Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja "na chwilę" - pytanie

omasterson

Recommended Posts

Witam.

Serdecznie proszę o poradę dotyczącą ocieplenia.

Otóż wynajmuję kawałek nieocieplonego domu. Zimą mam 15 stopni, a w tym roku na świat przyjdzie dziecko i szkoda żeby marzło.

Będę mieszkał tu jeszcze max dwie zimy, więc szkoda mi wydać kasę żeby komuś "robić dobrze".

I tu pojawia się pytanie. Czy po położeniu styropianu mogę NIE dać siatki? Czy ten styropian wytrzyma bez niej te dwie zimy?

Obliczyłem, że nie kładąc siatki zaoszczędzę jakieś 500 zł (licząc najtańsze materiały).

Powierzchnia ścian do ocieplenia to ok 75m2, styropian 12cm (tylko taki zmieści się pod rynny).

Z góry dzięki za odpowiedź.

Może się dogadasz i w ramach komornego zrobisz porządnie. Po co ma się utleniać. Jan

Właścicielka niestety nie zgodzi się na to.

Bide klepie i liczy każdy grosz. Węgla mniej pójdzie ale liczy się dla niej żeby co miesiąc pełna kwota wpadła. No trudno, komuś nie będę robił.

A czy ktoś może jeszcze podpowiedzieć jak to jest ze styropianem z frezem? Faktycznie izolacja jest lepsza? Czy pianka w szpary w zwykłym wystarczy? Dużo drożej wyjdzie na tych 75 metrach?

Za styro bez freza chcą 1260 zł.

Zrobisz jak chcesz,ale skoro to mieszkanie jest tymczasowe to trzeba iść po najmniejszej linii oporu,czyli tani styropian,w miarę dobrze go uszczelnić pianka,oczywiście jakiś tani klej,chcesz żeby dręczyły cię wyrzuty sumienia że zrobiles cacy dla kogoś obcego z własnej kieszeni ale ostatecznie wybór należy do ciebie,pozdrawiam

Panowie, policzmy głosy:

Styropian 1250, jakieś tam kleje czy parę kołków drugie tyle, razem 2500. Rusztowanie ?

To jest cena 5000 kilowatogodzin prądu mniej więcej.

"farelka" czyli grzejnik z nawiewem 1000 Wat zużywa na dobę 24 kWh, miesięcznie 700 kWh, zima pół roku 4000 kWh = 2000 złotych

a podejrzewam że nie będzie musiała być włączona bez przerwy całą zimę. Nie wiem czy ta inwestycja ma sens. Tym bardziej że trzeba się będzie nieźle narobić.