Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie od przyszłego tygodnia będę ocieplać budynek. Mam ściany 24cm, a na to 15cm wełny lamelowej. Nie znalazłem wcześniej tego wątku, ale sobie cały uważnie teraz przeczytałem. Agnieszka z uporem trwa przy swoich 12cm [jakaś magiczna liczba czy co :D ?]. Ja tak jak zresztą radzi w poprzednich wątkach konsultowałem się z architektem, kierownikiem budowy, licznymi budowlańcami. Ba, korespondowałem z działem technicznym Rockwoola. I od nich też mam informację, że współczynnik przenikania ciepła należy liczyć dla całej ściany, a więc przyjąć poprawkę na szczeliny [drzwi, okna]. Pewnie Agnieszce mogą wydać się ci inżynierowie niedouczeni, ale wyraźnie zalecają 15cm wełnę na docieplenie, bo to po poprawkach uwzględniających otwory okienne i drzwiowe [0,05W/m2] daje dopiero całkowity współczynnik przenikania =0,284W/m2. Nawiasem mówiąc norma minimalna to 0,3W/m2. Dodam, że wyniki i obliczenia jakie przytaczam nie są moją twórczością, a tylko przepisane z obliczeń fachowców z Rockwoola. Więc te 10cm Ani to zdecydowanie za mało jak na mój gust, warto by to przemyśleć raz jeszcze.

Pozdrawiam Aishan

https://forum.murator.pl/topic/20338-silikaty-i-ich-ocieplenie/page/7/#findComment-433785

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie Agnieszce mogą wydać się ci inżynierowie niedouczeni, ale wyraźnie zalecają 15cm wełnę na docieplenie

Wcale się nie dziwię.....jako inżynier Rockwoola zalecałbym nawet więcej :).

bo to po poprawkach uwzględniających otwory okienne i drzwiowe [0,05W/m2] daje dopiero całkowity współczynnik przenikania =0,284W/m2

Uśrednianie współczynnika przenikania ciepła U jest błędem. Dla okien, nie mówiąc o drzwiach wejściowych, owe wskaźniki są kilkakrotnie i kilkunastokrotnie większe niż dla ścian. Zatem prawidłowa metoda, to policzyć straty dla każdej przegrody osobno i dodać je do siebie.

Norma, na którą się powołujesz dotyczy li tylko ścian zewnętrznych bez okien i drzwi.

Trzeba jasno powiedzieć że różnica między styropianem 12 cm, a 15 cm dla ściany z silki 18 cm jest naprawdę niewielka.

Dla silki drążonej o gęstości 1600 kg/m3 będzie to odpowiednio - 0.270 dla 15 cm i 0.295 dla 12 cm.

Przy założeniu że mamy 200 m2 ścian ocieplonych, temperature wewnątrz +20 st, a na zewnątrz -15, straty przez tą ścianę będą wynosiły odpowiednio 2065 W i 1890 W. Zatem różnica na korzyść 15 cm styro to 175 W na wszystkich ścianach. Nawet jeśli pomnożymy to przez pół roku sezonu grzewczego, czyli 0.175 kW X 183 X 24 = 768.6 kWh.

Jeśli tą wartość pomnożymy przez cenę prądu np. to mamy 768.6 kWh x 0.36 gr/kWh = 276,7 zł.

A zatem oszczędzamy rocznie 276,7 zł z tytułu grubszego styropianu, w warunkach prawie syberyjskich, bowiem trudno oczekiwać że w Polsce będziemy mieli przez cały sezon grzewczy - 15 st. na zewnątrz. Jakąś temperaturę musiałem jednak przyjąć - wybrałem korzystną dla zwolenników grubszego ocieplenia :)

Obliczmy teraz koszt grubszego ocieplenia.

Płyta styro 12 cm to 1m x0.6m x 0.12 m = 0.072 m3.

Płyta styro 15 cm to 1m x 0.6m x 0.15m = 0.090 m3.

200 m2 : 0.6m2( powierzchnia 1 płyty) to ok. 333.3 płyty.

333.3 szt x 0.072m3 = 24m3

333.3 szt. x 0.090m3 = 30 m3

Nie wiem ile teraz kosztuje styropian......niech to będzie 155 zł/m3.

Mamy zatem 30m3 x 155 zł = 4650 zł i 24 m3 x 155 zł = 3720 zł.

Czyli 4650 - 3720 = 930 zł. Do tego różnica w cenie kołków np 20 zł. Daje to 950 zł. Podzielmy to teraz- 950 zł : 276.7 zł = 3.4 roku.

Gdyby tu przyjąc bardziej realne wskaźniki - szczególnie średnich temperatur w sezonie grzewczym i realnych kosztów energii cieplnej w konkretnych domach, czas zwrotu kosztów ocieplenia sporo by się wydłużył ( no i to 100 %-towe wykorzystanie styropianu - raczej nierealne? ). Obliczenia te dotyczą tylko i wyłącznie ścian zewnętrznych z silikatów ocieplonych styropianem. Nie wiem, jakby to było z wełną ?

Ogólnie jednak da sie stwierdzić, że począwszy od 12 cm ocieplenia nie zmarznie się, ani nie zrujnuje na ogrzewaniu. Dodatkowo dla silikatów, cegły i innych monolitycznych materiałów dochodzi efekt kumulacji ciepła w ścianie, co skutkuje nie tylko ciepłem w domu, ale i ciepłą ścianą. To zaś ma kapitalne znaczenie jeśli chodzi o sprawy wilgotnościowe, bowiem uwalnia nas w zasadzie od jakichkolwiek obaw o wykraplanie wilgoci w ścianie i wszelkich tego konsekwencji.

Inna konkluzja jest taka, że każdy powinien tak budować, aby dobrze się czuć w swoim domu. Przekonywanie na siłę do swoich racji nie ma sensu.

Moja mama na wsi mieszka w domku wogóle nie ocieplonym i ma się całkiem, całkiem :) . Ktoś chce mieć 15 cm - niech ma. Ktoś jeszcze inny podejmie trud obliczenia kosztów swoich decyzji - bardzo dobrze.

Oby tylko na podstawie swojego przypadku nie przekonywał innych do swoich racji, bo uogólnić tutaj za wiele się nie da.

https://forum.murator.pl/topic/20338-silikaty-i-ich-ocieplenie/page/7/#findComment-434577