Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam z szalonym pomysłem :)

ania.j

Recommended Posts

Witajcie!

Od kilku dni czytam głównie temat o domach z bali, ale dziś postanowiłam się zarejestrować. Mój pomysł zmienia się każdego dnia i wiem, że potrzebuję nakierowania w wielu kwestiach - a z tego co tu widzę - jesteście nieocenioną skarbnicą wiedzy :).

Ale do sedna!

Dużo tego - wiec powoli...

Działka rolna z prawem zabudowy (chodzi o przepis - min. 3 działek budowlanych graniczących). Może kiedyś wybuduję piękny dom z bali, ale teraz nie da rady. A ja chcę domek :) Takie moje miejsce pod miastem, gdzie ucieknę po pracy, gdzie pojadę z dzieckiem w dni wolne czy na weekend. Taki mały raj na ziemi, spełnienie marzeń dzieciństwa połączone ze światem dorosłych. A konkretniej - ma to być mały domek (ogrodowy / letniskowy), drewniany (może jakieś cienkie bale / półbale? Ten mały domek to tak z 5/5m. Niby nic trudnego - wybieram, zamawiam i montują mi to migusiem.

Ale nie tak szybko :) Domek ma stać jakieś 2m nad ziemią. I teraz (max na wiosnę) chciałabym zrobić samą podłogę. Dokładniej to na czym w przyszłości stanie ten domek. Jednocześnie będzie to takim tarasem. Jak rozpracuję jak wstawiać zdjęcia to wrzucę kilka, z których chciałabym połączyć kilka pomysłów. Środki w tej chwili ograniczone dlatego najpierw ta podłoga/taras czy nie wiem jak to nazwać. Ważne żeby można było na tym postawić domek, który docelowo ocieplę, podłączę prąd itd. Przez sezon czy dwa dzieć będzie miał pięterko z balustradą i schodami, a ja miejsce gdzie postawię stolik i leżaki. Pod spodem chcę podczepić huśtawkę albo nawet taką ogrodową kilkuosobową - dlatego musi być odpowiednia ilość miejsca na dole. Domek w środku będzie miał główne pomieszczenie z aneksem i być może wydzieloną łazienkę. Na górze będzie antresola - a tam materace :).

I tu proszę o pierwsze porady - na działce jest dosyć masywne drzewo które stanowiłoby podporę z jednej strony. Resztę chciałabym podeprzeć albo jakimiś balami, albo jeszcze lepiej jakimiś konarami czy balami ale nie takimi prostymi - nie wiem czy rozumiecie co mam na myśli. Jak to poskładać, z jakich desek / bali (nośnych?), tak, żeby utrzymało całość. Chyba myślę tu o stropie, ale nie jestem pewna czy fachowo tak to się nazywa. Może moglibyście polecić jakąś firmę, która to wykona? Chociaż więcej satysfakcji da wykonanie przynajmniej części samodzielnie :). Skąd wziąć bale / korzenie do zabetonowania / umieszczenia w ziemi (podpory całości, więc grubasy)?

Szalone - wiem :p

A tak całkiem pobocznie - czy na domek na drzewie potrzebne jest pozwolenie? Jakieś zgłoszenie?

Nie znalazłam na Forum miejsca dla tego pomysłu dlatego pisze tu. Jeśli jest gdzieś właściwsze miejsce - proszę o przeniesienie :)

Edytowane przez ania.j