dimek 23.08.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam, Na jesieni ubiegłego roku wymurowane zostały ściany fundamentowe. Przed przyklejeniem styropianu pomalowałem ścianę 2 razy dysperbitem. Potem na to był przyklejany ( klej do klejenia styropianu taki do rozrabiania z wodą ) styropian Genderka taki: http://systemowekominy.pl/hydrostyr-fundament/396-styropian-icopal-termo-mur-eps-s-040-m3-.html Na styropian poszedł klej siatka i ponownie klej. Potem folia kubelkowa i zasypane wszystko do 2/3 wysokości od dołu. W środku sciany fundamentowe zasypane i zagęszczone pod chudziaka. Na zime ściany fundamentowe przykryte z wierzchu folia kebelkowa 50 cm ( sztywna i nie podwiewał wiatr oraz był taki jakby daszek na scianach ). Tak minela zima i kilka dni temu zaglądam co tam się dzieje ze ściana i szok. Miedzy sciana fundamentowa, a styropianem szczeliny. Gdzieniegdzie, tylko zarys, czasami szczelinka na 0,5mm do 1, a czasami w jednym miejscu 2-3 mm. Co z tym robic? Czy kolkowac nad poziomem ziemi na klej i ponownie siatka i klej, czy mogę kolkowac i same miejsca po kolkach przyszpachlowac klejem. Dodam że siatka trzyma się bardzo mocno. Ogolnie mimo tych szczelin wiadac ze calosc siedzi solidnie. Bardzo proszę o porade co robic. Raczej zrywanie tego i ponowne klejenie odpada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.08.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Może było klejone na placki, a może obwodowo ale dalej od krawędzi płyty?Weź długiego prostego druta i posprawdzaj, może to tylko brzeżek się wykruszył? Jakim dysperbitem mazałeś ściany fundamentowe? Takim wodorozcieńczalnym? Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 23.08.2015 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam, klejone było na grzebień około 8-10 mm. Ten styropian ma takie jakby małe kwadraciki i lepsza przyczepność styropian-klej. Kilka dni po przyklejeniu trzymało na amen. Tak jak pisałem wcześniej, aby zimą woda nie próbowała dostać się miedzy styropian a ścianę przykryte było folia kubełkową wypustkami do środka, żeby był przewiew. Na 100% woda tam się nie dostała. Dysperbit był taki wodorozcieńczalny. Wiesz co nie sprawdzałem żadnym drutem ani blaszką, ale jak dociskam ( trzeba mocno dociskać ) to widzę ruch szczeliny na styku styropianu i ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 24.08.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Podbijam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ale co oczekujesz? Masz styro przyklejony do ściany fundamentowej i tyle? Ktoś na to styro wlazł, styro odlazł i co szukasz? A może deszcz wlazł i mróz i styro odlazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 24.08.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 jajmar nie napisze Ci czego od Ciebie akurat oczekuje bo wyłapie być może bana...Czytałeś...? od początku ? Ja napisałem co się stało po zimie, napisałem jak kleiłem, napisałem jak zabezpieczyłem... Woda na 100% nie dostała miedzy ścianę, a styropian. Napisałem też, że proszę o pomoc ( opinie, porady i wskazówki ) co z tym mogę zrobić. Jeżeli chcesz pomóc, to wnieś do tematu trochę merytoryki, a nie trzepiesz piane ( nabijasz posty ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Weź to zaszpachluj, albo pokryj pianka PU, jak będziesz ocieplał.Chyba nie będziesz załamywał rąk z powodu włosowatej rysy na styku dwóch zupełnie inaczej pracujących materiałów. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 25.08.2015 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam, Jakie WĘŻYKI ? czy możesz sprecyzować? Oczywiscie, że nie bede załamywał rak, trzeba to jakos ogarnac i tyle. Liczyłem tutaj na merytoryczne podpowiedzi, Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Zamiast WĘŻYKI, mialo być "weź to" tylko IPad coś nie trafił z podpowiedzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.08.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 jajmar nie napisze Ci czego od Ciebie akurat oczekuje bo wyłapie być może bana...Czytałeś...? od początku ? Ja napisałem co się stało po zimie, napisałem jak kleiłem, napisałem jak zabezpieczyłem... Woda na 100% nie dostała miedzy ścianę, a styropian. Napisałem też, że proszę o pomoc ( opinie, porady i wskazówki ) co z tym mogę zrobić. Jeżeli chcesz pomóc, to wnieś do tematu trochę merytoryki, a nie trzepiesz piane ( nabijasz posty ). Pozdrawiam Może się nie dostała , może tam była i nie wyschła. Nadal nie widzę problemu. Co możesz zrobić napisał fotohobby -przykleić i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.08.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 zakołkuj wystające ponad ziemie styro, zaciągnij klejem z siatką i zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 25.08.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ta szczelina na styku mogła być od początku. Spróbuj nie dociskać, a odchylić. Jeżeli nic nie trzyma to raczej powinieneś to odspoić i poprawić - pewniejsze klejenie na gładkiej powierzchni (dysperbit) uzyskasz klejem bitumicznym (np. http://dokumentacja.icopal.pl/Siplast_Klej_Karta_produktowa.pdf) niż mineralnym (na bazie cementu). Jeżeli to się generalnie trzyma, a bardziej chcesz uspokoić głowę to zakotw to kołkami z METALOWYM trzpieniem (daj 6 kołków na 1 m^2 (min. 4 szt/m^2)). Ważne!! Długość kołków dobierz tak aby w ścianę wchodziło co najmniej 6cm metalowego trzpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.08.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 A co na cokół będziesz dawał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 26.08.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam, kolego do obkładania cokołu to jeszcze daleka droga, ale jak sadze zależy co będę kładł to już teraz zabezpieczyć pod kazda ewentualnośc TAK ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 27.08.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Raczej ma znaczenie co będzie .Wyciąć cokołową warstwę i na nowo przykleić tam gdzie się nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 29.08.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam, klejone było na grzebień około 8-10 mm. Ten styropian ma takie jakby małe kwadraciki i lepsza przyczepność styropian-klej. Kilka dni po przyklejeniu trzymało na amen. Tak jak pisałem wcześniej, aby zimą woda nie próbowała dostać się miedzy styropian a ścianę przykryte było folia kubełkową wypustkami do środka, żeby był przewiew. Na 100% woda tam się nie dostała. Dysperbit był taki wodorozcieńczalny. Wiesz co nie sprawdzałem żadnym drutem ani blaszką, ale jak dociskam ( trzeba mocno dociskać ) to widzę ruch szczeliny na styku styropianu i ściany. Tyle krzyku, a odpowiedzi brak... Ten "styropian", który ma takie małe kwadraciki, to fachowo się nazywa styrodur lub XPS i niestety, ale muszę Cię zmartwić - 80% ogólnodostępnych klejów do styropianu nie klei płyt XPS ponieważ, są one bardziej sprasowane a co za tym idzie "śliskie" i zwykłe kleje do styropianu nie kleją się do tego. Jedyne rozwiązanie jakie można zastosować bez odkopywania tego to przebicie płyt XPS i wpuszczenie pod nie punktowo pianku PU. Po wszystkim zaszpachluj powstałe otwory i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 07.09.2015 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam, musialem w garażu zdjąć kilka bloczkow sciany fundamentowej i bingo, już wiem gdzie na jakiej warstwie i czego odszedł styropian. Klej cementowy do klejenia trzyma sia styropianu jak szalony, a niestety pier.... Dysperbit pięknie nie trzyma się ściany. Może nie tyle ze nie trzyma co jak odbiłem bloczki to Dysperbit dobrze siedzi na bloczku i na kleju styropianu, ale te dwie warstwy nie trzymają ze sobą. nie mam pojęcia dlaczego pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 07.09.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Może malowałeś grubo dysperbitu w jednej warstwie? Powinno sie go nakładać w 3-4 warstwach ale dosyć cienkawych żeby nie było klusek i smug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 04.11.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) To ja pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Też pojawił się u mnie problem z odchodzącym XPSem... Na chwilę obecną zabezpieczone jest wszystko folią budowlaną 0,3mm. Bloczki wraz ze styropianem wystają na chwilę obecną pomiędzy 20 a 60cm, ponieważ trzeba nawieźć ziemi i pospółki. Ekipa wysmarowała bloczki dysperbitem, a następnie kleiła na tytana xps. Wszystko było ok przez jakiś tydzień, a potem zaczęły pojawiać się takie kwiatki jak widać na zdjęciu. Proponują kołkowanie "odstającej" górnej części, ponieważ wszystko poniżej jest przytrzaśnięte piachem. Pytanie co spindolili? I tutaj zastanawiam się czy to zda egzamin. Kołkowanie to naruszenie izolacji... Wydaje mi się, że powinno się w odstające przestrzenie wpuścić klej, następnie zakołkować i czym zakryć miejsce kołkowania. Na sam koniec, obsypać na ostateczną wysokość piachem. Dodatkowo występuje u mnie wysoki poziom wody, więc jak się tam gdzieś dostanie i przymrozi... strach się bać Jakieś pomysły? Edytowane 4 Listopada 2015 przez Cooldude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 04.11.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Też się obawiałem zostawiać tak budynek na zimę, że woda się dostanie i odsadzi płyty. Przez to między innymi ostatnim rzutem na taśmę robimy elewacje. Normalnie nie robiłem bym teraz na jesieni. Mam wrażenie że co byś nie robiłem to woda po BK i tak przecieknie. Próbowałem to zabezpieczyć jak były deszcze, ale się nie udało. Może jakieś podcięcie w ścianie i daszek z niego. Mam nadzieję że znajdziesz rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts