Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic t-cap 12kw czy 16kw , zgłupiałem

crok

jaka pompa na moją budowę  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka pompa na moją budowę

• 12
      1
    • 16
      1

Recommended Posts

witam

mamy taki nie typowy domek:

dół 160m2 + 40garaż , góra 220 m2

mieszkać zamierzamy na dole a górę będziemy używać sporadycznie - głownie 2-3 wizyty na górze w ciągu dnia (chcemy mieć tam magazyn na narzędzia do pracy ) i teraz jak to ogrzać ? (dół podłogówka i góra również)

zdecydowani jesteśmy na pompę ciepłą powietrzną panasonica t-cap ale

jeden handlowiec mówi - 12 kw wystarczy bo góra praktycznie nie będzie ciągle użytkowane - drugi przy takiej kubaturze to 16kw nie wiadomo czy wystarczy :) , temat ogrzewania nie moja bajka a z zaufaniem do handlowców to już chyba każdy się przejechał i już nie wiem jak to zrobić :(

do tego dochodzi kolejne pytanie o rekuperację bo jedni mówią ,że zehnder 550 wystarczy bo góra będzie wentylowana wystarczająco a drudzy ,że absolutnie i 1000m3 jest do wentylacji i reku musi być dużo mocniejszy ....

bardzo proszę o pomoc bo sam już nie wiem a zdecydować się muszę ...

resumując:

12kw czy 16kw ? dodatkowe argumentacja postawię piwko na działce :)

oraz jakie reku dla takiego wynalazku.... dzięki za pomoc albo poradę

Sam ZUS za 2 dniówki to stówa a za pracownika z najniższa krajową 80 z hakiem

A ja słyszałem tutaj że na darmowe odwierty można znaleźć sposób - na przykład mieć szwagra co "ZA FLASZKĘ" zrobi...

Asolt, Silesia, pomóżmy koledze w potrzebie! ;)

Browar na działce... okazja niepowtarzalna.

A ja słyszałem tutaj że na darmowe odwierty można znaleźć sposób - na przykład mieć szwagra co "ZA FLASZKĘ" zrobi...

Asolt, Silesia, pomóżmy koledze w potrzebie! ;)

Browar na działce... okazja niepowtarzalna.

Ja już pomogłem za frii - poklikałem w symulatorze niech teraz Asolt sprawdzi czy ma 35W/m2 :cool:

To co mogę liczyć na browca :D

Edytowane przez mkm silesia

• 2 weeks później...

Myślę, że 35W/m2 raczej nie osiągniesz więc ta 12kW będzie miała problem, jeżeli na górze będą miały panować jakieś sensowne temperatury. Jeżeli na górze ma być "raczej chłodno" to 12kW może wystarczyć. Mamy w jednym domu 200m2 (grzejniki) ze słabym ociepleniem zamontowaną 8kW i daje radę przy -15, ale ostatkiem sił.

Na taką powierzchnię, aby na górze również było komfortowo możemy dla porównania polecić naszą :

24kW przy -5, 17kw przy -20, 15kw przy -25 - cena z montażem ~ 41.000zł - 42.000zł brutto.

450-500m2 powinna ogrzać spokojnie z dobrą izolacją.

• 2 weeks później...