kasiamirek1719513701 26.08.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 A jesli zdecydowałbym się na pompe gruntową - jakabyś mi polecał (model) wtedy napiszę do nich maila zobaczyy co odp. I ewentualnie zadzowniłbym też do fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.08.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Przy stropie drewnianym jesli wezmiesz ekipe partaczy od plyt to raczej pojawia sie pekniecia. Jesli wezmiesz porzadna ekipe to o zadne pekniecia nie musisz sie bac. Chyba najpierw zrobilbym OZC na Twoim miejscu zamiast pytac w ciemno o pompy ciepla. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 A jesli zdecydowałbym się na pompe gruntową - jakabyś mi polecał (model) wtedy napiszę do nich maila zobaczyy co odp. I ewentualnie zadzowniłbym też do fachowca. Ja bym się dzisiaj szarpnął na wersję C7 z soft startem sprężarki i zasobnikiem 300l. Chodzi to u kolegi i bardzo ładnie pracuje ta pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 26.08.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jeszcze 2 lata temu byłem w tym samym punkcie co Ty. Też z początku myślałem o gruntowej, ale koniec końców zdecydowałem się na powietrzną i jestem z tego bardzo zadowolony. Zainwestuj w porządne ocieplenie, później zrób OZC a na końcu i tak ekonomiczniej wyjdzie pompa powietrze/woda. Mnie instalacja pompy ciepła Panasonica 7kW jednofazowego wyniosła 16 tysięcy, zbiornik CWU 3 tysiące, reszta kotłowni około tysiąca a nie mieszkałem w okolicy gdzie operują tańsi instalatorzy, chociażby z allegro. Ich wyceny z dojazdem ze Szczecina wychodziły w podobnej kwocie. Więc spokojnie w 20 tysiącach zmieścisz się z całą kotłownią a rachunki przy tej wielkości dobrze ocieplonego domu nie będą znacząco odbiegać od pompy gruntowej a instalacja wyjdzie prawdopodobnie dużo taniej. Za cały sezon grzewczy powinieneś się zmieścić w kwocie 1000zł. Co do sufitów podwieszanych to u siebie pierwszy raz robiłem konstrukcję, podwieszałem płyty i szpachlowałem i po 9 miesiącach nic nie pękło. Tak samo można spieprzyć strop żelbetowy, terrivę jak i podwieszany sufit. U mojego szefa w biurze był żelbet, i po 2 miesiącach od wykończenia wyszły 3 paskudne pęknięcia. A podwieszony ma tą zaletę że łatwiej ocieplić i rozprowadzić instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 26.08.2015 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Dziekuje naprawdę za wszystkie rady. Jestem coraz bardziej przekonany do drewnianego stropu a to chyba plus Porządne oceplenie rozumiem, że mozna nazwać bloczek komórkowy gr 24 + 20 cm styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.08.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Warstwa nośna ściany 2 warstwowej, czy jest to beton komórkowy, silikaty czy ceramika jest od przenoszenia obciążeń a nie od utrzymywania ciepła. Do tego służy druga warstwa, czyli styropian przeważnie. Jako materiał nośny użyj tego co masz najtańsze w okolicy, najprawdopodobniej będą to silikaty, wystarczy 18cm i to jest chyba najlepszy wybór bo przy pompie ciepła zapewnia jeszcze duża akumulacyjność ścian co ma znaczenie przy grzaniu tylko w 2 taryfie. Ja budowałem z BK bo miałem go załatwionego bardzo tanio ale gdybym miał jeszcze raz budować to zdecydowałbym się na silikat jednak. 20 cm styropianu wystarczy, tylko grafitowego nie białego. Zadbaj też o usunięcie w miarę możliwości mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 27.08.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeszcze 2 lata temu byłem w tym samym punkcie co Ty. Też z początku myślałem o gruntowej, ale koniec końców zdecydowałem się na powietrzną i jestem z tego bardzo zadowolony. Zainwestuj w porządne ocieplenie, później zrób OZC a na końcu i tak ekonomiczniej wyjdzie pompa powietrze/woda. Mnie instalacja pompy ciepła Panasonica 7kW jednofazowego wyniosła 16 tysięcy, zbiornik CWU 3 tysiące, reszta kotłowni około tysiąca a nie mieszkałem w okolicy gdzie operują tańsi instalatorzy, chociażby z allegro. Ich wyceny z dojazdem ze Szczecina wychodziły w podobnej kwocie. . Mozesz mi powiedzieć jeszcze jaka jestes w stanie zimą otrzymać max temperature w domu? Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez kasiamirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.08.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 W Gorzowie wystarczy przy pompie ciepła nawet 15cm. Mam osobiście 15cm zwykłego styropianu i po obliczeniach wyszło mi, że gdybym dał 20cm, zaoszczędziłbym rocznie tylko 40zł. Mam wysoki stosunek okien względem ścian, jeżeli u ciebie będzie mniejszy, oszczędności z tego tytułu mogą być większe.Ale jeżeli będziesz budował z 18, to daj dla świętego spokoju 20cm styropianu, niekoniecznie grafitowego. Moim zdaniem przy pompie ciepła szkoda kasy, energia jest zbyt tania żeby to się opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.08.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Mozesz mi powiedzieć jeszcze jaka jestes w stanie zimą otrzymać max temperature w domu? U mnie kiedyś namieszałem w sterowniku pompy i przy -20, w łazience miałem +28 Nie bój się, pompa ciepła sobie spokojnie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 27.08.2015 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 A więc podsumowując: Strop najprawdopodobniej padnie na drewnianyOgrzewanie na pewno pompa ciepla (tutaj sie zastanowie czy bedzie to powietrzna czy pompa gruntowa)Sciany BK + styro 15 cm lub 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.08.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 A więc podsumowując: Strop najprawdopodobniej padnie na drewniany Ogrzewanie na pewno pompa ciepla (tutaj sie zastanowie czy bedzie to powietrzna czy pompa gruntowa) Sciany BK + styro 15 cm lub 20cm Dokładnie. A rozłożenie kanałów wentylacyjnych na drewnianym stropie będzie banalnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 27.08.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Dokładnie. A rozłożenie kanałów wentylacyjnych na drewnianym stropie będzie banalnie proste. Zapewne zlecę to fachowcowi, zeby czegos nie spieprzyc Aha i jeszcze jedno, z kominów całkowicie rezygnować jesli nie planuje kominka? A w kotlowni nie bedzie pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.08.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zapewne zlecę to fachowcowi, zeby czegos nie spieprzyc Aha i jeszcze jedno, z kominów całkowicie rezygnować jesli nie planuje kominka? A w kotlowni nie bedzie pieca? Jeżeli jesteś pewien, że nigdy nie będzie kominka, to nie rób nawet fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.08.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Mozesz mi powiedzieć jeszcze jaka jestes w stanie zimą otrzymać max temperature w domu? Przecież tego nie sprawdzałem bo i po co, kto utrzymuję maksymalną temperaturę jaką da radę kocioł wyciągnąć. Pompa na pewno będzie w stanie wyciągnąć i utrzymać wyższą temperaturę niż maksymalna temperatura podłogówki, więc czym się martwisz. Jak wygrzewałem posadzki końcem listopada to miałem w domu 30 stopni przy wszystkich oknach uchylonych ale wtedy w podłogę puszczałem 45 stopni a sama podłoga musiała mieć około 35-40 stopni. Jak jesteś pewny że nie będziesz chciał kominka to nie rób kominów. Chyba że mieszkasz na wsi i boisz się gadania że jak to dom bez kominów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 27.08.2015 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Jak jesteś pewny że nie będziesz chciał kominka to nie rób kominów. Chyba że mieszkasz na wsi i boisz się gadania że jak to dom bez kominów:D Muszę wykalkulować sobie ilę zaoszczedze likwidując te kominy. Jesli koszt bedzie znośny może postawie jeden w salonie pod ewentualny kominek ale to raczej nigdy nie wejdzie w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.08.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Muszę wykalkulować sobie ilę zaoszczedze likwidując te kominy. Jesli koszt bedzie znośny może postawie jeden w salonie pod ewentualny kominek ale to raczej nigdy nie wejdzie w grę Nie musisz stawiać od razu, wystarczy tylko że zrobisz fundament w miejscu, w którym miałby w przyszłości stanąć i doprowadzenie powietrza pod chudziakiem. Jeżeli wam się za X lat zachce kominka to sobie go łatwo wybudujecie. Przebić się przez drewniany strop i dach to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 29.08.2015 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Dostałem ofertę na montaż pompy oraz ogrzewania podłogowego, nie umiem wstawić załaczniu (pomoże ktoś?) póki co przedstawia sie to jak poniżej: ogrzewanie podłogowe all - 8800 zł pompa ciepła Panasonic SDC 7kW 1~- 21900 tys Co to tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Dostałem ofertę na montaż pompy oraz ogrzewania podłogowego, nie umiem wstawić załaczniu (pomoże ktoś?) póki co przedstawia sie to jak poniżej: ogrzewanie podłogowe all - 8800 zł pompa ciepła Panasonic SDC 7kW 1~- 21900 tys Co to tym sądzicie? Nie wiem jak pompa, ale OP trochę drogo. Materiały na ogrzewanie 100m2 to jakieś 3-4 tysiące. Tylko nie daj się na mówić na jakieś sterowanie podłogówką (może dlatego ta cena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 29.08.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja myślę, że to robocizna, wiadomo przecież, że prawidłowo ułożona podłogówka wymaga umiejętności specjalistycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.08.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Nie wiem jak pompa, ale OP trochę drogo. Materiały na ogrzewanie 100m2 to jakieś 3-4 tysiące. Tylko nie daj się na mówić na jakieś sterowanie podłogówką (może dlatego ta cena) NIe jestem pewny czy za 4 tyś kupisz wszystkie materiały na 100m2 podłogówki. Rurka, rozdzielacz lub rozdzielcza do tego te końcówki , jakaś pompa i sie zbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts