Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który wkład 3 szybowy

kokoszno

Recommended Posts

Doradźcie proszę jaki wkład z 3 szybami będzie najlepszy.

Kominek w 90% ma pełnić funkcję wizualną, więc DGP i moc praktycznie nie mają znaczenia. Chodzi mi głównie o jakoś wykonania, trwałość, czystość palenia i szyb.

Moi kandydaci:

1. Dovre 2175 csb3 (http://www.ceneo.pl/12260250)

2. Dovre 2100 c3 (http://www.ceneo.pl/3153760)

3. Hajduk Volcano 3PL (http://www.ceneo.pl/16735139)

4. ARYSTO A10 LEWY + PRAWY / 450 (http://www.ceneo.pl/30675057)

Ja nie potwierdzam, we wkładach z rusztem można mieć czystą szybę (czyściuteńką), czyste spalanie, a więc cieszyć się wizualnymi walorami palenia w kominku.

A co masz zrobić jak producent "rusztowców"?!:D

Bardzo wiarygodna opinia...;)

na czystą szybę ma wpływ może nieduży (szamotowy z rusztem również będzie miał najczęściej czystą), natomiast spala się czyściej, w wyższej temperaturze i wytwarza o wiele mniej popiołu.

paląc co dzień wieczorem przez 8-10 godzin jeśli dojdziesz z szufelką wcześniej niż po 2 tygodniach , to jesteś wyjątkowym pedantem

Również jestem raczej nastawiony na wkład z rusztem. Dlatego wracając do tematu - czy ktoś posiada może jeden z tych 4 modeli z pierwszego posta lub ma jakieś doświadczenia z tymi producentami?

Możesz to uzasadnić? Dlaczego wkład z rusztem?

To ja przebiję, uzasadnij jaki wpływ na czystą szybę ma brak rusztu ?

Ruszt do spalania drewna nie jest potrzebny. Drewno utlenia się gorzej, bo dawka powietrza od spodu wychładza komorę spalania. Wkład kominkowy z rusztem , to pomysły pierwszych producentów wkładów, którzy wzorowali się na piecach węglowych, a o spalaniu drewna nie mieli zielonego pojęcia. Oczywiście o przeczytaniu jakiejś książki na ten temat nikt nie pomyślał;)...Jeden zaczął, reszta za nim jak stado baranów. To w kwestii spalania drewna...

Dlaczego palenisko bez rusztowe gwarantuje czystszą szybę? Ponieważ więcej powietrza można skierować na jej oddymianie, co jest podstawą zachowania czystości okna. Kierując większość pod ruszt, na oddymianie zostaje tylko jego część. To tak schematycznie, bo każdy producent rozwiązuje to inaczej.

Szamot oczywiście ma też niebanalne znaczenie, ale tak jak to Artix napisał, spalać można czysto w każdym wkładzie, tylko trzeba się bardziej postarać...

Witam.

Dodam tylko,palenisko rusztowe powoduje o wiele większe zużycie drewna,zbawienne jednak dla tych co nie mają czasu na suszenie=trucie sąsiadów i okolicy ;).

Jest też dla wygody=popiół opada samoczynnie do popielnika,chociaż można mieć bez rusztu i wykonać 1 ruch w lewo i w prawo=max. 5 sek. roboty ;) .

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Możesz to uzasadnić? Dlaczego wkład z rusztem?

Właściwie to mało logiczne uzasadnienie - dziadek ma kominek z rusztem, ojciec ma kominek z rusztem i jakoś tak siłą rzeczy też patrzyłem tylko na takie :rolleyes:

Ale dzięki za podpowiedź - poczytam trochę o wkładach z szamotem.

Powiedz tylko bo tak się zastanawiam - czy takie wkłady mają popielnik? Jak wygląda czyszczenie popiołu w takich wkładach?

Właściwie to mało logiczne uzasadnienie - dziadek ma kominek z rusztem, ojciec ma kominek z rusztem i jakoś tak siłą rzeczy też patrzyłem tylko na takie :rolleyes:

Ale dzięki za podpowiedź - poczytam trochę o wkładach z szamotem.

Powiedz tylko bo tak się zastanawiam - czy takie wkłady mają popielnik? Jak wygląda czyszczenie popiołu w takich wkładach?

Wkład z rusztem i popielnikiem, zwykle tą drogą pobiera większość powietrza do spalania. Czystość tych elementów, ma wówczas wpływ na palenie. Żeliwiaki trzeba czyścic średnio co dwa dni, szamotowe co pięć. Inaczej będzie się smędzić a nie palić...

Dobre palenisko szamotowe bez rusztowe, to wybieranie popiołu średnio co trzy tygodnie (przy paleniu codziennym). Sposób dowolny. Ja mam szufelkę i separator. Ilość popiołu nie ma wpływu na palenie.

Witam.

Może kolegę historia przekona:http://zdunipieckaflowy.pl/piec-kaflowy/

Jeśli kolega kumaty z niemieckiego również to: https://de.wikipedia.org/wiki/Kachelofen#Geschichte

Jeżeli nie, powiem w skrócie,do końca 18 wieku nikt o ruszcie nie słyszał,bo nie palono węglem :D ,po to go zresztą wymyślono :cool:

Na tłumacza nie patrz,bo tłumaczy gorzej niż ja po 0,7 l. mocnego bimbru :p

Pozdrawiam.

Dzięki miedziannik za link :)

Poczytałem trochę i faktycznie palenisko z szamotem wydaje się być dużo czyściejsze.

Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju - z tego co zrozumiałem, wkład z szamotem ma właściwości:

- akumulacji ciepła

- szybkiego, ale intensywnego spalania drewna

Tak jak pisałem - kominek nie musi pełnić funkcji ogrzewania, a jedynie wizualną. Chcę, żeby wrzucone drewno paliło się długo, spokojniejszym płomieniem. Niekoniecznie szybko, tworząc dobre warunki do ocieplania domu. Czy taki efekt też da się osiągnąć przy szamocie? ;P

Witam.

Właściwie to nie moja "działka",ale nikt nie chce zabrać głosu to muszę coś dodać ;)

Mam również kominek bezrusztowy i mogę cię zapewnić,że bez rusztu pali się dużo,dużo wolniej,jednak lepiej dopala się gaz drzewny ;) =wysoka temp. paleniska.

Nie wiem gdzie przeczytałeś" określenie szybkiego,ale intensywnego spalania drewna",w podanym linku nic takiego nie znalazłem

Jeśli ma być wizualnie to moim zdaniem dobrze zbudowany kominek otwarty jest nie do pobicia,oczywiście bez rusztu inaczej ciepła brak, a drewno wozisz taczkami ;)

Pozdrawiam.