Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien "prawie" pasywny - pomocy

Recommended Posts

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Budynek wybudowaliśmy z porothermu 25 p+w, zamówiliśmy okna veka softline 82, pakiet 3 szybowy. Montaż z różnych względów musi być w otworze okiennym a nie w warstwie izolacji.

Monter uważa, bo tak go szkolili (ale mówi otwarcie, że metoda jest w miarę nowa i że o poprawności montażu będzie można się wypowiedzieć dopiero po kilkunastu latach), że należy wyrównać otwory okienne zaprawą, a okna będą zamontowane na taśmy paro-przepuszczalne,kotwy i piankę.

Kierownik mówi, że samo wyrównanie otworów okiennych zaprawą spowoduje powstanie mostków cieplnych i upiera się aby zamiast zaprawy otwory okleić 2-4cm styropianem bądź styrodurem. I co ważniejsze nie używać gotowych kształtek ze styroduru do montażu okien bo są za szerokie i kotwy nie sięgną odpowiednio głęboko w mur.

Kierownik sugeruje się artykułem z muratora z roku 2009, który mówił właśnie o montażu "prawie" pasywnym.

Z góry dziękuję za Państwa opinie.

metoda wcale nie jest nowa. Od wielu lat stosowana za zachodnią granicą. Gada tylko głupoty o ocenie jakości montażu po kilkunastu latach. Masz ją od razu przy wykonaniu próby szczelności budynku. Newralgiczne miejsca gdzie może być nieszczelnie to naroża i łączenie taśmy rozprężnej

By prawidłowo wykonać montaż wnęka okienna minimum w obrębie umiejscowienia taśmy musi być równa a to można w przypadku porothermu uzyskać tylko metodą wytynkowania zagłębień

Kierownik pieprzy głupoty niczym realnie to się nie różni od pozostawienia samych pustaków np, w Silki gdzie tylko wnęki trzeba wypełnić podobnym materiałem z którego są wykonane (piasek i wapno) tyle tylko że zawierającym dodatkowo cement - wtedy też ma mostki ?

Wyklejenie wnęki styropianem nie jest złe ale czy kierbud nie obawia się że będzie miał mostki na kleju do styropianu? Pomijam już kwestię pustych przestrzeni które i tak trzeba jakoś wyrównać by klej trzymał

Reasumująć, większą rację ma wykonawca montażu niż kierbud