Gość grend 23.08.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam stoje przed wyborem zakupu drzwi wejściowych. Z tych "salonowych" to mi się podobają za 5000 pln a to raczej jest abstrakcyjna cena dla kawałka drewna *. Szukam teraz u producentów tzw na forum "no name" gdzie ceny są rzędu 2000 pln a wygladaja jak za 5000 salonowe. Miał ktoś zakupione u lokalsow i jakie sa wrazenia ? , coś się z nimi dzieje ? są jakies mankamenty w użytkowaniu ? * widziałem drzwi przecenione z 5200 do 2100 więc mogę domniemywać że te salonówki maja narzut 100%-150% wiec koszt wykonania u lokalsów jest taki sam wiec teoretycznie jakość powinna być taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.08.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Blednie domniemywasz. Napiszę szerzej jak będę miał dluzsza chwile przy kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Przecena z 5 na 2 tys spowodowana najprawdopodobniej była tym, że drzwi w cenie 5tys stały na wystawie i sklep dostał rabat aby je sprzedać w takiej a nie innej cenie (pisząc ogólnie).Cena zazwyczaj determinuje jakość a więc jest znaczna różnica w parametrach jak i samej żywotności w drzwiach między 2 a 5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.08.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Stały na wystawie. Jeżeli to by było urządzenie do którego jest potrzebna technologia to bym nie kombinowal. Jednak to są TYLKO drzwi - kawałek drewna, drzwi które większość stolarzy jest wstanie wykonać. Po drugie w takich salonach na różne ekspozycje w sprzedaży nie daje się narzutu 20 - 30% ale bliżej 100% Naprzykład w Poznaniu i okolicach jest dużo wykonawców drzwi o których nikt pewnie poza Poznaniem nie słyszał - i sa zawaleni pracą, połowa deweloperów kupuje u nich drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 ... Po drugie w takich salonach na różne ekspozycje w sprzedaży nie daje się narzutu 20 - 30% ale bliżej 100% To ja przenoszę się do Poznania skoro tam tylu bogaczy płacących tak drogo! W dzisiejszym stanie konkurencyjności coś, o czym piszesz w połowie nie jest realizowane nawet w eksporcie. Sklepy ze stolarką funkcjonują na dziadowskiej marży, w razie wpadki nie mają z czego pokryć błędów i dlatego jest tyle problemów na forum. Daj jakiś konkret dot. drzwi by można było o nich podyskutować, bo na razie będziemy sobie rzucali ogólnikami. Przykład z oferty: Urzędowski ma drzwi Premium 88mm (konstrukcja od 11 lat na ryku) - koszt najpopularniejszego modelu ok 6 tys. zł (wersje na drewnie łączonym - ok 600-800zł taniej). Ta sama firma - model taki sam grubością 88mm! - cena dobrze doposażonych drzwi - 3,5-4 tys. Ale wpadnij do mnie, a ja Ci wskażę na drzwiach, punkt po punkcie skąd jest taka różnica w cenie. I nie będę to marże, a komponenty użyte do produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.08.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 ... i te komponenty kosztują 5 000 ? Wiesz już tutaj nie chodzi o przerzucanie się jakimiś doktrynami. Chodzi o to ze za 5000pln mogę kupic zmywarke, lodówke kuchenkę a nie kawałek drewna - porównaj sobie jaka jest róznica technologii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalLe 25.08.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 ... i te komponenty kosztują 5 000 ? Wiesz już tutaj nie chodzi o przerzucanie się jakimiś doktrynami. Chodzi o to ze za 5000pln mogę kupic zmywarke, lodówke kuchenkę a nie kawałek drewna - porównaj sobie jaka jest róznica technologii.... Możesz też kupić w tartaku kilka desek i belek, zawiasy, klamkę, zamek i wkładkę w markecie. kup też dłuta sobie i sam wyrzeźbisz sobie super drzwi. Ja tylko na farbie/impregnacie doradzam Ci nie oszczędzać. Wydasz nawet mniej niż te 2 tysiące, ale jaka różnica w technologii będzie. Tu nie chodzi o porównania samej technologii itd. Każda firma ma opracowany swój sposób produkcji drzwi, różne okucia, zamki, klamki, ościeżnice i swoje patenty. Nikt nie chce Cię zmuszać do zakupu drzwi za 5 tysięcy, ale są też drzwi które kosztują i 25 tysięcy i klienci je też kupują, a mogliby kupić całą kuchnie itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.08.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Wolność Tomku, w swoim domku. Kup sobie co chcesz. Może Ci się uda i trafisz na drzwi które posłużą lata. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.08.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Jeśli tak na prawdę szukasz meeega oszczędności to popytaj po salonach czy nie zmieniają ekspozycji i czy nie uda Ci się odkupić takich drzwi z upustem ekspozycyjnym. A co do marży - uwierz mi na słowo że nie jest to 30%.I porównanie które każdy zrozumie - dlaczego przeciętny samochód Fiata wyjeżdżający z fabryki kosztuje 35 tys zł (biedna wersja) a VW kosztuje 60 tys (też biedna wersja która i tak jest znacznie lepiej doposażona od Fiatowej). Ile kilometrów przejedzie Fiat zanim coś się popsuje a ile km zrobi VW? Jaki komfort użytkowania będziesz miał jeżdżąc jednym bądź drugim samochodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.08.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Drzwi w necie 2450, drzwi te same w salonie 3050 - odnośnie narzutu.... Akurat z samochodem to porównanie nietrafione - jeździłem 2 VW i 2 Fiatami i teraz 3 Fiatem. Fiat bije na głowe te rzechy rodem z Niemiec - ot taki marketingowy populizm.... Wezmę drzwi najpierw do wyjścia na ogrod z gospodarczego i je "obadam" - jak dadzą radę to wejściowe też będą no name. Chociaz może się okazać ze będę płacił 2 razy za to samo, no ale cóz....Wystawa będzie wejściowych od zachodu a z gospodarczego od wschodu wiec super ekstremum nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.08.2015 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Drzwi w necie 2450, drzwi te same w salonie 3050 - odnośnie narzutu.... ... Do wycen z netu podchodziłbym bardzo ostrożnie. Drzwi o których mówiłem wcześniej (6 tys) też są w cenniku za niecałe 5tys. Ale to znowu jak w słabo wyposażonym aucie - chcesz klimę i parę fajnych a czasem niezbędnych rzeczy (np. za głupie dywaniki kiedyś musiałem płacić) to musisz dołożyć. Ja podając cenę uwzględniam podstawowy montaż. Net podaje gołą cenę - byleby tylko wyglądała jak najatrakcyjniej. Ps. Ty masz swoje zdanie wyrobione, więc ja piszę dla innych czytających, by nie uznali że Twoja prawda jest jedyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.08.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam Drzwi w necie 2450, drzwi te same w salonie 3050 - odnośnie narzutu.... To kupuj za 2450 i po temacie. A co do marży, narzutów, zarobków itd. - CO to Cię obchodzi ?!?!? Tobie też sprzedawca zagląda w papiery i sprawdza ILE to zarabiasz ? może jeszcze względem Twoich zarobków będzie ustalał ceny ? Może skocz do piekarni albo jeszcze lepiej kupić sobie garnitur i zacznij dyskutować o narzucie na takowy - 40, 60, 80 % albo i więcej ... i co ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.08.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja zapytam co mieści się w tym 1000zł różnicy pomiędzy internetem a salonem. Hmm pomyślmy, czy ktoś z internetu z miejscowości X przyjedzie do Ciebie na serwis czy odda sprawę do producenta, który powie że to leży w gestii montażysty i kółko się zamknie. Akcesoria dokupisz w Castoramie za 100zł i masz 900zł w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.08.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja zapytam co mieści się w tym 1000zł różnicy pomiędzy internetem a salonem. Hmm pomyślmy, czy ktoś z internetu z miejscowości X przyjedzie do Ciebie na serwis czy odda sprawę do producenta, który powie że to leży w gestii montażysty i kółko się zamknie. Akcesoria dokupisz w Castoramie za 100zł i masz 900zł w kieszeni. to sa IDENTYCZNE drzwi , ale nie o to tutaj chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.08.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ktoś z użytkowników drzwi no name może wyrazić swoją opinię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 28.08.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 to sa IDENTYCZNE drzwi , ale nie o to tutaj chodzi... Identyczne pod jakim względem ? Wizualnym ? Może jedne są zrobione z sosny, drugie z sosny łączonej ? Może w jednych jest zamek z atestem, w drugich bez ? A może w jednych jest 4 mm warstwa drewna naklejona na wypełnienie, a w drugich 5 mm ? Może, te tańsze były zamówione dla klienta, któremu nie spasowały, nie dało się zamontować, a drugie są nóweczki ? Może, przede wszystkim w tych tańszych występuje mała skaza ? Są minimalnie wypatrzone albo drewno/farba ma dziwne zabarwienie ? Różnica jest na tyle duża, że aż dziwna. Rozumiem, gdyby to było 100-150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.08.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Co chcecie mi udowodnić ??? że IDENTYCZNE drzwi nie sa IDENTYCZNE ?? To jest bardzo proste jest cena katalogowa i jest cena z rabatem ze sklepu internetowego - to nie działa tylko z drzwiami - na wszystkie materiały tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.08.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Czy w sklepie internetowym możesz podejść i pomacać te drzwi? Sklep internetowy nie płaci za salon, nie płaci za pomieszczenia itp. Z reguły jest to jeden pokoik wielkości 5-10m2 z komputerem . Wszystko i tak odbywa się na zasadzie pośrednictwa. Ten sklep nawet na oczy nie widzi tych drzwi. Dlatego te same drzwi w salonie kosztują 3000 a w sklepie internetowym 2400. Poza tym sklep internetowy i tak ma większy zysk netto z takich drzwi niż salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.08.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) To jest bardzo proste jest cena katalogowa i jest cena z rabatem ze sklepu internetowego - to nie działa tylko z drzwiami - na wszystkie materiały tak jest zgadza się, bo sklep internetowy nie ponosi takich kosztów jak sklep zwykły. Dam Ci przykład. Kupowałem bloczki BK. Cena katalogowa 13zł/szt, Cena u producenta (mam biuro ze składem wieś dalej) 12zł/szt. Produkcja odbywa się w Tarnowie. Zakupione bloczki i tak by do mnie jechały prosto z Tarnowa Dwa transporty HDS z przyczepą. Kupiłem w sklepie w Kielcach po niecałe 6zł( niech sklep ma tylko 1zł zarobku na takim bloczku, to nie ruszając się z miejsca zarobił w kilka minut 2tys.zł Dlaczego? dlatego, ze sklep w Kielcach miał rabat jak dla hurtowników i mieścił się w garażu. pewnie gdybym zamówił u producenta ze 200 takich transportów, to pewnie też bym dostał taka cenę. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.08.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Co chcecie mi udowodnić ??? że IDENTYCZNE drzwi nie sa IDENTYCZNE ?? Nie tyle że nie są, ale nie muszą być identyczne. Widzę to po produktach ze swoich katalogów. Np. ostatnio kupowałem dla klientki klamkę: w katalogu koszt 59zł. W jednym markecie "identyczna" 29, w drugim 23,99. Oczywiście miało być tanio i okazało się, że stara klamka klientki wygląda identycznie, ale waży 2 razy więcej (jest z lepszego i grubszego stopu metalu). Inny przykład który widzę stale od kilku lat: goldband - "identyczne" napisy na worku- na składzie budowlanym koszt worka ok 36-8zł (ok 1,2zł/kg) W markecie 22zł za mniejszy worek (1,1zł/kg) Ale co ciekawe - ten tańszy od zawsze się lżej kładzie (ma inny skład! i bardziej przypomina tańszą wersję ich tynku maszynowego lekkiego, który kosztuje na składzie do 60gr/kg). Im szybciej zrozumiesz, że dla marketów produkuje się specjalne serie, tym mniej rozczarowań będziesz miał na zakupach. PS. Co do sklepów internetowych się zgadzam - są tani bo nie mają tylu kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts