stefan86 25.08.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Wymieniam kaloryfery. Mam żeliwne. Dziś szukałem jakiś kalkulatorów wydajności cieplnej aby wiedzieć jaką moc mają te żeliwne aby dobrać odnowienie nowe. No i znalazłem taką stronkę: http://www.purmo.com/pl/produkty/calculator-2.htmWieczorem pomierzę gabaryty i będę dokładnie wiedział jaki mam teraz zamontowany typ żeliwnych. Mam natomiast pytanie co do tego kalkulatora, czemu mimo wybrania typu kaloryfera, ilości członów nie podaje od razu wydajności cieplnej tylko pyta się jaka jest temperatura na wejściu/wyjściu i w pomieszczeniu? Na zasilaniu to może administrator mi poda, ale to bardziej będzie na kotle, a nie u mnie na 3 piętrze przy kaloryferze, ale ile ma na powrocie tego to nawet nie wiedzą mieszkańcy mieszkający tam od nowości, temperatury pomieszczenia pewnie też nikt nie mierzy (albo jest zimno i podkręcają kaloryfer albo za ciepło i zamykają). I czemu też te wartości wypływają na wydajność? To nie jest jak z mocą silnika samochodu. Nikt nie pyta czy się jedzie z górki czy się jedzie pod wzniesienie, czy jest lato czy jest zima, czy zapierdzielam czy jadę wolno, silnik ma te np. 120KM i na taki muszę go wymienić jak będę go chciał wymienić bez zmiany jego wydajności. W przypadku obliczania wydajności grzejników tak to nie działa? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez stefan86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 25.08.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Standardowo (wg normy) moc grzejników podaje się dla konkretnych wartości - 75/65/20˚C i 55/45/20˚C i dla tych parametrów będziesz miał porównanie z innymi producentami. Dobrze by było poznać temperaturę zasilania. Temeratury powrotu nikt Ci nie poda ponieważ ona w zasadzie zależy od temepratury zasilania i wydajności grzejnika. Mozesz założyć że ten "normowy" spadek o 10stopni jest sensowny. Temeratury wpływają bardzo prosto na zależność - im grzejnik cieplejszy tym z większą mocą oddaje ciepło. Wynika to z większej róznicy temperatur. Na przykładzie z samochodem - owszem masz zawsze 120KM pod warunkiem że zachowujesz dane parametry paliwa. dasz gorsze paliwo to moc jest niższa, tak samo w grzejniku, dasz zimniejszą wodę to moc spada.Tak z innej beczki - dlaczego wymieniasz solidne grzejniki żeliwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts