Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

NIe jestem pewny czy za 4 tyś kupisz wszystkie materiały na 100m2 podłogówki. Rurka, rozdzielacz lub rozdzielcza do tego te końcówki , jakaś pompa i sie zbiera.

No to liczmy

Rozdzielacz 180zł http://allegro.pl/rozdzielacz-2-ogrzewania-podlogowego-do-podlogowki-i5613250774.html

Rurki 800mb 2000zł http://allegro.pl/wavin-rura-pex-16x2-200mb-tigris-alupex-warszawa-i5630673317.html

klipsy 100zł http://allegro.pl/spinki-klipsy-dlugie-do-ogrzewania-podlogowego-100-i5631961017.html

Pompka 110zł http://allegro.pl/pompka-25-4-180-pompa-obiegowa-cyrkulacyjna-do-co-i4995077371.html

Na razie 2390zł. O czym jeszcze zapomniałem?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie wszystkie części na podłogówkę 105m2 kosztowały 3,5 tys, łącznie z szafką, dobiegiem od pompy do rozdzielacza a nawet narzędziami w stylu przecinak do rur i kalibrator więc ta cena jest za wysoka. Nie daj sobie wcisnąć jakiejś dodatkowej pompy do CO, pompka z pompy uciągnie wszystko. U mnie chodzi na 1 biegu z bodaj 6 i daje radę bez problemu.

Oferta na samą pompę też zawyżona, myślę że od tamtego roku wiele się w tym temacie nie zmieniło i jeżeli to jest montaż tylko pompy, bez zbiornika i kotłowni to jest za drogo. Sama pompa z montażem powinna kosztować w granicach 17tys brutto 8%vat. Spróbuj znaleźć instalatorów na allegro i do nich napisz ile by kosztowała instalacja podając miejsce montażu.

pamiętaj też o tym że "tanie mięso psy jedzą" oprócz najniższej ceny zwróć uwagę na to ile istnieje firma czy masz zagwarantowany serwis, czy u kogoś znajomego już montowali itp bo wielu najtańszych wykonawców idzie po chamsku na skróty i znika o realnej gwarancji możesz zapomnieć,

Do autora tematu:

Jeżeli nie chcesz kominka to nie buduj żadnych kominów tylko postaw na wentylację mechaniczną. Nie są one wcale takie drogie, a komfort nie do przecenienia. Wszystko schowasz na nieużytkowym poddaszu.

Strop drewniany koniecznie. Nie ma co bać się pęknięć. Jak poddasze nieużytkowe to dodatkowo wycena do firm produkujących gotowe elementy dachu. Będzie wtedy dach ze stropem razem.

Co do ogrzewania to tylko pompa ciepła. Czy gruntowa czy powietrzna to zależy od ofert. Gaz bym odrzucił, bo tak jak ktoś wyżej wspomniał roczny abonament to 800zł, gdzie cały dom i CWU ogrzejesz w ciągu roku za ~ 1500zł.

Ocieplenie domu jak największe. Jeżeli Budujesz z suporexu to można wybrać inną odmianę niż standardowe 600 np. 400. Pustaki są lżejsze, ale cieplejsze. Wieńce można zalać w kształtkach "U" i też pomaga. Osobiście polecam na ściany 20cm styropianu najlepiej grafitowego. W strop 40cm wełny i w podłogę 15cm styropianu i masz dom super ocieplony.

Wylewka podłogowa betonowa, aby dłużej oddawała ciepło. Masz wtedy 100% pewności że nagrzejesz cały dom w tańszej nocnej taryfie i rachunki za pompę ciepła będą bardzo niskie.

Odnośnie pokrycia dachu blachą czy dachówką musisz zdecydować. Osobiście wolałbym dołożyć 10.000 do dachówki, bo prezentuje się o niebo lepiej niż blacha i dłużej poleży na tym dachu.

O piecu na groszek nie ma co nawet mówić. Nie ma szans przy pompie ciepła a zaoszczędzone miejsce w kotłowni można przeznaczyć np. na pralnię lub graciarnię (zawsze jest potrzebna).

Dodatkowo rezygnując z kominów masz bardziej ustawną łazienkę.

Edytowane przez Klimon

Panowie,

Dostałem wycene za SSO - ogolnie fachowiec z polecenia, podobno dobry i solidny.

Jego cena za stan surowy otwary (dach, taras, sciany etc.) to 45 tysięcy.

Jak sądzicie cena wygórowana? czy warto zaplacić za kogoś kto zrobi dobrze i solidnie?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Panowie,

Dostałem wycene za SSO - ogolnie fachowiec z polecenia, podobno dobry i solidny.

Jego cena za stan surowy otwary (dach, taras, sciany etc.) to 45 tysięcy.

Jak sądzicie cena wygórowana? czy warto zaplacić za kogoś kto zrobi dobrze i solidnie?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Jeżeli to cena z dachówką, obróbkami, rynnami, ściankami działowymi, ociepleniem fundamentów i ich zasypaniem to cena zjadliwa.

Jeżeli dach będzie z fabryki i zrezygnujesz z tych kominów na rzecz wentylacji mechanicznej to cena wydaje się ciut za duża.

W 2014 płaciłem około 38.000 - 40.000zł (bo były różne dodatkowe prace) za SSO z dachem i dachówką (można założyć że podobny nakład pracy co w Twoim projekcie).

Ocieplenie domu jak największe. Jeżeli Budujesz z suporexu to można wybrać inną odmianę niż standardowe 600 np. 400. Pustaki są lżejsze, ale cieplejsze. Wieńce można zalać w kształtkach "U" i też pomaga. Osobiście polecam na ściany 20cm styropianu najlepiej grafitowego. W strop 40cm wełny i w podłogę 15cm styropianu i masz dom super ocieplony.

Budowanie z mniej gęstego betonu ma też swoje minusy w postaci gorszej akustyki i nośności - o tym też warto wspomnieć. Oczywiście wszystko zależy od tego na czym komu zależy przy budowie domu. Ja też rozważałem budowanie z bk 350-tki, ale koniec końców był to porotherm z dociepleniem, bo uznałem, że to bardziej uniwersalne rozwiązanie.