Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pieca węglowego i gazowego, oraz wymiennika

tomasz130672

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie kotłowni w sporym domku ok 250m2 pow. mieszkalnej. Budynek "nisko-energetyczny"

W zeszłą zimę obskoczyłem spokojnie budynek podczas prac wykończeniowych kotłem węglowym o mocy 14kw. Teraz podłączają gaz i chciałbym się nastawić na grzanie własnie nim, ale pozostawiając już zakupiony przejściowy kocioł węglowy....

Wybór padł na Termet ecocondens gold 25... Miał ktoś do czynienia z tym kotłem, i mógłby powiedzieć coś na jego temat ??

Druga sprawa to zasobnik jaki wybrać .... dla 4-6 osób ( dwie łazienki, w tym w jednej wanna ok 200-250l )......... Myślę nad 250-300L natomiast wszyscy w sklepach, i instalatorzy na około mówią że 150l spokojnie..... Jakie jest wasz zdanie ?

Kolejny problem to spięcie tego w jedną całość...... instalatorzy, sprzedawcy marudzą..... a po co, a na co.....

Myślę zakupić wymiennik z dwoma wężownicami..... Do dolnego większego wymiennika podłączyć gazówkę, poprzez wbudowany zawór trój drogowy w kotle, do górnego węglowy z pompą podpiętą pod sterownik tego kotła .....

W takim układzie chcę uzyskać scenariusz: gdy palę w węglówce, kocioł gazowy miałby nie startować, kiedy węglowy wygasa, i w zbiorniku spada temp, staruje gazowy.... i na odwrót, gdy rozpalam w węglowym to gazówką nie podgrzewa zasobnika...... Czy będzie to działać tak jak myślę ??

Druga sprawa to spięcie tego w jedną instalacje c.o. Miało być na zaworach i albo jedno albo drugie...... Myślę jednak to zautomatyzować..... tylko czy to zadziała tak jak myślę.... ???

Mianowicie spięcie wykonać na zaworze 4 - drogowym, w sytuacji kiedy ogrzewamy gazem, i rozpalimy w węglowym, to po osiągnięciu przez węglowy np 50stopni, staruje pompa obiegowa węglówki, jednocześnie dająca sygnał do zamknięcia obiegu w gazowym..... woda którą znajdzie się w "małym obiegu" po przesterowaniu zaworu, uzyska szybko zadaną temperaturę na gazowym i spowoduje jego wyłączenie...... Kiedy kocioł węglowy wygasa, w momencie wyłączenia pompy obiegowej węglówki, następuje ponowne przesterowanie zaworu 4 -drogowego i odpalenia gazowego...... Czy cos takiego zadziała tak jak myslę ??

Instalacja wykonana całkowicie w układzie zamkniętym, przy węglowym zostanie wykonany system schładzający, dodatkowo instalacja zabezpieczona będzie przed zanikiem prądu po przez układ fotowoltaiczny z akumulatorami...

Z góry dzięki za odpowiedź

Masz dwie kotłownie i dwa kominy?

Mimo stosunkowo dużego domu nie szkoda miejsca na kotłownię z kotłem węglowym, a pewnie i drobny /1 - 2 tony/ zapasik węgla, komplikację systemu grzewczego? Wierzysz w to, że będzie Ci się chciało babrać z węglem mając gaz?

Masz dwie kotłownie i dwa kominy?

Mimo stosunkowo dużego domu nie szkoda miejsca na kotłownię z kotłem węglowym, a pewnie i drobny /1 - 2 tony/ zapasik węgla, komplikację systemu grzewczego? Wierzysz w to, że będzie Ci się chciało babrać z węglem mając gaz?

Dwa kominy tak, dwie kotłownie juz nie ( wiem że problemy z gwarancja w takim rozwiązaniu )

Kotłownia już jest, i to spora bo 11m2, tak wynikło na etapie projektowania, brak gazu przy działce itp.....

Czy będę się babrał....... Pewnie nie...... ale mam już piec węglowy, wyrzucał go nie będę, więc niech będzie do tej instalacji wpięty.....

Nie. ustawodawca zapewne nie przewidział takich instalacji. Dopuszczenie zależeć będzie od decyzji kominiarza odbierającego budynek /pogadaj zawczasu/, serwisu kotła gazowego /może nie podbić gwarancji z uwagi na zapylenie/ i zdrowego rozsądku użytkownika. Warto przewidzieć co się może wydarzyć w przypadku rozszczelnienia instalacji gazowej. i pracującym kotle węglowym zasysającym powietrze z kotłowni.

Z formalnego punktu widzenia, jeśli projektant instalacji zaprojektuje, kierownik budowy z uprawnieniami i kominiarz odbierze, to możesz użytkować.

Nie. ustawodawca zapewne nie przewidział takich instalacji. Dopuszczenie zależeć będzie od decyzji kominiarza odbierającego budynek /pogadaj zawczasu/, serwisu kotła gazowego /może nie podbić gwarancji z uwagi na zapylenie/ i zdrowego rozsądku użytkownika. Warto przewidzieć co się może wydarzyć w przypadku rozszczelnienia instalacji gazowej. i pracującym kotle węglowym zasysającym powietrze z kotłowni.

Z formalnego punktu widzenia, jeśli projektant instalacji zaprojektuje, kierownik budowy z uprawnieniami i kominiarz odbierze, to możesz użytkować.

Kominiarz był na opinie wstępną i żadnych uwag do tego nie miał.... Pytałem o przepisy bo z studiów takich obostrzeń nie pamiętam, by musiała być wydzielona kotłownia dla jednego źródła....

Co do rozszczelnienia..... czyli kuchenka gazowa w kuchni i kominek w salonie to też bomba zegarowa ??

Druga sprawa w kotłowni zainstalowany jest czujnik gazu, tlenku węgla oraz dymu, to wszystko docelowo ma być spięte z centralą alarmową i elektrozaworem na wejściu do budynku.....

Co do gwarancji, niech sobie nie podbija jak nie chce.... przez 3 lata zapewne i tak nic się tam nie będzie dziać w takim kociołku, a najwyżej się kupi nowy....

Dalej nie mam odpowiedzi co do schematu działania instalacji w wymienionym powyżej opisie....

Edytowane przez tomasz130672