Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty koszty dodatkowe

jola_wawa

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam pytanie firma która wykonuje mi fundamenty przygotowała wycenę - podpisaliśmy umowę rozpoczęła prace

i w trakcie okazało się, że podłoże jest sypkie (żwir/piach) przez co nie może wylać ławy w ziemi tylko

musi robić do tego szalunek i teraz za ten szalunek chce doliczyć pieniądze - czy to codzienna praktyka,

czy raczej chcą mnie naciągnąć? Dodam, że np. na ewentualność gruntu się zabezpieczył pisząc o tym w umowie, ale o szalunkach nie ma ani słowa.

Rozmawiałam z jednym znajomym budowlańcem to powiedział mi, że to ryzyko zawodowe - jakby się udało bez szalunków do na plus, jak nie to trudno trzeba robić szalunek. Chcę być w porządku do wykonawcy, ale nie wiem czy mnie nie chce oszukać. Proszę o opinię.

niektórym się udaje bez szalowania jak mają dobry spoisty piach ale większość musi kopać, ja też liczyłem że będę miał piach bo jak robiłem odkrywki wszystko się fajnie trzymało ale to wiosną a jak latem przy suszyło to wszystko mi się obsypywało i nie było wyjścia robiliśmy szalunek koszt drewna nie jest jakiś powalający to raz a dwa że jak koledzy wyżej pisali standardem jest robienie w szalunku kopanie i lanie w ziemie to takie trochę pójście na łatwiznę.

Skoro masz w umowie że nie ważne jaki grunt to mają robić to tym bardziej podpisali niech wykonują.

Ja bym nie dopłacał.

Zależy jak masz zapisaną tą pozycję jak masz wykonanie ław fundamentowych . No to trudno ani ty ani oni nie mogliście tego przewidzieć ( oni teoretycznie mogli ) kupujesz dechy jako materiał i niech robią w tej cenie na jaką się zgodziliście. Może tez chodzić o wykop jak on został zrobiony pewnie zerwany tylko humus i tu im dochodzi kopanie .

• 1 month później...
Firma powinna umieścić taki zapis w umowie. Jeżeli chcesz ryzykować, to możesz zrezygnować z szalunków, aczkolwiek koszt najzwyklejszych desek nie jest wcale taki duży. U mnie sytuacja wyglądała trochę inaczej, forma najpierw rozeznała grunt a później omówiła ze mną koszta. Korzystałem z usług MODEROWANOi nie miałem żadnych problemów, wręcz przeciwnie - bardzo dobrze wspominam współprace. Edytowane przez finlandia