Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż-widmo ;)

snajper555

Recommended Posts

Cześć.

Na działce odnaleźliśmy coś, co wygląda jak ceramiczny drenaż (tak jakby z zamkniętych muf, bez dziur do zbierania wody z okolicy). Nie wiadomo skąd i dokąd biegnie. Wygląda jak odwodnienie nieco wyżej położonego pola.

Proszę powiedzcie mi:

- skąd mogę się dowiedzieć, jak jest rozplanowany?

- jak obejść się z tym problemem, jeżeli w miejscu tego drenażu wypadnie wykop pod dom? Ta "instalacja jest ok. 1m nad powierzchnią humusu.

- jak na razie nie ma go na żadnej mapie. Formalnie nie istnieje. Rozumiem, że mogę go zdemontować / zaślepić;)?

- działka jest dość mokra, chcielibyśmy odrenować ją, jednak w obecnej sytuacji (istniejący drenaż) nie bardzo wiem, jak do tego podejść...

Ja również miałem takie rury ceramiczne jest to drenaż z pola rolnego lub łąk. Nie wiem jak u ciebie ale u nas na wszystkich terenach to jest, umieszczone co 6m w stronę spadku terenu czasem wchodzą do większych matek takie rury. Radzę nie przerywać bo będzie cała woda zostawać u ciebie na działce. ewentualnie podepnij do swojego drenażu.

hm... w zasadzie działka jest mokra; woda co prawda na niej nie stoi, ale rośnie np. trzcina. Działki obok są w miarę suche. Zakładam, że ta wilgoć bierze się z tego drenażu właśnie, bo skąd by indziej. Może jest nieszczelny? Bo ten fragment ceramiczny nie jest perforowany; bardziej wygląda jakby moja działka była "rozsączalnikiem" wody z powyższego pola;)

Pole powyżej ma większy spadek. zastanawiam się, że jak by woda nie miała ujścia przez moją działkę, może by się "rozpłynęła" po powierzchni pola, ew. odparowała, zamiast cały czas "nawadniać" moją działkę.

Co myślicie o tym?

Jak jesteś bardzo ciekawy to rozwal z wierzchu rurę /samą górę/ i zobacz czy woda tryśnie 10 metrów do góry czy gdzieś tam spływa dalej .

Oczywiście wcześniej zaplanuj jak rurę odbudować /jakieś lepienie, warto mieć worek cementu, kawałek blachy albo co pod ręką/.

PS - nie biorę żadnej nawet moralnej odpowiedzialności za poradę :no:

hm... w zasadzie działka jest mokra; woda co prawda na niej nie stoi, ale rośnie np. trzcina. Działki obok są w miarę suche. Zakładam, że ta wilgoć bierze się z tego drenażu właśnie, bo skąd by indziej. Może jest nieszczelny? Bo ten fragment ceramiczny nie jest perforowany; bardziej wygląda jakby moja działka była "rozsączalnikiem" wody z powyższego pola;)

Pole powyżej ma większy spadek. zastanawiam się, że jak by woda nie miała ujścia przez moją działkę, może by się "rozpłynęła" po powierzchni pola, ew. odparowała, zamiast cały czas "nawadniać" moją działkę.

Co myślicie o tym?

Jak na działce rośnie trzcina to pierwsze co trzeba zrobić to badania geotechniczne gruntu. Jak z boku masz górkę to nie ma siły na tym świecie żeby woda nie spłynęła na Twoja działkę.

mokra działka to masa komplikacji - poczynając od trudności z wykopem / fundamentem (nawiezienie kruszywa, zagęszczenie gruntu), przez trudności w eksploatacji przydomowej oczyszczalni ścieków do ograniczeń w roślinności jaką można uprawiać na działce.

Z dwojga złego to chyba by było lepiej dostać tą wodę jakoś powierzchniowo i ją łapać, na przykład poprzecznymi rynienkami i odprowadzać bokiem przez drenaż (działka jest szerowa) niż dostawać wodę "od dołu" i cały czas mieszkać na mokrej działce. Poza tym jak woda płynie powolutku górą, to więcej odparuje i wsiąknie do pola powyżej; dodatkowo mniędzy polem a działką jest jeszcze droga.

Dementuję teorię o wysokim ciśnieniu w drenażu - widać, że jest jeszcze drożny, ale jak już to powoli moczy działkę od dołu a nie tryska ciśnieniowo.

To czemu ją kupiłeś?

"darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda" ;)

Tak czy siak chciałbym się skupić nad techniczną stroną tego problemu. W dzisiejszych czasach technologia jest na tyle rozwinięta, że dla znawców tematu rozwiązanie mojego problemu nie powinno być niemożliwe:)

Cześć.

Na działce odnaleźliśmy coś, co wygląda jak ceramiczny drenaż (tak jakby z zamkniętych muf, bez dziur do zbierania wody z okolicy). Nie wiadomo skąd i dokąd biegnie. Wygląda jak odwodnienie nieco wyżej położonego pola.

Ja również miałem takie rury ceramiczne jest to drenaż z pola rolnego lub łąk. Nie wiem jak u ciebie ale u nas na wszystkich terenach to jest, umieszczone co 6m w stronę spadku terenu czasem wchodzą do większych matek takie rury..

Dokładnie co 6 metrów, takie czerwone rury :)

Miałem taki sam drenaż. Po przerwaniu zaczęła wypływać woda i wlewać się na ławy. Zrobiłem obejdzie za pomocą rury drenarskiej z tworzywa łącząc przerwane rury ceramiczne. Nie można pozostawić przerwanego, bo woda będzie zalewała ławy, dopóki wyżej ktoś się nie wybuduje i nie przerwie drenażu.

Natomiast mokra działka nastręczać może trudności nie tylko z drenażem, ale też z odprowadzeniem wody deszczowej z rynien - bo gdzie jak poziom wód będzie wysoki i studnia chłonna zapełni się wodami gruntowymi ?

Dokładnie co 6 metrów, takie czerwone rury :)

Miałem taki sam drenaż. Po przerwaniu zaczęła wypływać woda i wlewać się na ławy. Zrobiłem obejdzie za pomocą rury drenarskiej z tworzywa łącząc przerwane rury ceramiczne. Nie można pozostawić przerwanego, bo woda będzie zalewała ławy, dopóki wyżej ktoś się nie wybuduje i nie przerwie drenażu.

Masz jakieś zdjęcia? W dzienniku budowy nie znalazłem. W szczególności chodzi mi o to, jak wygląda taki drenaż zaraz po naprawie.

A poza tym - skoro ten dren jest szczelny, to skąd się bierze woda na tej działce?

Efekt przerwania drenażu - woda wlewa się na narożnik fundamentów i jak widać stoi tam woda nawet po niewielkich opadach...

P250613_15.50.jpg

Wykopuję więc obejście wokół domu, wsuwam rurę drenarską pełną w rurkę ceramiczną, ciasno weszła na dobry metr długości,

P060913_16.52.jpg

Rurę uszczelniam silikonem, dodatkową nasadzam uszczelkę gumową, oczywiście, że guma sparcieje z biegiem lat, ale liczę na to, że drenaż powyżej zostanie przerwany w wyniku budowy sąsiednich domów. Gdybym miał robić na dłużej pomyślałbym o szczelniejszym zabezpieczeniu. Choć po przeprowadzonych obserwacjach wsunięcie rury wystarczyło...

P070913_11.58.jpg

A to krzyżowanie drenaży z połączeniem kolejnego przerwanego

P060913_19.15_[01].jpg

Generalnie działa, wszystko wokół było suche. Pamiętaj też, że to lato jest bardzo suche i poziom wód gruntowych w "mokrym" roku możesz mieć dużo wyższy niż w suchym.

• 8 months później...

u mnie również są takie rury na działce - ale koparka bardzo ładnie się z nimi obeszła i nie było żadnej awarii choć teraz pojawiły się pytania i wątpliwości:

W projekcie mam przewidziane szambo ale po przestudiowaniu wszystkich rozwiązań, wygląda na to że "opłacalne" jest szambo ekologiczne z drenażem rozsączającym.

działka jest gliniasta, z lekkim spadem, dom w najwyższej jej części i bez piwnic.

Czy do takiej rury drenażowej można podpiąć swoje, drenaże rozsączające z oczyszczalni ekologicznej? byłoby to zgodne z prawem?

a może nasz drenaż należałoby tak ułożyć i obsypać, że były blisko tych istniejących bo skoro są "obce" rury drenażowe z pól to znaczy, że woda z tej działki jest odprowadzana i nasz drenaż ma "ułatwienie" w takiej glinie?

a może to, że rura leci przez moją działkę nie oznacza, że z mojej też zbiera wodę?...choć są jeszcze działki niżej położone .. niewiele ale gołym okiem widać jak spada teren.

Po pierwsze: na działce gliniastej zapomnij o oczyszczalni z drenażem. Wyłącznie oczyszczalnia biologiczna z odprowadzeniem oczyszczonych ścieków do studni chłonnej, kanalizacji, rowu melioracyjnego lub "gdzieś w cholerę", jeśli to nikomu nie będzie przeszkadzało. W glinie nic się nie "rozdrenuje".

Podpiąć do drenu kamionkowego technicznie można, o ile jesteś pewny, że drenaż poniżej jest drożny i że będzie tak ciągle. Inaczej przestanie odpływać, lub, co gorsza, zaleje oczyszczalnię wodą z drenażu powyżej. Bez uzyskania papierów jest to raczej nielegalne, choć ludzie tak robią.

u mnie również są takie rury na działce - ale koparka bardzo ładnie się z nimi obeszła i nie było żadnej awarii choć teraz pojawiły się pytania i wątpliwości:

W projekcie mam przewidziane szambo ale po przestudiowaniu wszystkich rozwiązań, wygląda na to że "opłacalne" jest szambo ekologiczne z drenażem rozsączającym.

działka jest gliniasta, z lekkim spadem, dom w najwyższej jej części i bez piwnic.

Czy do takiej rury drenażowej można podpiąć swoje, drenaże rozsączające z oczyszczalni ekologicznej? byłoby to zgodne z prawem?

a może nasz drenaż należałoby tak ułożyć i obsypać, że były blisko tych istniejących bo skoro są "obce" rury drenażowe z pól to znaczy, że woda z tej działki jest odprowadzana i nasz drenaż ma "ułatwienie" w takiej glinie?

a może to, że rura leci przez moją działkę nie oznacza, że z mojej też zbiera wodę?...choć są jeszcze działki niżej położone .. niewiele ale gołym okiem widać jak spada teren.

Nie, nie możesz tego zrobić. Sieć drenarska nie służy do odprowadzania ścieków!

• 5 months później...

Witam, podłączę się, bo kupiłem dom w SSO i mam podobny problem z zalewaniem drenażu, ale podczas opadów!

Drenaż fundamentów jako opaska z rur w otulinie kokosowej przy stopie wyprowadzenie w najniższym punkcie -wylewa się tamtędy woda po ulewach....

Po prostu po deszczu woda spływa w obniżenie koło domu i wlewa się do tego drenażu -doradźcie proszę jak to zabezpieczyć od góry, żeby nie było takiego zalewania?

• 5 months później...