Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moda na domy piętrowe

Recommended Posts

Zastanawia mnie dlaczego teraz tak mało się buduje domów piętrowych. Albo parterowki, albo z poddaszem. Nawet projektów gotowych na piętrowe jest kilkakrotnie mniej niż z poddaszem. Dlaczego tak się dzieje? Przecież dom piętrowy jest bardziej funkcjonalny niż z poddaszem. Nawet plany zagospodarowania bardzo często pozwalają na poddasze, a nie pozwalają pełnego piętra, nawet przy zachowaniu nachylenia dachu i wysokości. Nie rozumiem tej polityki, macie jakieś pomysły co przemawia przeciwko takim domom?

Dokładnie o tym wczoraj z bratem rozmawiałem. Osobiście nie rozumiem ogromnej popularności domów z poddaszem użytkowym. W mojej okolicy niemal wszystkie nowe domy to takie. Parterówka bardzo rzadko (koło mnie mój dom będzie jedyny parterowy). Piętrowych jeszcze mniej w mojej okolicy wybudowanych. Widocznie ja jestem "jakiś inny"... ze swoją parterową "stodołą". Wiele osób zdziwionych jak mówię, że buduję dom parterowy... ale jak to... pewnie górę później będziesz wykańczał itp.... i zdziwione miny że to tylko parter i koniec. Pewnie później sobie myślą "nie ma pieniędzy, dlatego na poddaszu nie robi pokoi"... Edytowane przez sylwekr

Na piętrowe domy zwykle jest szansa, jeżeli w danej okolicy powstało za PRL-u trochę klocków jednorodzinnych lub są bloki. Jak teren był wiejski i doszło swego czasu trochę domów z poddaszem to pies pogrzebany - zwykle WZ ograniczają możliwość postawienia domu piętrowego (np. max wysokość do okapu itd.) Po PRL-u nowoczesne bryły były obciachowe i większość parła do skosów, developerzy odkryli gips-karton i okna dachowe...

Też miałem ten ból jak wybierałem projekt a miałem już działkę :(

Efekt jest taki, że poszedłem w wyższe ścianki kolankowe, czyli WZ spowodowały będzie nieforemny dom zamiast ślicznego piętrowego :(

Z regóły jest to spowodowane tym że plan miejscowy przewiduje max wysokośc bydynku - i r regóły piętrowe ze spadzistym dachem sie nie mieszczą. A poza tym dochodzą do tego duże koszty dodatkowego stropu, wybudowanie wyższych scian, wiecej ocieplenia, wiecej okien. A tak poza tym to ja lubie skosy w sypialni:)

Ja też się zastanawiam dlaczego zbudowałem dom z poddaszem użytkowym a nie piętrowy, z dachem kopertowym o małym kącie. Nie wiem co mi przyświecało 8 lat temu gdy wybierałem projekt.

Koszt dodatkowych ścian skompensował by się z mniejszą powierzchnią dachu; okna ścienne skompensowały by się z dachowymi (które pięknie przegrzewają poddasze latem), jedyny dodatkowy koszt to dodatkowy strop (choć ten też nie jest niezbędny - w zasadzie starczył by betonowy wieniec i sufit podwieszany GK).

W zamian otrzymujemy pełną funkcjonalność poddasza, brak pękających regipsów, redukujemy przegrzewania poddasza latem.

To argumenty stricte funkcjonalne, o gustach ciężko dyskutować.

Taka moda, koszty są w miarę podobne, w parterówce masz większą powierzchnię dachu, w wersji piętrowej/z poddaszem masz stropy, schody itd. Możesz sobie policzyć koszty na http://kb.pl/budowa/

A tak przy okazji to słyszałem ostatnio argument, że na stare lata w parterowym domku nie będziesz miał problemu z chodzeniem po schodach - w sumie dalekowzroczne podejście do tematu :)

Użytkowe poddasze to faktycznie moda. Nawet bardziej barani pęd...Wszyscy się przyzwyczaili i stał się normą. Dla mnie największym minusem jest przegrzewanie góry, choćby nie wiem jak zrobić izolację. Do tego okna dachowe!

A wystarczy mały nieużytkowy stryszek i wełna na stropie. Tej wełny wystarczy kilkanaście cm jeśli strych przewiewny i niezbyt niski. Taką wełnę łatwiej na płaskim ułożyć, niż po skosach upychać... Wystarczy podwiesić płytę GK. Koszt pewnie mniejszy od adaptacji skosów...

Zbudowałem kilka lat temu w ten sposób budynek ekspozycyjny (zał zdjęcie). Ściany z silki, na nich 10 cm styropianu. Sufit z GK, na nim 10 cm (!) wełny. Dach z blachy w najwyższym punkcie strych ma 2 m. Dom piętrowy można tak samo zbudować tylko podwójnie. Co istotne, to zdziwienie klientów, że w największe upały w środku panuje atmosfera, jakbym przed chwilą klimatyzację wyłączył.

Daszek na wymiar..jpg

Zastanawia mnie dlaczego teraz tak mało się buduje domów piętrowych. Albo parterowki, albo z poddaszem.

- większość Warunków Zabudowy / lub Zapisów Planów Miejscowych mówi wprost o dachach spadowych dla projektowanych nowych obiektów i temat wygodnego domu piętrowego się zamyka. Tak to widzą urbaniści ... i nic się na to nie poradzi.

- większość Warunków Zabudowy / lub Zapisów Planów Miejscowych mówi wprost o dachach spadowych dla projektowanych nowych obiektów i temat wygodnego domu piętrowego się zamyka. Tak to widzą urbaniści ... i nic się na to nie poradzi.

A człek chytry, cwany i oszczędny, lubi pod jednym dachem i tak dwa piętra zmieścić, więc pakuje się w kupę kłopotów...