Klosek84 20.08.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 WitamChciałem podlaczyć włacznik światła ale ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem 9 przewodów szczepionych zszywką po 3. 3 plusy, 3 minusy i 3 zera. Myslalem ze jak z zszywki wyjme jedne plus i jeden minus i podepne do włacznika to bedzie dzialalo ale nie dziala.Ponoc tak się robi instalacje w nowym stylu. W kazdje z zszywek mam jeszcze jedno miejsce wolne. Wiecie jak podlaczyc zwykły włacznik oświetlenia w takim wypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.08.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Jeszcze nie spotkałem instalcji oświetleniowej zasilanej symetrycznie DC... I co masz na mysli pisząc "zszywki" - bo chyba elektryk nie przyczepiał takerem przewodów do ścian. A tak na serio to wezwii elektryka bo widać że się na tym nie znasz a z prądem żartów nie ma, przypadkowe łaczenie nieznanych przewodów tez do fachowych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klosek84 20.08.2015 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Zszywki - trzy przewody - koncowki wsadzone w takie wsówki> Elektryka chetnie bym wezwał ale nie mam juz siana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.08.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Zszywki - trzy przewody - koncowki wsadzone w takie wsówki> Elektryka chetnie bym wezwał ale nie mam juz siana Nawet nie wiesz , że wsuwki pisze się przez "U" Kolego dobrze Ci radzą wezwij fachowca który to robił bo tłumaczenie, że nie masz pieniędzy nie tłumaczy tego, że możesz stracić życie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.08.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Twoja wsuwka to może być złączka Wago i nawet na tej podstawie nie wiadomo co elektryk miał na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.08.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Może podpiął oświetlenie "na sztywno" żeby zawsze świeciło. Chyba że autor próbuje zamontować wyłacznik w miejscu gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klosek84 20.08.2015 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Tak zrobione jest aby świeciło na stale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.08.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Należy zamienić złaczkę (lub część złaczki) na wyłącznik - NA PRZEWODACH FAZOWYM!!!. Przewody neutralny i ochronny mają pozostać złączone tak jak są. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do identyfikacji i przeznaczenia tych przewodów to jednak znajdz trochę "siana" dla elektryka - jeżeli nie chesz mieć na sumieniu nikogo z bliskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts