Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aktualne ceny dachówek i upusty

Recommended Posts

Gdy rok temu przymierzałem się do dachówek ceramicznych, ceny w okolicach 28-32 zł za metr kw. nie należały do rzadkości (i nie mówię tu o Jopku). Wczoraj zajrzałem do dwóch hurtowni - a tam norma w tej kategorii cenowej (Roben, Wiekor) to 40-45 zł za metr kw. Ja rozumiem, że VAT poszedł w górę, ale żeby 25 proc. zdrożało? A może ten hurtownik jakiś łapczywy?

ILE U WAS KOSZTUJĄ TERAZ DACHÓWKI CERAMICZNE I CZY JAKIEŚ SPECJALNIE POLECACIE? NO I NA JAKIE UPUSTY W STOSUNKU DO CEN KATALOGOWYCH MOŻNA LICZYĆ? 5, 10, 15, 20? WIĘCEJ?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani!...

Ja pracuję w biurze projektów, działającym w ramach zakładu produkującego i realizującego montaż konstrukcji stalowych i widzę co się dzieje, bo sami zamawiamy materiały w hucie i u hurtowników.

Stal konstrukcyjna, na którą VAT też poszedł w górę o 15%, zdrożała pod tym pretekstem o... około 100% - czyli dwukrotnie!

Czy to jest przesada, nie wiem, ale to jest fakt. I, niestety, inne materiały też szybko do niej, obawiam się, dołączą, bo jednak w tej chwili to stal, nie beton, jest podstawą budownictwa przemysłowego i wyznacznikiem inflacji w tej branży - tak samo jak podwyżki paliwa podnoszą od razu wszystkie ceny wszelkich towarów. :cry:

Pozdrawiam - Andrzej (trach)

• 2 years później...
Podciągam!

Bardzo stary post ale po odświeżeniu może być dla wielu przydatny,piszcie

marzena i jacek

Cześć!

my mamy wycenę na Robena miedzianą po 2,29/ szt podstawowej, w sumie 260 m pow dachu, 1kukułka -koszt samej dachówki to 13000 z groszami, a gólnie cały dach tzn materiały: dachówka, rynny plastiki, 8 okien dachowych (firmy Okpol - może ktoś zna?) wszystkie taśmy, szczotki, klamry itp to koszt 26.000 i co myślicie o tej cenie, targować się jeszcze czy brać?

Podciągam!

Bardzo stary post ale po odświeżeniu może być dla wielu przydatny,piszcie

marzena i jacek

Cześć!

my mamy wycenę na Robena miedzianą po 2,29/ szt podstawowej, w sumie 260 m pow dachu, 1kukułka -koszt samej dachówki to 13000 z groszami, a gólnie cały dach tzn materiały: dachówka, rynny plastiki, 8 okien dachowych (firmy Okpol - może ktoś zna?) wszystkie taśmy, szczotki, klamry itp to koszt 26.000 i co myślicie o tej cenie, targować się jeszcze czy brać?

To ja za 260m2 dachu wraz z 2xVelux i 1 świetlik oraz orynnowaniem Planija Siba u STATKA z tego forum zapłaciłem 23000. Dachówka Koramic L15 czyli najtańsza z Koramica podobnie jak u Robena Miedziana.

• 3 weeks później...

Mam pytanko:

Czy ceny dachówek są różne w porach roku czy nie?

Chodzi mi o to czy zimą może spadają coś ceny jak zapotrzebowanie jest mniejsze. Wydaje mi się iż teraz gdy zbliża się jesień i zima to każdy chciałby przykryć swój dom przed zimą i ceny teoretycznie powinny pójść w górę.

Zamierzam kupić dachówkę aby zmienić pokrycie dachu, ale się właśnie zastanawiam czy kupić teraz czy jeszcze trochę poczekać. Na głowę mi się nie leje a może bym coś zaoszczędził?

Dzięki za wszystkie sugestie.