Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłaczenie włącznika do oswietlenia ( problem)

Klosek84

Recommended Posts

Witam

Chciałem podlaczyć włacznik światła ale ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem 9 przewodów szczepionych zszywką po 3.

3 plusy, 3 minusy i 3 zera. Myslalem ze jak z zszywki wyjme jedne plus i jeden minus i podepne do włacznika to bedzie dzialalo ale nie dziala.

Ponoc tak się robi instalacje w nowym stylu.

W kazdje z zszywek mam jeszcze jedno miejsce wolne. Wiecie jak podlaczyc zwykły włacznik oświetlenia w takim wypadku ?

Jeszcze nie spotkałem instalcji oświetleniowej zasilanej symetrycznie DC... I co masz na mysli pisząc "zszywki" - bo chyba elektryk nie przyczepiał takerem przewodów do ścian. A tak na serio to wezwii elektryka bo widać że się na tym nie znasz a z prądem żartów nie ma, przypadkowe łaczenie nieznanych przewodów tez do fachowych nie należy.

Zszywki - trzy przewody - koncowki wsadzone w takie wsówki> Elektryka chetnie bym wezwał ale nie mam juz siana

Nawet nie wiesz , że wsuwki pisze się przez "U"

Kolego dobrze Ci radzą wezwij fachowca który to robił bo tłumaczenie, że nie masz pieniędzy nie tłumaczy tego, że możesz stracić życie.

Pozdrawiam

Należy zamienić złaczkę (lub część złaczki) na wyłącznik - NA PRZEWODACH FAZOWYM!!!. Przewody neutralny i ochronny mają pozostać złączone tak jak są. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do identyfikacji i przeznaczenia tych przewodów to jednak znajdz trochę "siana" dla elektryka - jeżeli nie chesz mieć na sumieniu nikogo z bliskich.