kemot_p 20.08.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Zastanawia mnie dlaczego teraz tak mało się buduje domów piętrowych. Albo parterowki, albo z poddaszem. Nawet projektów gotowych na piętrowe jest kilkakrotnie mniej niż z poddaszem. Dlaczego tak się dzieje? Przecież dom piętrowy jest bardziej funkcjonalny niż z poddaszem. Nawet plany zagospodarowania bardzo często pozwalają na poddasze, a nie pozwalają pełnego piętra, nawet przy zachowaniu nachylenia dachu i wysokości. Nie rozumiem tej polityki, macie jakieś pomysły co przemawia przeciwko takim domom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 20.08.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Dokładnie o tym wczoraj z bratem rozmawiałem. Osobiście nie rozumiem ogromnej popularności domów z poddaszem użytkowym. W mojej okolicy niemal wszystkie nowe domy to takie. Parterówka bardzo rzadko (koło mnie mój dom będzie jedyny parterowy). Piętrowych jeszcze mniej w mojej okolicy wybudowanych. Widocznie ja jestem "jakiś inny"... ze swoją parterową "stodołą". Wiele osób zdziwionych jak mówię, że buduję dom parterowy... ale jak to... pewnie górę później będziesz wykańczał itp.... i zdziwione miny że to tylko parter i koniec. Pewnie później sobie myślą "nie ma pieniędzy, dlatego na poddaszu nie robi pokoi"... Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 20.08.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Na piętrowe domy zwykle jest szansa, jeżeli w danej okolicy powstało za PRL-u trochę klocków jednorodzinnych lub są bloki. Jak teren był wiejski i doszło swego czasu trochę domów z poddaszem to pies pogrzebany - zwykle WZ ograniczają możliwość postawienia domu piętrowego (np. max wysokość do okapu itd.) Po PRL-u nowoczesne bryły były obciachowe i większość parła do skosów, developerzy odkryli gips-karton i okna dachowe... Też miałem ten ból jak wybierałem projekt a miałem już działkę Efekt jest taki, że poszedłem w wyższe ścianki kolankowe, czyli WZ spowodowały będzie nieforemny dom zamiast ślicznego piętrowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 20.08.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Z regóły jest to spowodowane tym że plan miejscowy przewiduje max wysokośc bydynku - i r regóły piętrowe ze spadzistym dachem sie nie mieszczą. A poza tym dochodzą do tego duże koszty dodatkowego stropu, wybudowanie wyższych scian, wiecej ocieplenia, wiecej okien. A tak poza tym to ja lubie skosy w sypialni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.08.2015 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 No właśnie wiem, sam w planie mam zapis o 5m okapu, ale nie rozumiem dlaczego. Plan zagospodarowania ma dbać o przestrzeń- czy dom piętrowy będzie ja szpecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.08.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ja też się zastanawiam dlaczego zbudowałem dom z poddaszem użytkowym a nie piętrowy, z dachem kopertowym o małym kącie. Nie wiem co mi przyświecało 8 lat temu gdy wybierałem projekt. Koszt dodatkowych ścian skompensował by się z mniejszą powierzchnią dachu; okna ścienne skompensowały by się z dachowymi (które pięknie przegrzewają poddasze latem), jedyny dodatkowy koszt to dodatkowy strop (choć ten też nie jest niezbędny - w zasadzie starczył by betonowy wieniec i sufit podwieszany GK). W zamian otrzymujemy pełną funkcjonalność poddasza, brak pękających regipsów, redukujemy przegrzewania poddasza latem. To argumenty stricte funkcjonalne, o gustach ciężko dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.08.2015 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ze względów czysto funkcjonalnych z chęcią zbudowalbym do piętrowy, ale plan zagospodarowania niestety nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 21.08.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Taka moda, koszty są w miarę podobne, w parterówce masz większą powierzchnię dachu, w wersji piętrowej/z poddaszem masz stropy, schody itd. Możesz sobie policzyć koszty na http://kb.pl/budowa/ A tak przy okazji to słyszałem ostatnio argument, że na stare lata w parterowym domku nie będziesz miał problemu z chodzeniem po schodach - w sumie dalekowzroczne podejście do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.08.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Użytkowe poddasze to faktycznie moda. Nawet bardziej barani pęd...Wszyscy się przyzwyczaili i stał się normą. Dla mnie największym minusem jest przegrzewanie góry, choćby nie wiem jak zrobić izolację. Do tego okna dachowe! A wystarczy mały nieużytkowy stryszek i wełna na stropie. Tej wełny wystarczy kilkanaście cm jeśli strych przewiewny i niezbyt niski. Taką wełnę łatwiej na płaskim ułożyć, niż po skosach upychać... Wystarczy podwiesić płytę GK. Koszt pewnie mniejszy od adaptacji skosów... Zbudowałem kilka lat temu w ten sposób budynek ekspozycyjny (zał zdjęcie). Ściany z silki, na nich 10 cm styropianu. Sufit z GK, na nim 10 cm (!) wełny. Dach z blachy w najwyższym punkcie strych ma 2 m. Dom piętrowy można tak samo zbudować tylko podwójnie. Co istotne, to zdziwienie klientów, że w największe upały w środku panuje atmosfera, jakbym przed chwilą klimatyzację wyłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.08.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Drzewiej, na poddaszu, służba mieszkała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.08.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Drzewiej, na poddaszu, służba mieszkała A na wsi wróbli i myszi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.08.2015 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Rozumiem moda, modą. Ale plany zagospodarowania również podążają za modą a nie za zdrowym rozsądkiem. Wszak dom parterowy nie będzie bardziej "szpecil" okolicy niż ze skosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.08.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Zastanawia mnie dlaczego teraz tak mało się buduje domów piętrowych. Albo parterowki, albo z poddaszem. - większość Warunków Zabudowy / lub Zapisów Planów Miejscowych mówi wprost o dachach spadowych dla projektowanych nowych obiektów i temat wygodnego domu piętrowego się zamyka. Tak to widzą urbaniści ... i nic się na to nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.08.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 - większość Warunków Zabudowy / lub Zapisów Planów Miejscowych mówi wprost o dachach spadowych dla projektowanych nowych obiektów i temat wygodnego domu piętrowego się zamyka. Tak to widzą urbaniści ... i nic się na to nie poradzi. A człek chytry, cwany i oszczędny, lubi pod jednym dachem i tak dwa piętra zmieścić, więc pakuje się w kupę kłopotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts