Ronifcb 20.08.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam.Jestem na etapie ocieplania stropu.Strych bedzie graciarnią i może wygospodaruje jedno pomieszczenie na siłownie.Sciany ocieplan styropianem grafitowym 20cm .W podłodze jest 20cm styro eps 100 .Ogrzewanie gazowe.Ile styropianu trzeba dać na strop żeby to miało ręce i nogi .Myślałem nad 30cm ,ale czy to nie bedzie za dużo? Co najlepiej dać na podłogę żeby można było strych użytkować .Czy można dać panele podłogowe jakieś najtańsze żeby można było chodzić? Czy lepiej dac wylewkę 4-5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 20.08.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam:) Jeżeli pomieszczenie na poddaszu ma być użytkowe sporadycznie, to przede wszystkim trzeba pamiętać o dobrym zaizolowaniu połaci między krokwiami w dachu. Natomiast jeżeli chodzi o podłogę poddasza - najwygodniej wykonać podłogę na legarach. W zależności od wysokości legara dobieramy grubość wełny. Jeżeli dach będzie dobrze zaizolowany - ograniczy się do minimum straty ciepła, wtedy na podłogę można dobrać wełnę która przede wszystkim, poza izolacją termiczną, będzie izolować akustycznie (np. wełna szklana ISOVER TDPT), co jest ważne szczególnie w pomieszczeniu, gdzie planuje Pan wygospodarować siłownię Warto pamiętać, aby na stropie położyć również folie paroizolacyjną - jest to ważne szczególnie kiedy poniżej znajduje się kuchnia czy łazienka (pomieszczenie o zwiększonej wilgotności) --------------------------------- Weronika Kubacka Ekspert ISOVER on-line Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 20.08.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam.Jestem na etapie ocieplania stropu.Strych bedzie graciarnią i może wygospodaruje jedno pomieszczenie na siłownie. Sciany ocieplan styropianem grafitowym 20cm .W podłodze jest 20cm styro eps 100 .Ogrzewanie gazowe.Ile styropianu trzeba dać na strop żeby to miało ręce i nogi .Myślałem nad 30cm ,ale czy to nie bedzie za dużo? Co najlepiej dać na podłogę żeby można było strych użytkować .Czy można dać panele podłogowe jakieś najtańsze żeby można było chodzić? Czy lepiej dac wylewkę 4-5 cm? dałem 10cm białego + 15cm grafitowego, na to wylewka ok. 5cm Ściany i podłogę mam podobnie do ciebie. Jeśli ocieplisz strop to na poddaszu w zimie będzie mróz więc panele odpadają. W miejscu siłowni położyłbym dodatkowo jakieś płyty OSB plus gumoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 21.08.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Planuje raczejw przyszłosci połacie dachu ocieplic wełną 15 + 5 cm około... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 26.08.2015 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Zdecyduję się chyba na 30cm styropianu w 3 warstwach po 10cm.Czy muszę dawać eps 100 czy jakiś zwykły eps 70 np Knauf Therm PRO Fasada/Dach/Podłoga EPS70 038 może być? Czy dawać pod styropian folie ?Na to pojdzie wylewka betonowa 4-5 cm około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.08.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Bardziej wazne jest to jak to ulozysz niz jaki styropian wezmiesz. Musi byc szczelnie. Wzialbym pianke i kleilbym kazda plyte do stropu, czyli warkocz pianki dookola kazdej plyty, krzyzyk i przykladasz do stropu. Dalej, kazdy bok plyty (juz przyklejonej do stropu) sklejasz rowniez pianka z kolejnym bokiem plyty. Mam nadzieje, ze mnie rozumiesz. Zadbalbym o to aby byla ciaglosc ocieplenia tj. styropian z fasady laczy sie przez murlate scianke kolanowa do ocieplenia stropu. Lub 30 cm perlitobetonu, masz niezaprzeczalna ciaglosc izolacji (bez zadnych spoin, jak w przypadku styropianu), doskonale dzwiekochlonny oraz termoizolujacy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 28.08.2015 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tak rozumiem,ale czy dając 3 warstwy na zakładkę nadal jest sens klejenia płyt ze sobą?Ten perlibeton to w jaki sposób by trzyba wylać? I jak to coenowo wychodzi? Wklepałem w gogle ,ale nie wiele mogę znaleźć na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 29.08.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Forumowa przegladarka, wyszukiwanie zaawansowanie, posty uzytkownika Adam_mk slowa "perlitobeton", "strop", "perlit" on juz to kilkadziestia razy opisywal jak to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.08.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Tak, kleilbym kazda warstwe z kolejna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts