Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek z podajnikiem?

Kyubi

Recommended Posts

30-35KW na pewno nie będzie za małe. Duży budynek, dom. Docelowo ok 1000m2. Na chwilę obecną będzie częściowo zamieszkany tj mieszkanie na I piętrze 170m2 i 130m2 powierzchni usługowej. Docelowo jeszcze jedno mieszkanie o powierzchni ( sic) 340m2 i kolejna powierzchnia usługowa. Parter wysoki na 3,25m, piętro ok 280cm. Dwumur porotherm +10cm styropian, okna chyba 6komorowe.

Plan jest taki że teraz kupię np 30kW a jak uruchomię pozostały metraż to dokupię drugi. W okresach przejściowych paliłbym tylko w jednym. Z drugiej strony w razie awarii pieca, będę miał jeszcze jeden ;) (W planie wpisali mi piec 70kW.)

Dlatego pytam, jakich producentów brać pod uwagę.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tej sytuacji dobrze byłoby zrobić solidne OZC (poszukaj kogoś z forum) i poznać dokładne zapotrzebowanie budynku na ciepło.

Może warto zakupić od razu jeden kocioł na miarę, a nie bawić się w dwa, to zależy w jak dalekiej przyszłości będzie ogrzewane te docelowe 1000m2.

Jeśli myślisz docelowo ogrzewać całość węglem to ZDECYDOWANIE lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie DWÓCH KOTŁÓW - z podziałem ich mocy w proporcji 60:40. Co do kotłów - ja zdecydowanie polecam OGNIWO.