RedDevil 19.08.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam Mam okropny ból głowy jak i dylemat przy urządzaniu łazienki w domku na piętrze. Najgorsze jest to, że pomimo, iż mam 5.6m2 to po wstawieniu elementów łazienki na plan okazuje się, że jest ciasno. Poradziłem się projektanta jeśli chodzi o wystrój jednak to co w obecnej chwili otrzymałem nie spełnia moich wymogów. Nie chcę czekać z założonymi rękom więc zacząłem coś planować po swojemu, nie skupiam się na kolorach kafelek a jedynie na funkcjonalności i rozmieszczeniu elementów. Nasze wymagania (pobożne ) toaleta, wanna, prysznica (odpływ liniowy zamiast brodzika), szafka pod wymiar z szufladami aby można było składować brudne ubrania. Najpierw wymiary, kominy z strzałkami to wyciągi pod sufitem o wysokości około 20 cm, bez strzałek idą z kondygnacji pod spodem. W porównaniu z rysunkiem będzie dostawiony 4 ty komin z kondygnacji poniżej bliżej ściany południowej: Propozycja projektanta gdzie wnęka wynikająca z kominów o głębokości 20cm została zabudowana i wykorzystana jako półki: Moja sugestia, zamiana wanny z prysznicem i wykorzystanie wnęki: Jeszcze jedna propozycja, rezygnacja z prysznica (niestety) i wstawienia wanny asymetrycznej z szklaną zasłoną (np:http://www.ravak.pl/pl/wanna-10). Niestety nie mam modelu 3d więc tego nie odzwierciedlę. W głowie mam jeszcze pomysły poszerzenia łazienki kosztem innych pokoi lub zabranie 1x1m z jednego sąsiadującego pokoju jako wnęka pod prysznic ale to już naprawdę koncepcja dosyć futurystyczna. Piony kanalizy mogą być przesuwane w nieznacznym zakresie. Każda pomoc to wielkie podziękowania bo jestem już zdesperowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 20.08.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Łazienka wcale nie jest za duża na umieszczenie w niej zarówno wanny jak i prysznica i na pewno nie będzie dużo wolnej przestrzeni.http://images66.fotosik.pl/1119/9e3133f1783d100dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedDevil 20.08.2015 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 @Kinka wielkie dzięki za sugestie. Faktycznie umieszczenie wszystkich komponentów może okazać się nie funkcjonalne. Pamiętaj, że oprócz umywalki (wpuszczanej) ma stanąć szafka pod wymiar, zapewne blat głęboki na około 50 cm. Przy pierwszej propozycji ten blat mógłby byc przyklejony do wanny co mogłoby jeszcze jakoś wyglądać jednak obawiam się, że przeniesienie WC na długą ścianę będzie problemem, piętro niżej jest salon z aneksem Druga propozycja wygląda ciekawie jednak nie ma szansy na szafkę. Szafka 50 + wanna 100 ? >> pozostaje około 50 cm na ciąg komunikacyjny przy wejściu. Robi się ciasnawo. Prawdopodobnie będę musiał iść na kompromis albo przestawić trochę ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 20.08.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Może dałoby się przenieść wc tam, gdzie w projekcie od projektanta jest prysznic? Stelaż mógłby być na tej ścianie, na której są drzwi do łazienki, wtedy zrobiłoby się luźniej w tej części łazienki. W kwestii przechowywania rzeczy, można by wnękę nad stelażem wc zabudować płytką szafką na wymiar i przenieść tam część rzeczy (np. zapasowe rolki papieru, chemię, szmatki itp.), a dzięki temu dałoby się zmniejszyć szafkę pod umywalką i zyskać trochę miejsca. Gdzie będzie pralka? Jeśli na parterze, to może warto rozważyć zrobienie zrzutu na brudną bieliznę zamiast kosza w szafce? Jeszcze jedna uwaga - podejrzewam, że to nie jest Wasz główny kibelek, bo na parterze pewnie macie inną toaletę, z której będziecie korzystać o wiele częściej - jeśli tak jest faktycznie, to można zyskać trochę miejsca zmniejszając miejsce wokół wc - na szybkie skorzystanie z toalety przed prysznicem nie powinno to robić różnicy, a może ułatwić przestawianie wc na projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedDevil 20.08.2015 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam Przenoszenie WC obok drzwi jest awykonalne gdyż pion kanalizy będzie prawie na środku salonu na parterze co chciałbym uniknąć Pralka jest na -1 w pralni/pomieszczeniu technicznym. Na parterze jest jeszcze kibelek 1,17 x 1,92. Zastanawiałem się czy tam zmieszczę prysznic ale chyba z tego zrezygnuję bo trochę mało miejsca na wc i umywalkę Wracając do łazienki co masz na myśli pisząc "zmniejszając miejsce wokół wc - na szybkie skorzystanie z toalety przed prysznicem" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 20.08.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Bez powiększenia łazienki chyba się nie obejdzie. Przykładowo tak: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5f7fe15fba4a.jpg Jeśli wstawisz węższe drzwi do łazienki to blat umywalki da się zrobić szerszy. Między kabiną w wanną może być szyba albo ścianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 20.08.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 W dolnej łazience moglibyście mieć na przykład taki kibelek ze zintegrowaną umywalką: http://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/wc/wc-kompakty/kompakt-wc-cooke-lewis-standard-z-umywalka-i-bateria.html wtedy znalazłoby się miejsce na prysznic Pisząc o zmniejszeniu miejsca wokół wc miałam na myśli, że zwykle zaleca się żeby miejsce na kibelek miało przynajmniej 80 cm szerokości i wolne 60-80 cm przed wc. Może uda się jakoś lepiej przetasować sprzęty w Waszej łazience jeśli nagnie się nieco te zalecane normy - będzie mniejsza wygoda korzystania z wc, ale wyobrażam sobie, że z kibelka w łazience na piętrze korzysta się raczej nie więcej jak 3-4 razy w ciągu doby Z kolei nie naginałabym norm ani dla prysznica ani dla wanny, bo akurat kąpiel powinna być w łazience największą przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 20.08.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Wc nie musi być centralnie przy pionie,tak jak w mojej pierwszej wersji odległość to 1m,ważne żeby był spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedDevil 20.08.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie. @parabola nie wiedziałem, że takie cuda można znaleźć wc z umywalką, niestety nie wygląda to przepięknie @kinka faktycznie 1m ale będzie trzeba tą rurę ukryć i na pewno nie w ścianie więc automatycznie wc odsuwamy od ściany. Najbardziej podoba mi się pomysł @alicyja, szeroko, przestronnie i niewielkim kosztem pokoju obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts