mamaoli14 23.08.2015 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam,bardzo serdecznie.Mam mieszkanie 50 m2 w starej kamienicy,nie ocieplone,na I pietrze,wymienione okna.Jest piec na wegiel,do niego podlaczone kaloryfery.Za tydzien sie tam wprowadzam.Podczas remontu probowalam palic w tym piecu,smierdzialo,dym gryzl w oczy,ogolnie postanowilam,ze nie bede go uzywac i KROPKA.Chcemy ogrzewanie elektryczne poniewaz gazowe nie wchodzi w gre,nie ma akurat w tej klatce gazu,pytalam w gazowni,mogliby to zrobic,ale koszta duze,potrzebna zgoda sasiadow,i podobno gaz ziemny i butle gazowe,ktore maja sasiedzi sie wykluczaja.Wiec poki co ogrzewanie elektryczne.Boje sie kosztow,ale coz....Interesuje mnie kociol Kospel 6Kw.Pierwsze pytanie to czy mozna ten kociol podlaczyc bez wiekszych problemow do istniejacych juz....rur itd(przepraszam,ale nie umiem sie poprawnie fachowo wyrazic)chodzi o to,zeby nie robic juz zadnej demolki.I prosze teraz o porade krok po kroku jaki kociol kupic,chodzi mi jeszcze o te sterowniki rozne,czy to sie kupuje osobno,czy jak?zeby sam sie wlaczal,gdy spadnie temperatura itd.Znajomi mowili mi,ze jeszcze daje sie jakis zawor,przez ktory w czasie mrozow,bede jednak mogla palic w piecu,moze moj maz gdy bedzie w domu bedzie sobie palil w piecu(jest za granica)bo ja napewno nie bede.Mieszkanie ogolnie to wszystko na prad,bojler Ariston Velis 80 l.kuchenka elektryczna,no ogolnie wszystko.Instalacja nowa.Prosze po prostu o liste zakupow,co mam kupic.Wiem,ze rachunek to bedzie strzal w kolano,ale planuje nadplacac do elektrowni przez caly okragly rok np.po 350 zl.zeby pozniej ten jeden rachunek mnie nie zabil.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.08.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 jak instalacja 3 fazowa to nie ma problemusterownik najzwyklejszy np. salus 091 za 100zł lub bezprzewodowy za 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam,bardzo serdecznie.Mam mieszkanie 50 m2 w starej kamienicy,nie ocieplone,na I pietrze,wymienione okna.Jest piec na wegiel,do niego podlaczone kaloryfery.Za tydzien sie tam wprowadzam.Podczas remontu probowalam palic w tym piecu,smierdzialo,dym gryzl w oczy,ogolnie postanowilam,ze nie bede go uzywac i KROPKA. Chcemy ogrzewanie elektryczne poniewaz gazowe nie wchodzi w gre,nie ma akurat w tej klatce gazu,pytalam w gazowni,mogliby to zrobic,ale koszta duze,potrzebna zgoda sasiadow,i podobno gaz ziemny i butle gazowe,ktore maja sasiedzi sie wykluczaja.Wiec poki co ogrzewanie elektryczne.Boje sie kosztow,ale coz.... Interesuje mnie kociol Kospel 6Kw.Pierwsze pytanie to czy mozna ten kociol podlaczyc bez wiekszych problemow do istniejacych juz....rur itd(przepraszam,ale nie umiem sie poprawnie fachowo wyrazic)chodzi o to,zeby nie robic juz zadnej demolki. I prosze teraz o porade krok po kroku jaki kociol kupic,chodzi mi jeszcze o te sterowniki rozne,czy to sie kupuje osobno,czy jak?zeby sam sie wlaczal,gdy spadnie temperatura itd. Znajomi mowili mi,ze jeszcze daje sie jakis zawor,przez ktory w czasie mrozow,bede jednak mogla palic w piecu,moze moj maz gdy bedzie w domu bedzie sobie palil w piecu(jest za granica)bo ja napewno nie bede. Mieszkanie ogolnie to wszystko na prad,bojler Ariston Velis 80 l.kuchenka elektryczna,no ogolnie wszystko.Instalacja nowa. Prosze po prostu o liste zakupow,co mam kupic. Wiem,ze rachunek to bedzie strzal w kolano,ale planuje nadplacac do elektrowni przez caly okragly rok np.po 350 zl.zeby pozniej ten jeden rachunek mnie nie zabil.Pozdrawiam. najlepiej zainstalować zwykłe grzejniki elektryczne zamiast kotła elektrycznego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 najlepiej zainstalować zwykłe grzejniki elektryczne zamiast kotła elektrycznego ... A najlepiej akumulacyjne i ładować w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 A najlepiej akumulacyjne i ładować w drugiej taryfie. tyle ze koszt znacznie wyższy i stoją takie "kloce" w każdym pomieszczeniu bądź co bądź małego mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaoli14 23.08.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 tyle ze koszt znacznie wyższy i stoją takie "kloce" w każdym pomieszczeniu bądź co bądź małego mieszkania... No wlasnie nie chce tych klocow,tym bardziej,ze nie chce demontowac tych grzejnikow,ktore juz sa,zeby w razie czego moc napalic weglem.Hmmm...nie mamy 3 fazy.Musi byc koniecznie sila?Z tego co sie orientowalam to nie wszystkie kotly tego wymagaja...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.08.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 może być jedna faza tylko jakis spory bezpiecznik i kabel 4mm^2, 26 amperow na sam kocioł, może wystarczyłby 4kW to wtedy 17 amperów i kabel 2,5 mm^2przy zabezpieczeniu 25 A jak włączysz czajnik może zabezpieczenie nie wywali, najlepiej ze 32A, nalepiej jakbyś z tego kotła grzała cwu a nie kolejną grzałką32A to już odpowiednio grubsze kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.08.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 No wlasnie nie chce tych klocow,tym bardziej,ze nie chce demontowac tych grzejnikow,ktore juz sa,zeby w razie czego moc napalic weglem.Hmmm...nie mamy 3 fazy.Musi byc koniecznie sila?Z tego co sie orientowalam to nie wszystkie kotly tego wymagaja...??? Może zamontować do ogrzewania pompę powietrze - powietrze, czyli klimatyzator - wtedy rachunki będą niskie, komfort duży, a w gratisie chłodzenie latem. Ile tam jest pomieszczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaoli14 23.08.2015 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) 3 pokoje(dwa male)kuchnia ,lazienka,przedpokoj.Pompa to raczej zbyt duzy wydatek. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez mamaoli14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaoli14 23.08.2015 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Czy podlaczenie sily wiaze sie z duza demolka?Liczniki sa na parterze,ja mieszkam na I pietrze,kociol by byl w przedpokoju.Czy ten kabel szedl by tylko do kotla,czy trzeba by go rozprowadzic po calym mieszkaniu i niszczyc sciany???Juz mam dosc tego remontu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.08.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 od licznika do zabezpieczen a dalej do kociołkajak to kamienica czy blok to może być problem z montażem klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.08.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 3 pokoje(dwa male)kuchnia ,lazienka,przedpokoj. Pompa to raczej zbyt duzy wydatek. Jest na rynku multisplit na 4 jednostki wewnętrzne Sunico, a do łazienki wystarczy elektryczna mata grzewcza na podłogę. Patrz na cenę klimatyzatorów a nie pomp ciepła, bo każdy klimatyzator ma teraz funkcję grzania [pracuje wtedy jako pompa ciepła]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaoli14 24.08.2015 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Mata grzewcza odpada juz,poniewaz juz mam polozone plytki na podlodze.Czyli po pierwsze wizyta w elektrowni,wniosek o sile,jesli bedzie zgoda,to zakup kotla.Kto zaklada sile?my sami?tzn.elektryk,ktorego sami sobie zalatwimy,czy elektrownia?A jak jest z wietrzeniem mieszkania z ogrzewaniem elektrycznym?czy jak chce wietrzyc to wylaczam kociol czy tylko zakrecam kaloryfery? Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez mamaoli14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.08.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 elektrownia jest od produkcji pradukładziesz kabel i z energetyki przyjezdzaja z nowym licznikiemzobaczysz czy po zakreceniu grzejnikow nie bedzie jakiegos bledu zbyt malego przeplywu, ogolnie to co wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts