Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek z podajnikiem?

Kyubi

Recommended Posts

Bez bufora będziesz grzal ekosyfem w cenie prądu.

Zacznę może od tego że też nie pakowałbym do takiej chatynki węgla. A teraz co do tego wpisu Artura. Bufor nie jest mu do niczego potrzebny, jeżeli mimo wszystko zamontuje kocioł na ekogroszek. Jest zbędny. Bez bufora będzie grzał ekogroszkiem 2 do 2,5 raza taniej niż czystym prądem w drugiej taryfie. Więc koszty inwestycyjne ma takie same właściwie - bo kotłownia i kominy już stoją. Do grzania prądem w drugiej taryfie potrzebuje bufor z grzałkami, który nie będzie w inwestycji tańszy od kotła na ekogroszek. A w eksploatacji będzie minimum dwukrotnie droższy. Jeżeli kolega nie będzie jakoś ambitnie podchodził do tematu, kWh z ekogroszku wyjdzie go max 15 groszy. Jak się postara, zejdzie w okolice 10 groszy. Jak będzie palił miałem, ma szanse na cenę za kWh w okolicach 8 groszy.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72

Ostatnio SUSPENSER bodajże twierdził,ze kocioł pracując z mocą 2-3kW posiada sprawność 38-48% a jak to się przekłada na PLN ?

Czy wrzucając do kotła 1000zł w domu zostaje 380-480zl a 520-620zl ucieka z dymem przez komin ?

Nie szkoda takiej kasy wyrzucać w powietrze ?

Ostatnio SUSPENSER bodajże twierdził,ze kocioł pracując z mocą 2-3kW posiada sprawność 38-48% ....
A ja sądzę że Suspenser stwierdził że przy pracy na tych 2 - 3 kW można już spokojnie osiągnąć 80% sprawności. A te 40 - 50% to przy grzaniu CWU latem - przy pracy na mocy kilkuset Wat. I to grzanie CWU z 40 - 50% sprawnością dalej jest taniej niż prądem w taniej taryfie - bo cena kWh wyjdzie 20 do 24 groszy. A wodę ma się całą dobę, bez konieczności kupowania 300 litrowego bojlera trzykrotnie droższego od 120 litrów Kospelka. Edytowane przez kobra64

Wybór padł na piec na eko groszek Skamp 7KW lub jakiś podobny znajdę do mocy 10KW dziękuje za pomoc szczególnie tą z jakimi sterownikami szukać.

Znajomy ma chatę 100m2 użytkowych i grzeje ekogroszkiem i nie narzeka... Latem wodę do mycia grzeje prądem a zimom wiadomo że z pieca... Piec ma z firmy rystal czy coś takiego

Ostatnio SUSPENSER bodajże twierdził,ze kocioł pracując z mocą 2-3kW posiada sprawność 38-48% a jak to się przekłada na PLN ?

Czy wrzucając do kotła 1000zł w domu zostaje 380-480zl a 520-620zl ucieka z dymem przez komin ?

Nie szkoda takiej kasy wyrzucać w powietrze ?

Źle zapamiętałeś - przy 3-4 kW osiągam 80%, czyli tyle co mój kocioł ma w papierach, a kocioł mam 18 kW, więc z tą sprawnością przy niskich mocach jest całkiem dobrze.

Tak jak kobra napisał 35-40% osiągam gdy kocioł dłużej stoi w podtrzymaniu niż pracuje, czyli przy grzaniu CWU latem - a to średniodobowa na poziomie kilkuset watów.

Wielkopolska to nie biegun zimna, a nawet najmniejszy kocioł będzie mocno przewymiarowany dla takiego domku, więc sprawność będzie miał żałosną.

Skąd to wiesz - masz jakieś dane czy tak "z czapy" podajesz "żałosną sprawność" itp.

Skoro nie masz pojęcia o kotłach to chociaż poczytaj co piszą Ci, którzy się znają i opieraj swoje wnioski na ich danych - inaczej wprowadzasz ludzi w błąd, i nie podajesz żadnych konkretów.

Podaj na przykład jaką w % sprawność osiągnie kocioł i ile będzie kosztowało ogrzewanie nim w porównaniu z prądem - to inwestorowi coś powie i pomoże w wyborze.

Na początek proponuję przedstaw kalkulację uzasadniającą tą tezę:

Nawet jeśli za prąd zapłacisz więcej niż za węgiel, to różnice wyjdą na tyle małe, że różnica w cenie kotła i bufora z nawiązką je zrekompensuje!.

Dokładnie, nie ma na rynku kotła na ekosyf jakiego potrzebujesz czyli o mocy 3-4kW czyli żeby sprawność była pow.50% musisz dac bufor a to kasa bo bufor będzie tak czy tak a grzałka to ok.1000zł a kocioł na ekosyf 8000zł.

Mój 18 kW osiąga 80% przy 3-4 kW, a mam w ofercie sporo kotłów o mocach mniejszych od 18 kW, które mają udokumentowaną badaniami wyższą sprawność niż mój.

Zresztą zauważ, że niedawno były omawiane badania w których kocioł przy niższej mocy osiągał wyższą sprawność, to było powyżej 90% przy 30% mocy nominalnej.

Podobnie jak w przypadku drugiego forumowicza od pomp proszę przedstaw obliczenia uzasadniające tezę:

• 2 weeks później...
Witam.

Poszukuję pieca 30-35kW na ekogroszek, z podajnikiem.

Jakich producentów piecy brać pod uwagę a jakich unikać?

Pytam nie pod kątem doboru konkretnego modelu pod moje potrzeby ale by poznać producentów wykonujących dobry jakościowo towar. Dzięki za sugestie.

A co będziesz ogrzewał ? Bo gigantyczny ten kocioł ...

Witam.

Poszukuję pieca 30-35kW na ekogroszek, z podajnikiem.

Jakich producentów piecy brać pod uwagę a jakich unikać?

Pytam nie pod kątem doboru konkretnego modelu pod moje potrzeby ale by poznać producentów wykonujących dobry jakościowo towar. Dzięki za sugestie.

Proponuję sprawdzić czy aż tak duży kocioł jest potrzebny np. podstawiając dane budynku do kalkulatora OZC pod linkiem

http://www.cieplowlasciwie.pl/start

i wkleić tu link do strony z wynikiem.

Wg mnie biorąc pod uwagę kryterium jakość/cena najlepszym wyborem będzie RBR Ekouniwersal, Skam-P Plus.

Proponuję sprawdzić czy aż tak duży kocioł jest potrzebny np. podstawiając dane budynku do kalkulatora OZC pod linkiem

http://www.cieplowlasciwie.pl/start

Wg mnie biorąc pod uwagę kryterium jakość/cena najlepszym wyborem będzie RBR Ekouniwersal, Skam-P Plus.

A o wspaniałych piecach Tilgnera EKR zapomnieliście. Są na takim samym poziomie jak Skam czy Rbr, a troszkę tańsze

www.cieplowlasciwie.pl/start

A mógłby Kolega podać kryteria oceny jakości kotłów, które stosuje w swoich ocenach?