Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniak to "Budynek" czy "Budynki"?

ania1719508426

Recommended Posts

Czy bliźniak to jeden budynek czy dwa budynki?

Pytam, bo planuję bliźniaka na jednej działce budowlanej i nie wiem, czy nasz bliźniak powinien we wniosku o wzizt nazywać się budynek mieszkalny w zabudowie jednorodzinnej bliźniaczej, czy zespół dwóch budynków w zabudowie jednorodzinnej bliźniaczej.

Na pewno są jakieś konsekwencje i nie chciałabym wpaść w jakąś legislacyjną pułapkę. Uwaga: w każdej części bliźniaka będą dwa mieszkania.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Czy bliźniak to jeden budynek czy dwa budynki?

Pytam, bo planuję bliźniaka na jednej działce budowlanej i nie wiem, czy nasz bliźniak powinien we wniosku o wzizt nazywać się budynek mieszkalny w zabudowie jednorodzinnej bliźniaczej, czy zespół dwóch budynków w zabudowie jednorodzinnej bliźniaczej.

Na pewno są jakieś konsekwencje i nie chciałabym wpaść w jakąś legislacyjną pułapkę. Uwaga: w każdej części bliźniaka będą dwa mieszkania.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Ja w WZIZT mam "budynek mieszkalny typu bliżniak z garażami i infrastrukturą towarzyszącą", a w pozwoleniu na budowę "pozwolenie na budowę murowanego, nie podpiwniczonego, wolno stojącego, bliźniaczego, parterowego budynku mieszkalnego z użytkowym poddaszem i garażem".

Zapytaj w wydziale architektury i napisz tak, jak ci powiedzą :D

Oni chcą, żebym ja zgadła jak ma być... :-?

W dodatku zabraniają używania słowa "bliźniak"!!!!

Zbych, jak to możliwe, że u ciebie w wzizt jest słowo "bliźniak"? U mnie pani Naczelnik powiedziała "bliźniaki to niech pani zostawi w przedszkolu"

Oni chcą, żebym ja zgadła jak ma być... :-?

W dodatku zabraniają używania słowa "bliźniak"!!!!

Zbych, jak to możliwe, że u ciebie w wzizt jest słowo "bliźniak"? U mnie pani Naczelnik powiedziała "bliźniaki to niech pani zostawi w przedszkolu"

Aaa, to całkiem miłe masz te panie :evil: . One chyba zapominają, po co tam są :-? . Która gmina ma takich kompetentnych pracowników? Może trzeba coś z tym zrobić...

Sam się zdziwiłem, jak zobaczyłem to określenie w wzizt :lol: .

Jak znajdę chwilkę, to zeskanuję to i puszczę na forum.

Jeśli masz już projekt, to na nim powinno być napisane, jaki to rodzaj budynku. U mnie na projekcie jest "Dom 1-rodzinny w zabudowie bliźniaczej". Jeśli u Ciebie mają być po dwa niezależne mieszkania dla osobnych rodzin, to może należy wpisać "Dom dwurodzinny w zabudowie bliźniaczej".

Która gmina ma takich kompetentnych pracowników? Może trzeba coś z tym zrobić....

Mokotów ma taką miłą panią naczelnik. Oj, przydałoby się coś zrobić, przydało....

Byłoby super, gdybyś wrzucił skan na forum - oczywiście bez danych. Taka rzecz bardzo by mi pomogła. :)