekawa opcja, ale ja osobiście sie nie wypowiem, bo duzo z tym zamieszania. Co inni sądzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 23.11.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 inaczej - nie wypowiem się na temat samego Prosumenta. a co do połączenia pompy ciepła i fotowoltaiki to ciekawa opcja, ze względu na to, że jeśli już ten prąd się wytworzy, to możesz go wykorzystywac w fajny sposób i wtedy maksymalizujesz wykorzystanie energii, którą i tak masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 To każdą pompę ciepła można tak do tej fotowoltaiki podłączyć czy ta jest akurat tak wyjątkowa? z tego co można przeczytać na wątkach pompowych, to raczej kiepska pompa. do fotowoltaiki można podłączyć przez falownik każde urządzenie w domu, w tym dowolną pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 23.11.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 z tego co można przeczytać na wątkach pompowych, to raczej kiepska pompa. do fotowoltaiki można podłączyć przez falownik każde urządzenie w domu, w tym dowolną pompę ciepła. Nawet taką która nie ma tego SG Ready? Czy można to zrobić na tzw. partyzanta, czyli Polak wszystko potrafi? Bo nie wiem, czy patrzyć na takie rzeczy przy wyborze już konkretnej pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 24.11.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 z tego co można przeczytać na wątkach pompowych, to raczej kiepska pompa.. czemu tak uważasz? używałeś może taką pompę ciepła? uwagi z punktu widzenia użytkownika zawsze najwięcej wnoszą do rozmowy, wiec jesli tak, to się podziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.11.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Nawet taką która nie ma tego SG Ready? Czy można to zrobić na tzw. partyzanta, czyli Polak wszystko potrafi? Bo nie wiem, czy patrzyć na takie rzeczy przy wyborze już konkretnej pompy ciepła? lodówka czy żarówka, czy TV też muszą być SG Ready? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts